Κατώτατος μισθός: Τον Οκτώβριο στα 654 ευρώ, χωρίς όριο ηλικίας από τον Απρίλιο
Πώς θα γίνει η "μετάβαση" στον νέο κατώτατο μισθό. Ποια κίνητρα θα δοθούν στους εργοδότες για να δεχθούν τις αυξήσεις
- 17 Μαρτίου 2015 10:53
Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να θέσει σε εφαρμογή το α’ σκέλος της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr σε πρώτη φάση, θα υπάρξει ενιαιοποίηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που πληρώνονται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ανεξάρτητα από την ηλικία του. Έτσι, θα πάψει να ισχύει ο κατώτατος μισθός των 511 ευρώ ειδικά για όσους είναι κάτω των 25 ετών αλλά θα γίνει 586 για όλους. Αυτό αναμένεται να ισχύσει απο τον Απρίλιο
Στη συνέχεια θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, στα 654 ευρώ, δηλαδή θα προκύψει εξίσωση ανάμεσα στο κατώτατο ημερομίσθιο των υπαλλήλων γραφείου, του ιδιωτικού τομέα, με το ημερομίσθιο που ισχύει για τους εργατοτεχνίτες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από το υπουργείο Εργασίας, η σχετική διάταξη θα εισαχθεί στη Βουλή, με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συμφωνία, έτσι ώστε να προκύψει η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, πιθανότατα το β’ εξάμηνο του 2016.
Ταυτόχρονα, θα δοθούν και τα κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά, που θα καρπωθούν οι εργοδότες, έτσι ώστε να μπορούν να δεχθούν ευκολότερα τις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας θα θέσει σε ισχύ, με άλλο νομοσχέδιο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Με ειδικές διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα προβλέπονται βελτιώσεις σε επιμέρους, αλλά εξίσου σημαντικά εργασιακά ζητήματα, όπως είναι η περίοδος διαπραγμάτευσης, η μετενέργεια των συμβάσεων, η επεκτασιμότητά τους, καθώς και το θέμα της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).