Κόστισε 5 εκατ. ευρώ και παραλαμβάνεται με προβλήματα το νέο σύστημα του ΣΕΠΕ για τους ελέγχους

Κόστισε 5 εκατ. ευρώ και παραλαμβάνεται με προβλήματα το νέο σύστημα του ΣΕΠΕ για τους ελέγχους

Νέο αλλά προβληματικό σύστημα που κόστισε 5 εκατ ευρώ παραλαμβάνει η Επιθεώρηση Εργασίας για τους ελέγχους. Τι διαπιστώνουν ειδικοί επιθεωρητές

Περισσότερο δυσκολεύει, παρά διευκολύνει τους ελέγχους της ανασφάλιστης και της αδήλωτης εργασίας, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που πρόκειται να παραληφθεί από το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) το αργότερο έως τις 10 Νοεμβρίου.

Οι ειδικοί επιθεωρητές που από το καλοκαίρι προσπαθούν να εκπαιδευτούν και να λειτουργήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, διαπιστώνουν πολύ σημαντικές πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του. Όμως το ΟΠΣ χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», έτσι ο ΣΕΠΕ είναι υποχρεωμένος να παραλάβει ένα ηλεκτρονικό μοντέλο που δεν το εξυπηρετεί στην προσπάθεια που καταβάλλει να περιορίσει τα φαινόμενα «ζούγκλας» που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την Intrasoft International είχε αρχικό προϋπολογισμό 3,6 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά θα στοιχίσει στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 5 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα αυτό, δίνει την ευκαιρία επέκτασης της λύσης ανάλυσης κινδύνου και συμμόρφωσης ESKORT που έχει δημιουργήσει η εταιρία, και σε ζητήματα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Θα πρέπει το πρόγραμμα αυτό να μπορεί να υποστηρίξει το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας, αξιοποιώντας δεδομένα των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του υπουργείου Εργασίας (Taxis), αλλά και του ΣΕΠΕ (Εργάνη).

Ο αρχικός προγραμματισμός που έχει γίνει είναι η πιλοτική εφαρμογή το ΟΠΣ, να ξεκινήσει από την 1.1.16 και για χρονικό διάστημα έως ένα έτος. Η λύση που έχει βρεθεί είναι να υπάρξει άμβλυνση του χρόνου πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, ώστε να διαρκέσει μια διετία. Έτσι, θα δοθεί περισσότερος χρόνος στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, να διορθώσουν στην πράξη τις δυσλειτουργίες που θα διαπιστώσουν στην εφαρμογή του προγράμματος, για να καταστεί δυνατό, έστω και από το 2017 και μετά, να συνδράμει αποτελεσματικά στη βελτίωση των ελέγχων του ΣΕΠΕ στην αγορά εργασίας και στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Περισσότερα στα dikaiologitika.gr:

Δείτε εαν θα πάρετε το επίδομα τέκνων ΟΓΑ την Πέμπτη

Κοινωνικος Τουρισμός ΟΑΕΔ: Ανακοινώνονται τα προσωρινά αποτελέσματα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα