‘Μαχαίρι’ σε συντάξεις από το παρελθόν και έως το μέλλον
Τι προβλέπεται για τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις και κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Τι ζητούν οι δανειστές, τι επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας για τις περικοπές που θα γίνουν στο μέλλον
- 10 Νοεμβρίου 2015 10:00
Τον τρόπο που θα συμπεριλάβει στην μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, τόσο τις περικοπές που έγιναν προ διετίας και κρίθηκαν αντισυνταγματικές, όσο και εκείνες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο εξής, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας.
Το «μυστικό» σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, βρίσκεται στο ποσοστό αναπλήρωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, αφού η τροποποίησή του είναι πιθανό να συμπεριλάβει τόσο τις παλαιότερες, όσο και τις επικείμενες περικοπές. Η πλευρά των θεσμών, φαίνεται ότι έχει θέσει το όριο του νέου ποσοστού αναπλήρωσης στο 55 – 56% κατά μέσο όρο, κάτι που σημαίνει ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 48% και οι επικουρικές το 8%, μόλις.
Οι πρώτες προβολές του ποσοστού αναπλήρωσης για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και μένει τώρα να κωδικοποιηθεί ο συνδυασμός ανάμεσα στις καταβαλλόμενες εισφορές που θα γίνουν ενιαίες για όλα τα Ταμεία, καθώς και στις περικοπές που θα προταθούν, οι οποίες μπορεί να φτάσουν στα επίπεδα του 20%. Η τελική πρόταση για την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης, υπό το ΙΚΑ, όπως επίσης και η χρονική διάρκεια ισχύος της, θα καθορίσει εν πολλοίς το πότε υπολογίζεται ότι θα γίνει η αύξηση εισφορών (100 – 130%) στους ασφαλισμένους – αγρότες του ΟΓΑ.
Πρόκειται για ένα «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει το υπουργείο Εργασίας, εάν θέλει να προωθήσει την πρόταση Κατρούγκαλου για εφαρμογή εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, πρόταση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Έκθεση της Επιτροπής Σοφών.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, να επηρεάσουν όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λίγα χρόνια σύνταξης και πριν από το 60ο έτος της ηλικίας τους. Πρόκειται για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15αετία, ή για περιπτώσεις που η σύνταξη χορηγήθηκε στα 50 έτη ή ακόμα και πιο νωρίς στα 45 έτη με 20 χρόνια προϋπηρεσίας (πχ γυναίκες – παλαιές ασφαλισμένες από τον κλάδο των τραπεζών).
Στο σκέλος της επικουρικής ασφάλισης, το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο να προτείνει τη διατήρηση της αυτονομίας του ΕΤΕΑ. Η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου για ενσωμάτωση της επικουρικής, στην κύρια σύνταξη, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ειδικά σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως παραμένει η πρόταση για μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% σε εργοδότες και σε εργαζόμενους, όπως επίσης και για στοχευμένες περικοπές στα επίπεδα του 5-6% σε επικουρικές συντάξεις που είναι πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο.
Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:
Πληρώνεται το περσινό επίδομα θέρμανσης
Μητρόπουλος: Πρώτα θύματα της μεταρρύθμισης οι συντάξεις των 1.000 ευρώ