‘Μαχαίρι’ στη βασική σύνταξη από την ύφεση

‘Μαχαίρι’ στη βασική σύνταξη από την ύφεση
Ουρές από το πρωί σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα των τραπεζών που άνοιξαν σήμερα για την καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους,Τετάρτη 1 ιουλίου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Μειώνεται ακόμα και η βασική εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ, κατά 2%, λόγω της οικονομικής ύφεσης

Ούτε η βασική – εγγυημένη σύνταξη από το Κράτος, των 360 ευρώ το μήνα, πρόκειται να γλιτώσει από την ύφεση και από την αρνητική επίδραση των capital controls, με ορατό το ενδεχόμενο να υποχωρήσει το 2016.

Αιτία σύμφωνα με τα  dikaiologitika.gr, το γεγονός ότι το τελικό ύψος της επηρεάζεται κατά 50% από την πορεία του ΑΕΠ της χώρας και κατά 50% από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Η εφαρμογή των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές (capital controls), είναι πιθανό να προκαλέσει στην Ελλάδα έναν καινούργιο κύκλο οικονομικής ύφεσης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναμένεται να υπάρξει υποχώρηση και στη βασική σύνταξη. Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει έως τώρα είναι ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 2%, ενώ ανάλογη πίεση θα δεχτεί και ο ΔΤΚ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η μείωση που θα καταγράψει η βασική σύνταξη θα είναι της τάξης των 7,5 ευρώ το μήνα, δηλαδή θα υποχωρήσει στα 352,5 ευρώ. Εννοείται ότι εάν η ύφεση είναι ακόμα πιο έντονη, τότε ανάλογα μεγαλύτερη θα είναι και η απώλεια που θα υποστεί η βασική σύνταξη.
Ας σημειωθεί ότι η παραπάνω περικοπή θα προκύψει ανεξάρτητα από όλες τις άλλες μειώσεις στις συντάξεις που έχουν δρομολογηθεί και πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα. Δηλαδή θα υπάρξει μείωση της βασικής σύνταξης, ανεξάρτητα από την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού στις συντάξεις ή από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.
 

Διαβάστε ακόμη στα  dikaiologitika.gr

Καυτό» φθινόπωρο σε Ασφαλιστικό και εργασιακά

Συντάξεις: Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα