Πάνω από 40.000 δικαιούχοι κινδυνεύουν με περικοπές έως 50% στο εφάπαξ
Ποιες κατηγορίες επαγγελματιών θα δουν δραματικές μειώσεις στο εφάπαξ. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το υπουργείο Εργασίας την 1.1.2015
- 23 Αυγούστου 2014 11:25
Κίνδυνος μπλοκαρίσματος άλλα και μείωσης 50% των εφάπαξ που περιμένουν πάνω από 40.000 συνταξιούχοι ελοχεύει λόγω έλλειψης ρευστότητας, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr.
Η εφαρμογή του νέου συντελεστή βιωσιμότητας, που ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας, από 1.1.2015, θα επηρεάσει όλες τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, με κίνδυνο να προκύψουν σημαντικές μειώσεις.
Ήδη το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), έχει αφήσει σε εκκρεμότητα περίπου 38.200 αιτήσεις, ενώ ακόμα δεν έχουν εκκαθαριστεί όλες οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2012. Oι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Ταμείου προσπαθούν να βρουν ποιο θα είναι το τελικό ύψος της μείωσης που θα προκύψει από την 1.1.2015 και μετά, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή ο συγκεκριμένος συντελεστής. Ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν έως τότε οι περικοπές μπορεί να κυμανθούν από 20% έως 50%. Yπάρχουν επίσης, πάνω από 5.000 εφάπαξ που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν προκύψει από αιτήσεις που υπέβαλαν εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, τα οποία επίσης, καθυστερούν να εκδοθούν.
Το μέγεθος του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα έσοδα του Ταμείου δεν υπερβαίνουν τα 400.000.000 ευρώ ετησίως, όταν για να καταβληθεί το εφάπαξ σε όλους όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις απονομής του εν λόγω βοηθήματος, χρειάζονται περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή του εφάπαξ, που ξεπερνάει τη διετία σε αρκετές περιπτώσεις. Ας σημειωθεί ότι το εφάπαξ έχει ήδη υποστεί δύο μειώσεις από το 2010 και μετά, με αποτέλεσμα το ύψος του, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), να κυμαίνεται από τα 18.715 ευρώ για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 25ετία στο δημόσιο, έως τα 39.926 ευρώ για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 35αετία στο δημόσιο, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο υπουργείο Εργασίας αδυνατούν να κάνουν εκτίμηση για το που θα φτάσει ο τελικός αριθμός των αιτήσεων έως το τέλος του έτους.
Οι πρόσφατες αλλαγές που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και αφορούν τους Τομείς Πρόνοιας για τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναμένεται να αυξήσουν ακόμα περισσότερες τις αιτήσεις απονομής εφάπαξ. Επίσης, οι κυοφορούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου με την τρόικα, είναι πιθανό ότι θα οδηγήσουν μαζικά εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, να υποβάλλουν αίτηση για να συνταξιοδοτηθούν, άρα και για να λάβουν το εφάπαξ που τους αναλογεί.