Πού μεταναστεύουν οι Έλληνες για δουλειά και πού βρίσκονται οι ευκαιρίες
Διαβάζεται σε 6'
Παρά τη μείωση των ρυθμών μετανάστευσης, χιλιάδες Έλληνες εξακολουθούν να αναζητούν περισσότερες ή καλύτερες ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό. Έρευνα του CVwizard αποκαλύπτει πού θα τις βρουν.
- 26 Μαρτίου 2025 15:53
Στην τελευταία δημοσκοπική έρευνά της «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», το 2024, η διαΝΕΟσις ρώτησε τους 1.103 συμμετέχοντες αν θα μετανάστευαν στο εξωτερικό σε περίπτωση που έβρισκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας. Η πλειονότητα -και συγκεκριμένα το 60,7%- απάντησε καταφατικά.
Αν και ο ρυθμός της μετανάστευσης των Ελλήνων έχει μειωθεί σε σχέση με το μαζικό κύμα της περασμένης δεκαετίας, το όνειρο μιας καλύτερης ζωής εκτός συνόρων παραμένει ζωντανό. Το 2022 και το 2023, συνολικά 156.465 Έλληνες άφησαν τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ήδη στα χρόνια της κρίσης, οι οικονομικοί λόγοι δεν ήταν οι μόνοι που έκαναν τους συμπατριώτες μας να φτιάξουν βαλίτσες και να πάρουν τον δρόμο της εξόδου. Μάλιστα, σε έρευνα της ICAP People Solutions το 2018, όσοι είχαν φύγει δήλωναν ως πρώτη αιτία αναχώρησης την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά και δεύτερη την οικονομική κρίση.
Η βελτίωση, λοιπόν, της ελληνικής οικονομίας δεν αρκεί για να κρατήσει στη χώρα όσους αναζητούν αξιοπρεπές εισόδημα -οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν στα τάρταρα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- αξιοκρατία, πιο ανταποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Πού έχουν, όμως, τις περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά για να χτίσουν τη ζωή που ονειρεύονται;
Οι πόλεις με τις περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες
Το CVwizard.com πραγματοποίησε μελέτη για να διερευνήσει σε ποιες πόλεις του κόσμου είναι πιο εύκολη ή δύσκολη η εύρεση εργασίας. Αναλύοντας τις κορυφαίες 65 πόλεις βάσει του Mercer Cost of Living Index και λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως τις θέσεις εργασίας ανά κάτοικο και τον μέσο ετήσιο μισθό, παρουσίασε τον Global Job Difficulty Index (Παγκόσμιο Δείκτη Δυσκολίας Εργασίας).
Σύμφωνα με αυτόν, οι 20 πόλεις όπου είναι ευκολότερο να βρει κανείς δουλειά συγκεντρώνονται σε τέσσερις χώρες: τις ΗΠΑ (με μεγάλη διαφορά), την Ελβετία και ύστερα τη Δανία και το Λουξεμβούργο. Λίγο πιο κάτω συναντάμε την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο και την Αυστραλία.
Η πρώτη δεκάδα των πόλεων διαμορφώνεται ως εξής:
- Βοστώνη, ΗΠΑ
- Ζυρίχη, Ελβετία
- Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
- Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
- Βασιλεία, Ελβετία
- Βέρνη, Ελβετία
- Κοπεγχάγη, Δανία
- Ατλάντα, ΗΠΑ
- Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
- Λος Άντζελες, ΗΠΑ
Είναι αυτές στο ραντάρ των Ελλήνων;
Καταρχάς, αξίζει να τονιστεί ότι οι ευκαιρίες εργασίας και οι καλύτερες αποδοχές είναι μεν το βασικό κίνητρο της εργασιακής μετανάστευσης, αλλά δεν είναι το μόνο. Όσοι παίρνουν τη δύσκολη απόφαση να μεταναστεύσουν αναζητούν επίσης σταθερότητα, κοινωνικές παροχές, καλό περιβάλλον, δυνατότητες ανάπτυξης και ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Επιπλέον, υπάρχουν και πρακτικοί ή συναισθηματικοί παράγοντες που επηρεάζουν την τελική επιλογή. Σε αυτούς, σύμφωνα με κοινή έρευνα των The Network, Boston Consulting Group και The Stepstone Group, συγκαταλέγονται η ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα υποδοχής, η απόσταση από τη χώρα καταγωγής, η ύπαρξη ομογένειας, οι προσωπικές συστάσεις και οι οικογενειακοί δεσμοί.
ΗΠΑ ή Ευρώπη λοιπόν;
Οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων. Φιλοξενούν, άλλωστε, τον μεγαλύτερο αριθμό αποδήμων, με τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη -δύο από τις πόλεις που προσφέρουν άφθονες επαγγελματικές ευκαιρίες- να έχουν έντονη ελληνική παρουσία.
Ωστόσο, ενώ η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εξακολουθεί να γοητεύει με τους υψηλούς μισθούς και την ισχυρή αγορά της σε ό,τι αφορά το επιχειρείν, την έρευνα και την καινοτομία, η εξασφάλιση βίζας παραμονής είναι δύσκολη και χρονοβόρα.
Αντίθετα, η ελεύθερη κυκλοφορία εντός ΕΕ και η γεωγραφική εγγύτητα έχουν κάνει τις ευρωπαϊκές επιλογές πιο θελκτικές. Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο (προ Brexit), η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία συγκαταλέγονται στους δημοφιλείς προορισμούς των τελευταίων ετών.
Από δίπλα και η Ελβετία, που αν και εκτός ΕΕ, διαθέτει ειδική συμφωνία με την Ένωση για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Jobseeker, ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός των Ελλήνων για εργασία το 2024.
Από τη σταθερότητα και το φυσικό περιβάλλον έως τους υψηλούς μισθούς, τη χαμηλή φορολόγηση και την ποιότητα ζωής, η κεντροευρωπαϊκή χώρα προσφέρει πολλούς δελεαστικούς λόγους για μετεγκατάσταση στα καντόνια της, ειδικά για εργαζόμενους στους κλάδους του τουρισμού, της υγείας, της πληροφορικής και των κατασκευών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, η χώρα φιλοξενεί ήδη πάνω από 40.000 Έλληνες.
Τι γίνεται με Δανία και Λουξεμβούργο;
Παρά τη μεγαλύτερη ευκολία εύρεσης εργασίας σύμφωνα με τον Global Job Difficulty Index, η Κοπεγχάγη και το Λουξεμβούργο δεν βρίσκονται ακόμη στις πρώτες επιλογές των Ελλήνων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι στο ραντάρ τους.
Με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Δανίας, στις αρχές του 2010 στη χώρα ζούσαν μόλις 941 άτομα με ελληνική υπηκοότητα. Στις αρχές του 2025, ο συνολικός τους αριθμός είχε ανέλθει σε 5.390, εκ των οποίων περίπου οι μισοί (2.565) βρίσκονται στην Κοπεγχάγη.
Αντίστοιχα είναι και τα νούμερα όσων έχουν μετοικήσει στο Λουξεμβούργο, με την ελληνική κοινότητα να απαρτίζεται από 4.500 άτομα στις αρχές του 2024, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική αρχή της χώρας. Για μια τάξη μεγέθους, η πορτογαλική κοινότητα αριθμεί πάνω από 90.000 άτομα.
Και οι δύο χώρες παρουσιάζουν ευκαιρίες εργασίας στην τεχνολογία πληροφοριών, τα χρηματοοικονομικά, τη μηχανική, τις κατασκευές, τη βιομηχανική παραγωγή και την υγειονομική περίθαλψη. Η Δανία αναζητά, επίσης, ειδικευμένους εργαζόμενους στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της φιλοξενίας, των μεταφορών και των logistics, ενώ το Λουξεμβούργο θέλει νομικούς και επαγγελματίες του HR, των κοινωνικών υπηρεσιών και της εκπαίδευσης.