Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι δυο αναγκαίες προϋποθέσεις για να “τρέξει” το μέτρο

Διαβάζεται σε 5'
φωτογραφία αρχείου
φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Οι φορείς της βιομηχανίας, αλλά και οι μικρές μεταποιητικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις θέτουν επί τάπητος το θέμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

“Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, αρκεί να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία ανάμεσα σε δύο εξίσου κρίσιμες παραμέτρους: Από τη μία πλευρά, να συμβάλλει καταλυτικά στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσω της πάταξης της μαύρης εργασίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Κι από την άλλη, να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να διευκολύνει εργαζόμενους με αυξημένη κινητικότητα και ευέλικτο ωράριο εργασίας. τις σύγχρονες απαιτήσεις και να διευκολύνει εργαζόμενους με αυξημένη κινητικότητα και ευέλικτο ωράριο εργασίας”.

Αυτό ανέφερε σε κοινή εκδήλωση ΣΕΒ και ΣΒΕ στη Θεσσαλονίκη για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία η Πρόεδρος του ΣΒΕ κα Λουκία Σαράντη, δίνοντας το στίγμα μιας μεταρρύθμισης, που είναι σημαντική αλλά δημιουργεί ζητήματα σε κλάδους.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έγινε από τον ΣΕΒ και τον ΣΒΕ με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων-μελών τους για την πρακτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία και τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη, (8/2/2024).

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου και η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, κα Άννα Στρατινάκη.

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας ξεκινά να εφαρμόζεται στη βιομηχανία από 1.4.2024.

“Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που προστατεύει τους εργαζόμενους από την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και τους εργοδότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σηματοδοτώντας την είσοδο του εργασιακού κόσμου στην ψηφιακή εποχή” τόνισε από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Δόμνα Μιχαηλίδου, που δήλωσε ότι,

“Ένα εργαλείο υγιούς ανταγωνισμού που εξασφαλίζει ότι η αγορά εργασίας λειτουργεί με κανόνες που ισχύουν για όλους και εφαρμόζονται από όλους. Επιδίωξή μας, η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας με τρόπο μεθοδικό και στοχευμένο στις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου. Σκοπός μας, η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Στόχος όλων μας, η οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας”.

Επίσης, η Πρόεδρος του ΣΒΕ κα Λουκία Σαράντη δήλωσε ότι “οι επιχειρήσεις μας έχουν μπει πλέον στην ψηφιακή εποχή και έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις, ιδίως σε κρίσιμους τομείς όπως είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Η κοινή πρωτοβουλία του ΣΒΕ με τον ΣΕΒ, δείχνει την ισχυρή βούληση του επιχειρηματικού κόσμου να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία. Θέλουμε νομιμότητα, καινοτομία και ποιότητα στην ελληνική βιομηχανία και ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον εργασίας για τους ανθρώπους μας”.

Από την πλευρά του Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, δήλωσε ότι:

“Ο ΣΕΒ υποστηρίζει οποιοδήποτε εργαλείο καταπολεμά την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων. Η σύγχρονη βιομηχανία χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και μεταβλητότητα. Ο κάθε κλάδος, η κάθε γραμμή παραγωγής, ακόμα και το κάθε παραγόμενο προϊόν, έχει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του. H εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία/μεταποίηση πρέπει να λάβει υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά.

Να εφαρμοστεί χωρίς αγκυλώσεις και με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις. Ο ΣΕΒ δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση περίπου 1,5 χρόνο με το Υπουργείο εργασίας, έχοντας δημιουργήσει μία κοινή τεχνική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση τόσο των λειτουργικών – τεχνικών ζητημάτων όσο και της άρσης των νομοθετικών αγκυλώσεων. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ταχύτερη δυνατή προσαρμογή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του περιβάλλοντος εργασίας στις σύγχρονες τεχνολογικές παγκόσμιες προκλήσεις”.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασιακών θεμάτων και ανθρώπινου δυναμικού του Συνδέσμου, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, τόνισε:

“Στον ΣΕΒ πιστεύουμε και δουλεύουμε για τη σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και για μία σύγχρονη προσέγγιση στην οργάνωση της εργασίας που θα εντάξει την χώρα μας, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους μας στη νέα ψηφιακή εποχή. H ψηφιακή κάρτα είναι ένα εργαλείο που μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων στην αγορά και στον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό, όπως είναι το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Όμως, αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή της στην πράξη είναι να εισακουστούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αυτές γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα όλες εκείνες τις παραμέτρους που αφορούν στην καθημερινή τους λειτουργία. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας πρέπει να γίνει κάρτα επιβίβασης σε ένα μέλλον λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο ανταγωνιστικό, για επιχειρήσεις και εργαζομένους”.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος – Εκτελεστικός του ΣΒΕ κ. Γιάννης Σταύρου, παρότρυνε το Υπουργείο Εργασίας να “δημιουργήσει helpdesk, ώστε οι επιχειρήσεις της περιφέρειας να λαμβάνουν έγκυρη πληροφόρηση” και στη συνέχεια χαιρέτησε “τη δυνατότητα απολογιστικής δήλωσης ωραρίου από τις επιχειρήσεις, διότι με αυτόν τον τρόπο λύνονται πολλά εν δυνάμει προβλήματα που θα οδηγούσαν σε πρόστιμα”.

Τέλος, παρότρυνε το Υπουργείο Εργασίας “να επιμηκύνει το χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής, ώστε να προσαρμοστούν οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη βιομηχανία”.

Το ΒΕΑ

Να σημειωθεί ότι και οι ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού επιμελητηρίου της Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, και τα μέλη του Δ.Σ., σε συνάντηση με δημοσιογράφους την εβδομάδα που πέρασε, έθεσαν, επίσης, το θέμα της υποχρέωσης ψηφιακής κάρτας για τις μικρές επιχειρήσεις τονίζοντας ότι πρόκειται για αιφνιδιαστικό μέτρο, το οποίο θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα και ειδικότερα σε τεχνικούς κλάδους, που λόγω ιδιαιτερότητας στην άσκηση των εργασιών τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά διοικητικά πρόστιμα, επιπλέον του κόστους προμήθειας του λογισμικού και παρακολούθησης.

Ζητούν δε το υπουργείο Εργασίας πριν την καθολική εφαρμογή της κάρτας να μεριμνήσει και να συμπεριλάβει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπου οι υπάλληλοι βρίσκονται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, ή απασχολούνται περισσότερο κατά την διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων του έτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα