‘Συγχαρητήρια, προσλαμβάνεστε’!
Το NEWS 247 βρέθηκε σε μια ημερίδα διαφορετική από όσα έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, στην οποία νέοι άνθρωποι ακονίζουν τις δεξιότητές τους σε μια δύσκολη εποχή που όλοι αναζητούν την ευκαιρία για το επαγγελματικό τους ξεκίνημα
- 07 Δεκεμβρίου 2015 13:06
Η φράση που κάθε νέος ονειρεύεται να ακούσει στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του ζωής. Δυσπρόσιτο όνειρο στην παρούσα φάση, αλλά όχι και άπιαστο – στην υλοποίησή του συμβάλλουν η γνώση και η προσαρμογή στα δεδομένα της αγοράς εργασίας. Η πρωτοβουλία «Μαζί χτίζουμε το μέλλον» είναι μια αξιόλογη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και το News247 βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει τη διαδραστική ημερίδα που έγινε στο πλαίσιό της.
Πόθοι – σε Post-it:
Να εμπνευστώ για το μέλλον.
Να διεκδικήσω μια ευκαιρία για να αποδείξω ποιος είμαι.
(Να έχω) την ευκαιρία να δείξω τι αξίζω.
Να ανακαλύψω ευκαιρίες καριέρας που μπορεί να προκύψουν.
Να δω πώς γίνεται να δουλέψω σε διαφορετικές χώρες.
Να μπω στο πνεύμα της αγοράς εργασίας και να καταλάβω τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ.
Να ξεκινήσω την καριέρα μου με την P&G.
Να εφαρμόσω πρακτικά τις γνώσεις μου σε ένα business case.
Μια ελπιδοφόρα μέρα ξεκινάει στο «σχολείο» της P&G, με απόφοιτους και τελειόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών να αποτυπώνουν σε πολύχρωμα χαρτάκια τις προσδοκίες τους για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει. Θέλουν, προφανώς, μια ευκαιρία για να αρχίσουν την καριέρα τους. Αλλά και πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα: να μάθουν αποτελεσματικούς τρόπους σύνδεσης με την αγορά εργασίας, να ξεκλειδώσουν τα μυστικά ενός ελκυστικού βιογραφικού, να εκπαιδευτούν για ό,τι μπορεί να αντιμετωπίσουν σε μια συνέντευξη. Να έρθουν σε επαφή με την επιχειρηματική πραγματικότητα και να πάρουν συμβουλές από εξειδικευμένα στελέχη.
Αλλά και να αξιολογηθούν σε ένα πραγματικό test πρόσληψης που μπορεί να τους προσφέρει θέση πρακτικής άσκησης στην εταιρεία. Βρίσκονται, όπως θα φανεί κατά τη διάρκεια της ημερίδας, στο κατάλληλο περιβάλλον για να πάρουν πολλές από τις απαντήσεις που ζητούν…
«Ξέρετε πού βρίσκουμε τα στελέχη μας, ακόμη και τους leaders αυτού του οργανισμού;», ρωτά τους συμμετέχοντες η Eλένη Παπαδημητρίου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της P&G για τη Νοτιανατολική Ευρώπη. «Η απάντηση είναι εδώ, στην αρχή. Δεν αναζητούμε εργαζόμενους με προϋπηρεσία, αναζητούμε φρέσκο ταλέντο, ανθρώπους σαν κι εσάς με λίγη ή μηδενική εμπειρία. Στη συνέχεια, ακολουθείται μια πορεία κοινή. Η εταιρεία έχει μια φιλοσοφία αρκετά διαφορετική από τις περισσότερες. Στην P&G τα στελέχη προέρχονται εκ των έσω, προάγονται εκ των έσω».
Είναι μια αντίληψη που δείχνει εμπιστοσύνη στον ανθρώπινο παράγοντα – οι λέξεις που θα ήθελε να ακούσει κάθε νέος που αναζητά μια ευκαιρία. Όμως ο δρόμος δεν είναι εύκολος, προϋποθέτει «απίστευτη δέσμευση κι ένα πολύπλοκο σύστημα εκπαίδευσης. Η εργασιακή αρένα είναι πια χώρος συνεχούς μάθησης, μπορώ να πω ότι ξεκινά η μάθηση πια όταν μπαίνει κανείς σε μια τέτοια θέση. Ο νεοπροσλαμβανόμενος δεν έχει περίοδο χάριτος. Από την πρώτη κιόλας μέρα έχει να εκπληρώσει πάρα πολύ συγκεκριμένους στόχους».
Όμως οι συνάδελφοί του είναι εκεί για να τον βοηθήσουν να τους πετύχει. Δημιουργούν «ένα πλέγμα υποστήριξης» για να στηρίξουν τους νέους στα πρώτα τους βήματα. Είναι κάτι που γνώρισε από πρώτο χέρι η Βάλια Πασχαλίδου, η οποία, στην αντίστοιχη ημερίδα που έγινε πέρυσι -την πρώτη χρονιά του προγράμματος-, πήρε μέρος στη διαδικασία αξιολόγησης για μια θέση πρακτικής άσκησης στην εταιρεία. Σήμερα είναι υπεύθυνη εμπορικής επικοινωνίας των προϊόντων P&G Ελλάδος και βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να μεταφέρει την εμπειρία της και να μοιραστεί με τους συμμετέχοντες «πράγματα που ίσως να τους βοηθήσουν στο να διεκδικήσουν το μέλλον τους».
Η άτυπη, αλλά και η δομημένη, καθοδήγηση (mentorship) και το «rotation», η εναλλαγή εργασιακών ρόλων και ευθυνών, είναι στοιχεία λειτουργίας της εταιρείας που δείχνουν την πίστη της στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Όπως αφηγείται στους νέους η κυρία Παπαδημητρίου, ένας παλαιότερος CEO της Procter & Gamble είχε συνοψίσει αυτή την πίστη σε δύο φράσεις: «Αν πάρετε όλους τους ανθρώπους μας και αφήσετε όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία, τότε θα καταστραφούμε. Αν, όμως, πάρετε τα πάντα και μας αφήσετε όλους τους ανθρώπους, θα τα ξαναφτιάξουμε όλα μέσα σε μόλις μια δεκαετία».
Το άνοιγμα αυτού του «σχολείου» στην κοινωνία είναι μια παγκόσμια πρωτιά – ιδέα του ελληνικού τμήματος της P&G. Φέτος, τα προγράμματα εσωτερικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της εταιρείας ταξίδεψαν στη βόρειο Ελλάδα με τη συνδρομή των γραφείων διασύνδεσης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν στην εκδήλωση και τόνισαν τη σημασία ανάλογων δράσεων: «Είναι μεγάλη ανάγκη πια να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά καθώς τελειώνουν τις βασικές σπουδές τους και ψάχνουν για υποτροφίες. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι ζητάει η αγορά εργασίας», αναφέρει η Κατερίνα Καλλιαρίδου, υπεύθυνη του γραφείου διασύνδεσης του Αριστοτελείου. «Επομένως, πρέπει να αναπτύξουμε δράσεις κοινές (σ.σ. με τις εταιρείες), να είμαστε συνεχώς σε επαφή, για να δημιουργούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμα προγράμματα, ώστε να βοηθήσουμε τους φοιτητές στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας», λέει η Σοφία Παναγιωτίδου, υπεύθυνη γραφείου διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ο Πάνος Μπούρας, υπεύθυνος προσλήψεων και εκπαίδευσης στην P&G προετοιμάζει τους συμμετέχοντες για το τεστ: «Σήμερα σας δίνεται μια ευκαιρία να μπείτε στην διαδικασία της P&G – υπάρχουν κάποιες θέσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις οποίες θα μπορούσατε να διαγωνιστείτε, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία σας ευκαιρία. Είμαστε γενικά στην ευχάριστη θέση να ανοίγουμε συχνά θέσεις και θα χαρούμε να σας ξανασυναντήσουμε στη διαδικασία μας μελλοντικά».
Σαράντα ερωτήσεις, 65 λεπτά για να δοκιμάσουν οι υποψήφιοι τις δυνάμεις τους. Η δοκιμή αξιολόγησης είναι ουσιαστικό μέρος στη διαδικασία πρόσληψης, αλλά το σαφάρι απαιτεί κι άλλες, πολύπλευρες δεξιότητες. «Δεν ξέρετε ποτέ από πού θα μάθετε για τα προσόντα που χρειάζεται ένας εργοδότης», αρχίζει μια σύντομη ιστορία ο κύριος Μπούρας. «Μικρός, προσπαθούσα να πουλήσω κοσμήματα με τον πατέρα μου στα νησιά. Μου έδωσε τρομερά skills και έκθεση σε πράγματα που αλλιώς δεν θα τα είχα πετύχει σε αυτή την ηλικία. Έμαθα να μιλάω σε άγνωστους χωρίς ντροπή, να αλλάζω τα λόγια μου ανάλογα με αυτό που θέλουν να ακούσουν. Οτιδήποτε κάνετε είναι χρήσιμο». Συνεχίζει, μιλώντας για τα μυστικά ενός ελκυστικού CV, για το πώς ξεκινά κανείς να αναζητά θέσεις εργασίας στις εταιρείες: «Ακολουθήστε τους εργοδότες στα social media και στα career pages, πολλοί εργοδότες ποστάρουν πια τις νέες θέσεις μόνον εκεί ». Μιλά με έμφαση για τη σημασία του networking, «όχι ως ‘’μέσου’’, με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά για να είσαστε συνδεδεμένοι με την πληροφορία – ενδεχομένως να προσληφθείτε γιατί ήσασταν ο πιο γρήγορος».
Το τελευταίο τμήμα της ημερίδας είναι συναρπαστικό, καθώς παράγει δράση που ενθουσιάζει την αίθουσα. Οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε πραγματικό business case study, δουλεύουν σε ομάδες και ανταλλάσσουν επιχειρήματα με πάθος αλλά και λογική.
Αρχίζουν, επιχειρώντας ένα «guesstimate» – νεολογισμός που σχετίζεται με το πώς μπορεί να κάνει κάποιος έναν υπολογισμό χωρίς να του έχει δοθεί κανένα στοιχείο. «Θέλουμε να δούμε πώς αντιμετωπίζετε την ασάφεια και πώς δομείτε τον τρόπο σκέψης και ανάλυσης ώστε να προσεγγίσετε σε ένα τελικό νούμερο την εκτίμησή σας», τους εξηγεί ο Στέλιος Βουζούκας, διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών νοτιοανατολικής Ευρώπης της P&G.
Στη συνέχεια, ζητείται ανάλυση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών ενός πραγματικού προϊόντος, των ευκαιριών που υπάρχουν για αυτό στην αγορά, αλλά και των απειλών που αντιμετωπίζει. Και, τέλος, τους δίνεται ένα πραγματικό πρόβλημα (αιφνίδια μείωση τιμής σε ανταγωνιστικό προϊόν), στο οποίο καλούνται να απαντήσουν άμεσα αλλά συγκροτημένα.
«Επιλέξαμε αυτή την προσομοίωση, την επιχειρησιακή πρόκληση για ένα προϊόν, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να καταλήξουν στην τελική τους πρόταση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Είναι το είδος των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν στον εργασιακό τους χώρο, αλλά πιθανώς και κατά τη διαδικασία επιλογής τους σε μια εταιρεία», λέει ο κύριος Βουζούκας, ο οποίος βλέπει την επαγγελματική σταδιοδρομία ως μαραθώνιο και όχι ως αγώνα ταχύτητας. «Οπότε, ανεξάρτητα με το σημείο εκκίνησης και με το αργό ή γρήγορο των πρώτων τους βηματισμών, αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα και να αφήσουν το αποτύπωμά τους σε όλα τα πράγματα με τα οποία ασχολούνται. Αυτή είναι για μένα η ειδοποιός διαφορά όσων έχουν μια μακρά κι επιτυχημένη πορεία».
Στην προσπάθειά τους να «χτίσουν το μέλλον», οι νέοι εργαζόμενοι θα βρουν, εφόσον εισέλθουν στο κατάλληλο περιβάλλον, την απαραίτητη αρωγή -το «μαζί» που θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν: «Για όλους εμάς, το να υιοθετήσουμε το ρόλο του δασκάλου ή το ρόλο του συμβουλάτορα είναι πολύ φυσικό. Είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά, αποτελεί μέρος της δικής μας πραγματικότητας», εξηγεί η κυρία Παπαδημητρίου.