Σκουρλέτης: Άμεσα η αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης

Σκουρλέτης: Άμεσα η αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης

Τι προβλέπεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή

Τον οδικό χάρτη για την άμεση αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο και την επανεξέταση εκ του μηδενός του νομοθετικού πλαισίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, περιγράφει έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνου Σκουρλέτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Το υπουργείο Εργασίας θα αποκαταστήσει άμεσα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το πεδίο εφαρμογής της το οποίο αποδυναμώθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4093.2012, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Όπως σπεύδει να επισημάνει, οι όροι της, μισθολογικοί και μη, θα εφαρμόζονται πλέον επί όλων των εργαζομένων της Χώρας, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως «θεσμικοί» και «μισθολογικοί», όπως δηλαδή ίσχυε με το Ν. 1876/1990.

Η διάκριση αυτή όχι μόνο δημιούργησε ερμηνευτικές δυσχέρειες και ανασφάλεια δικαίου, αλλά είναι και αντίθετη σε βασικές συστημικές παραμέτρους του συνταγματικά κατοχυρωμένου πλαισίου της συλλογικής αυτονομίας, στον βαθμό που αποδίδεται διαφορετική κανονιστική ισχύς σε κάθε κατηγορία όρων υπό το καθεστώς του Ν. 4093/2012, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.

«Πέραν αυτού και μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας, που επλήγη βαρύτατα από αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και θα επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την έκδοση της ΠΥΣ/2012 αρχικά και εν συνεχεία του Ν. 4093/2012. Η αντισυνταγματική και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο διάκριση σε εργαζόμενους άνω και κάτω των 25 ετών θα καταργηθεί, ενώ θα υπάρξει και εξομοίωση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών όσον αφορά τις κατώτατες αποδοχές» ενημερώνει ο κ. Σκουρλέτης και εξηγεί: «Αυτό σημαίνει ότι οι Κοινωνικοί εταίροι θα δύνανται να συμφωνήσουν με την Εθνική Γενική ΣΣΕ μόνο σε ευνοϊκότερες συλλογικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους της Χώρας, σύμφωνα άλλωστε με τη θεμελιώδη αρχή της εύνοιας που διέπει το εργατικό δίκαιο».

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο υπουργός Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά θα πραγματωθεί σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησής της, καθώς εγκαταλείπονται οι καταστροφικές πολιτικές των τελευταίων ετών σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Ο κ. Σκουρλέτης προαναγγέλλει, επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως η εργασία εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση θα επανεξεταστούν εκ του μηδενός προκειμένου να αποφευχθούν οι διαπιστωθείσες καταχρήσεις και καταστρατηγήσεις. «Σκοπός μας είναι να αναβαθμιστεί ο ρόλος των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους μέσω διαδικασιών διαβούλευσης όπως αυτές προβλέπονται στο ΠΔ 240/2006, ενώ θα ενισχυθούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ» αναφέρει ο υπουργός και ενημερώνει ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια των αρμοδίων αρχών τόσο ως προς την ενημέρωση για τη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας όσο και ως προς τον έλεγχο των παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

«Στόχος μας είναι να αντιστραφεί σταδιακά η εκπαραθύρωση της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου από ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά στην αγορά εργασίας» αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης. Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΔ, επισημαίνει ότι αποτελεί το κύριο όργανο της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της ανεργίας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο συνιστά, ως δίκτυο δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης, τη βασική δομή για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την απασχόληση 2020 αλλά και την προώθηση δράσεων κοινωνικής προστασίας που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό. Ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που πραγματοποιεί ο Οργανισμός για τους ανέργους, όπως αναφέρει ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών είναι κατά μείζονα λόγο στοχευμένα ως προς την ηλικιακή ομάδα, το εκπαιδευτικό επίπεδο, τις ανάγκες των ανέργων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έμφαση δίνεται στην τομεακή και γεωγραφική στόχευση.

Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση θα πετύχει την αύξηση του βασικού μισθού λαμβανομένης υπόψη της ρήτρας διαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο βουλευτής ζητούσε επίσης ενημέρωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τους μακροχρόνια άνεργους και την απασχόληση των νέων.

Ο κ. Σκουρλέτης παραθέτει πάντως στην απάντησή του όλα τα προγράμματα με τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα