ΣτΕ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής στον νόμο Κατρούγκαλου
Σε έναν μήνα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ασφαλιστικό νόμο. "Προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ", λέει ο Γιώργος Κατσούγκαλος
- 10 Απριλίου 2018 18:16
Σοβαρές ανατροπές στην αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), μπορεί να επιφέρει η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου βάσει των οποίων εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ οι επιστήμονες -δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί- αλλά και οι αγρότες, καθώς και τις διατάξεις που καθορίζουν το μηνιαίο ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών στο 26,95% επί του καθαρού εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία οι αυτοαπασχολούμενοι. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες το ΣτΕ έκρινε πως είναι σύννομη η ένταξη στον ΕΦΚΑ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα. Συμπωματικά τον ερχόμενο Μάϊο συμπληρώνονται δύο έτη από την δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα της κυβέρνησης (12/6/2018). Πηγές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέφεραν ότι περιμένουν την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και στη συνέχεια, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «εάν χρειαστεί θα υπάρξουν οι ανάλογες προσαρμογές στο νόμο Κατρούγκαλου βάσει των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου».
Τι ισχύει σήμερα για τις εισφορές – Διαφορές μισθωτών αυτοαπασχολουμένων
Επισημαίνεται ότι με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου από 1/1/2107, οι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ καλούνται να πληρώσουν εισφορές ύψους 26,95% (20% κύρια σύνταξη – 6,95% κλάδος υγείας) επι των καθαρών εισοδημάτων τους, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) έως και 34,5% (κύρια – επικουρική – κλάδο υγείας) και οι αγρότες εισφορές 21,2% (κύρια σύνταξη – κλάδος υγείας – αγροτική εστία). Επισημαίνεται ότι με το νέο νόμο καταργήθηκαν οι ασφαλιστικές κλάσεις (κατηγορίες) που ίσχυαν μέχρι 31/12/2016.
Το συνολικό ποσοστό εισφοράς κύριας σύνταξης ασφαλισμένου μισθωτού και εργοδότη ορίσθηκε σε 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας. Το ποσοστό αυτό κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος των μισθωτών ασφαλισμένων και κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών, συμπεριλαμβανομένου από 1.1.2017 και του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Στο σημείο αυτό είναι που εστιάσθηκαν οι έντονες αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων, οι οποίοι εξισώνονται με τους μισθωτούς σε συνολικό ποσοστό 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, αναλαμβάνοντας μόνοι τους το βάρος του ποσοστού 20%, ενώ στις περιπτώσεις των μισθωτών το ίδιο ποσοστό επιμερίζεται σε εργοδότες (13,33%) και εργαζόμενους (6,67%). Για το θέμα αυτής της συγκεκριμένης ρύθμισης είχαν υπάρξει σοβαρές επιφυλάξεις και πριν από δύο χρόνια από έγκριτους νομικούς της κοινωνικής ασφάλισης, όταν συζητούνταν οι νέες ρυθμίσεις που έφερνε στο ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Κατρούγκαλος.
Το μπαράζ των προσφυγών
Μετά την ψήφιση του νόμου και την δημοσίευση του στην εφημερίδα της κυβέρνησης (12/5/2016) ακολούθησε μπαράζ προσφυγών όλων των επιστημονικών φορέων της χώρας, καθώς και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Οι προσφεύγοντες κατά του νόμου, ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο επίμαχος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, ‘η συγκεκριμένα άρθρα αυτού, καθώς και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Οι επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας χαρακτήρισαν αυτό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους ως «χαράτσι» που διογκώνει τα βάρη τους καθώς αυξάνει εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, και οδηγεί σε εξοντωτικές επιβαρύνσεις.
Κατρούγκαλος: αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ ο νόμος θα προσαρμοστεί
«Προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελεύθερων Επαγγελματιών», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ωστόσο πως «τέτοια απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής» και πρόσθεσε πως όσοι διαδίδουν διάφορες πληροφορίες κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου. Αναφερόμενος στην ουσία του νόμου είπε πως στόχος του είναι η ισορροπία των κανόνων η οποία και θα διατηρηθεί. Σημείωσε, δε ότι όπως έχει αποδειχτεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα, ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε με ψήφους 17 υπέρ 8 κατά, παράνομη την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και την εισφορά του 20%. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες γύρω από αυτό το καυτό θέμα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός είπε ότι «Αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016.