Στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο για το Δημόσιο. Όλα όσα προβλέπει αναλυτικά
Τι αλλάζει στο θεσμικό πλαίσιο. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται
- 29 Φεβρουαρίου 2016 09:41
Τι αλλάζει στο θεσμικό πλαίσιο
Το πρώτο κεφάλαιο του περιλαμβάνει την σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης (θα τηρείται στο ΑΣΕΠ) στο οποίο, όπως έχει πει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, «είναι 40.000 – 45.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι που εν δυνάμει μπορούν να συμμετάσχουν».
Με βάση το Μητρώο, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία έως 31.7.2016, θα καλύπτονται διοικητικές θέσεις αυξημένης ευθύνης στο Δημόσιο. Από το Μητρώο θα επιλέγονται και οι Γενικοί Γραμματείς και Ειδικοί Γραμματείς των υπουργείων με εξαίρεση τους Γενικούς Γραμματείς που προΐστανται αυτοτελών Γενικών Γραμματειών. Η επιλογή θα γίνεται από τον οικείο υπουργό κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αξιολόγησης των προσόντων των υποψηφίων από Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ) που εισηγείται σχετικά.
Στο Μητρώο θα μπορούν να ενταχθούν κατόπιν αίτησής τους:
– Τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ του Δημοσίου, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, Ανεξαρτήτων Αρχών, εφόσον πληρούν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου διδακτορικού διπλώματος
β) Είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης
γ) Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών τουλάχιστον ετήσιας φοίτησης
δ) Έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επί 3 τουλάχιστον έτη ή προϊστάμενοι Διεύθυνσης επί δέκα (10) τουλάχιστον έτη
– Μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και ΕΠ ΤΕΙ,
– Το επιστημονικό προσωπικό των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών, με πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε αυτές.
Στο δεύτερο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου καθορίζεται το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού στο δημόσιο στη βάση σημαντικών παραμέτρων όπως τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου, οι εκθέσεις αξιολόγησης των προισταμένων του ,ενώ στην τελική του αξιολόγηση θα προσμετράται, για πρώτη φορά, η βαθμολόγησή του από υφισταμένους του αλλά και τυχόν παρατηρήσεις πολιτών για το έργο που επιτελείται στην υπηρεσία όπου υπηρετεί.
Με διατάξεις στο τρίτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου εισάγονται διαδικασίες που καθιερώνουν νέο τρόπο επιλογής των προισταμένων στο δημόσιο (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές) αλλά και το νέο σύστημα προαγωγής των υπαλλήλων.
Για την επιλογή προϊσταμένων καθιερώνονται τέσσερα συστήματα μοριοδότησης:
α) τυπικά προσόντα και προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης,
β) εμπειρία και άσκηση καθηκόντων ευθύνης,
γ) αξιολόγηση, και
δ) δομημένη συνέντευξη.
Σκοπός της συνέντευξης είναι να διαμορφωθεί γνώμη για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου. Θα γίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το ΑΣΕΠ και θα τηρούνται πρακτικά.
Επίσης, επανέρχεται η μοριοδότηση πιστοποιημένης εκπαίδευσης από το ΕΚΔΔΑ και προβλέπονται κίνητρα για περαιτέρω επιμόρφωση, με τη μοριοδότησή της.
Αναφορικά με την προαγωγή των υπαλλήλων μειώνονται από έξι σε πέντε (από Ε έως Α) οι βαθμοί όλων των κατηγορίων εκπαίδευσης, για τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ ορίζεται ως εισαγωγικός βαθμός ο Δ και για την ΥΕ ο Ε, η παραμονή στον εισαγωγικό βαθμό ορίζονται τα δύο έτη, ενώ ο χρόνος παραμονής που απαιτείται για την προαγωγή των υπαλλήλων από βαθμό σε βαθμό μπορεί να μειώνεται ανάλογα με την αξιολόγησή τους.
Με το τέταρτο κεφάλαιο ρυθμίζονται διάφορα άλλα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών ανάμεσα σε αυτά και η δυνατότητα επιπλέον (έως και) πενταετούς παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων που συμπληρώνουν 35ετία, στην υπηρεσία τους.
Δείτε το ΦΕΚ αναλυτικά.
Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr:
Ενιαίο μισθολόγιο: 14+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μισθολογική κατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων
Ποιος θα αντικαταστήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας τον Καφετζόπουλο