Στο στόχαστρο πρόωρες συντάξεις σε εθελούσιες των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών

Στο στόχαστρο πρόωρες συντάξεις σε εθελούσιες των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών
Eurokinissi

Αναλογιστικές μελέτες για τις εθελούσιες εξόδους, για το πώς επιβαρύνθηκαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ειδικά το ΙΚΑ

Αναλογιστικές μελέτες, ζήτησε ο Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρης Στρατούλης, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, να πραγματοποιηθούν σχετικά με τις εθελούσιες εξόδους που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ΔΕΚΟ και σε Τράπεζες και είχαν ως αποτέλεσμα να στείλουν μαζικά χιλιάδες ασφαλισμένους στη συνταξιοδότηση και να επιβαρύνουν σημαντικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ειδικά το ΙΚΑ.

Με δηλώσεις του, ο κ. Στρατούλης ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, ενώ εξέφρασε γενικότερα απορία για το ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αιτία είναι το γεγονός ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στα επίπεδα του 10%, όσο είναι και ο μέσος όρος που υπάρχει στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρη Στρατούλη, το ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι ένα θέμα που δεν έχουν λόγο οι Ευρωπαίοι να ασκούν πιέσεις.

Στο μεταξύ, ο κ. Στρατούλης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή μείωση κύριων, επικουρικών συντάξεων, αλλά και εφάπαξ, εντός του 2015.

Η τοποθέτηση αυτή, υποστηρίζεται και από τα έσοδα του ΙΚΑ, που το πρώτο δίμηνο του έτους, παρουσίασαν πολύ μικρή μείωση, σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

Το υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι η πολύ μικρή αυτή υποχώρηση των εσόδων, κατά περίπου 70.000.000 ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή της διάταξης που μείωσε τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.  Οι απώλειες αυτές, αναμένεται να αντισταθμιστούν με τα έσοδα από τη νέα ρύθμιση, που υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθουν έως το 1,4 δισ. ευρώ, για το 2015.

Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika.gr:

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο με μετακινήσεις υπαλλήλων

Oι χαμένοι από τις αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα