Τα εργασιακά μέτρα που… ξέθαψε η προληπτική γραμμή στήριξης Σαμαρά
Ποια είναι τα πιο σημαντικά ανοιχτά ζητήματα και ποια είναι τα πιθανά μέτρα που έρχονται
- 18 Οκτωβρίου 2014 15:54
Το νέο Μνημόνιο ή προληπτική γραμμή στήριξης, που ετοιμάζεται να αποδεχτεί η κυβέρνηση, μεταφράζεται σε μια σειρά από μέτρα, που όμως μόνο «νέα» δεν είναι, με την έννοια ότι σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, αποτελούν σχεδόν μόνιμο αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ειδικά στα εργασιακά ζητήματα και στο ασφαλιστικό, επανέρχονται μέτρα που αποτελούσαν απαιτήσεις της τρόικας όλο το προηγούμενο διάστημα (ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό, ρύθμιση οφειλών) και η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποφύγει τη λήψη τους και να τη μεταθέσει γι’ αργότερα, κερδίζοντας «πολιτικό χρόνο». Τώρα όμως η αποδοχή μιας διαδικασίας υπό μορφή «υψηλής επιστασίας», σημαίνει πιθανά νέα μέτρα, άρα η ελληνική κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα αποφύγει να λάβει τώρα, επώδυνες αποφάσεις για το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Ας δούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά ανοιχτά ζητήματα, άρα και ποια είναι τα πιο πιθανά μέτρα που έρχονται:
*Ασφαλιστικό: Η τρόικα ζητάει άνοιγμα του ασφαλιστικού και με δεδομένο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταγράφουν διαρκώς ελλείμματα, τίθεται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων. Στην «πρώτη γραμμή» πιθανών αλλαγών βρίσκονται οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, οι εργαζόμενοι που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 (παλαιοί ασφαλισμένοι), καθώς και τα όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν για εργαζόμενους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες. Σε διαφορετική περίπτωση βγαίνει από την… ντουλάπα ο «σκελετός» που ακούει στο όνομα «μείωση συντάξεων» και η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να ακούει…
*Ομαδικές απολύσεις: Η τρόικα θέλει μετ’ επιτάσεως να υπάρξει θεσμοθέτηση με νόμο στη Βουλή έως το τέλος του έτους, η αλλαγή στη διαδικασία απόφασης για την έγκριση ή την απόρριψη ενός σχεδίου ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να αποφύγει την κατάθεση νόμου στη Βουλή, αφού ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπερψηφίσει την παραμικρή αλλαγή, άρα κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή. Έως τώρα στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, έρχεται να προστεθεί και η άποψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που εκτιμά ότι θα πρέπει να περάσουν μερικοί μήνες ακόμα για να διαπιστωθεί στην πράξη πώς λειτουργεί το νέο μοντέλο και στη συνέχεια να προχωρήσει τυχόν θεσμοθέτησή του με νόμο. Υπενθυμίζεται ότι από την Άνοιξη, την τελική έγκριση ή απόρριψη των σχεδίων για ομαδικές απολύσεις, έχει αναλάβει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και όχι ο υπουργός Εργασίας, όπως ίσχυε έως τότε.
*Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Η ελληνική πρόταση, που έχει κατατεθεί στην τρόικα, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει την τελική έγκριση, περιλαμβάνει αύξηση των δόσεων σε 72 για ποσά άνω των 15.000 ευρώ και σε 100 για ποσά κάτω των 15.000 ευρώ. Επίσης, προτείνεται η μείωση του επιτοκίου που υπολογίζονται οι προσαυξήσεις, σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής από τα επίπεδα του 8% που είναι σήμερα στο 4% ή 5%. Το ζήτημα με το ύψος του επιτοκίου αποτελεί διαφωνία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ ενστάσεις εκφράζονται και για το ύψος της έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του χρέους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ελληνική πλευρά δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει στην κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας που θα αλλάζει το καθεστώς της ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και προς τα ταμεία, ακόμα και χωρίς την έγκριση της τρόικας, ίσως και στις αρχές της εβδομάδας.
Διαβάστε ακόμα στο dikaiologitika.gr:
Η ΗΔΙΚΑ θα διαχειριστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Πώς θα γίνονται οι συμψηφισμοί των επιστροφών ΦΠΑ με τις οφειλές στα Ταμεία