Τι αλλάζει στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με νέα τροπολογία
Όπως αναφέρει η τροπολογία το σύστημα αξιολόγησης έχει πρωτίστως παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποβλέπει στην βελτίωση της απόδοσης
- 06 Αυγούστου 2014 10:23
Στην Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τις αλλαγές στον νόμο για την αξιολόγηση από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκη . Η σημαντικότερη αλλαγή στις διατάξεις του νόμου είναι η διαβεβαίωση ότ οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα κριθούν με βαθμό κάτω από την βάση δεν πρόκειται να απολυθούν αλλά ούτε πρόκειται να υποστούν μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή.
Mε την τροπολογία ρυθμίζονται ειδικά θέματα που αφορούν το αρμόδιο όργανο έκδοσης απόφασης επιμερισμού ποσοστών ανα κλίμακα βαθμολόγησης . Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr ενισχύεται ο ρόλος των αξιολογητών καθώς κατόπιν πρότασης αυτών πραγματοποιείται ο επιμερισμός όταν κατά την προβλεπόμενη περίοδο έκδοσης της σχετικής απόφασης το αρμόδιο όργανο που υπηρετούσε κατά το έτος της αξιολόγησης έλλειπε
Επίσης προσδιορίζονται ενδεικτικά τα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του αξιολογούμενου με γνώμονα της βελτίωση της απόδοσης του υπαλλήλου αλλά και της υπηρεσίας
Όπως αναφέρει η τροπολογία το σύστημα αξιολόγησης έχει πρωτίστως παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποβλέπει στην βελτίωση της απόδοσης.
Παράλληλα προβλέπεται ότι η αυτοαξιολόγηση δεν αναστέλλει τα επόμενα βήματα της αξιολόγησης ώστε να είναι δυνατή και απρόσκοπτη η αξιολόγηση.
Η σημαντικότερη όμως διάταξη είναι ότι προβλέπεται στην τροπολογία και καθίσταται σαφές ότι η εφαρμογή της αξιολόγησης δεν συνδυάζεται με οποιαδήποτε έννομη δυσμενή συνέπεια με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Δηλαδή η βαθμολογία του υπαλλήλου δεν επιφέρει την απόλυση του ή την αλλαγή του καθεστώτος εργασίας του.
Επίσης οι διατάξεις της τροπολογίας προβλέπουν ότι επανακαθορίζονται οι προθεσμίες σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης
Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται, επί των προϋπολογισμών των οικείων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πρόσθετη επιβάρυνση, από την κάλυψη του κόστους συμμετοχής των αξιολογουμένων με μέσο όρο βαθμού 6 και κάτω σε προγράμματα επιμόρφωσης.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η συγκριτική αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, αλλά και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και για τον λόγο αυτόν, προσδιορίζονται συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης των υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν στη χαμηλότερη κλίμακα. Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι θα βαθμολογούνται με το νέο σύστημα αξιολόγησης με 9-10 έως το 25%, με 7-8 έως και το 60% και με 1-6 το 15%.
Τα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης των υπαλλήλων, με τη χαμηλότερη βαθμολογία, περιλαμβάνουν τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ – Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, την επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης, την ανάπτυξη ορισμένης δεξιότητας, τη βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και την εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας.
Επίσης, σημειώνεται ότι η τροπολογία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας αξιολόγησης, σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν προβεί στην αυτοξιολόγηση. Εάν, δηλαδή, η αυτοαξιολόγηση δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η περαιτέρω διαδικασία (εισήγηση και αξιολόγηση των υπαλλήλων) δεν αναστέλλεται. Τα στοιχεία των αξιολογούμενων και η περίοδος αξιολόγησης συμπληρώνονται από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού.
Τέλος, οι προθεσμίες για τις εκθέσεις αξιολόγησης επανακαθορίζονται ως εξής:
– Έως την 1η Σεπτεμβρίου εκδίδεται η απόφαση επιμερισμού ποσοστών
– Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου συντάσσεται η αυτοαξιολόγηση, μετά το πέρας του οποίου συντάσσονται εντός 15 ημερών οι εισηγήσεις, εφόσον απαιτούνται.
– Εντός μηνός από το πέρας της προθεσμίας συμπλήρωσης της αυτοαξιολόγησης ή της εισήγησης, εφόσον απαιτείται, συντάσσονται οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές.
Διαβάστε ακόμη στο dikaiologitika.gr:
Για τα τέλη Σεπτεμβρίου ”οδεύει” η προθεσμία για την πρώτη δόση που ΕΝΦΙΑ
Η προκήρυξη για πρόγραμμα voucher σε ανέργους 18 έως 24 ετών