Το είπε στη Βουλή ο Σταϊκούρας: Έρχονται αυξήσεις και αναδρομικά στα Σώματα Ασφαλείας

Το είπε στη Βουλή ο Σταϊκούρας: Έρχονται αυξήσεις και αναδρομικά στα Σώματα Ασφαλείας
ΑΘΗΝΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Δηλώσεις Σταϊκούρα και Παπαμιμίκου για επίλυση του θέματος σε δεύτερο χρόνο . Προβληματίζει το δημοσιονομικό κενό

Μισθολογική αποκατάσταση και των ενστόλων προαναγγέλει τώρα η Νέα Δημοκρατία, αλλά σε δεύτερο χρόνο και αφού βρεθεί τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που θα δημιουργηθεί από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί το Σεπτέμβριο. 

Της Βίκυς Σαμαρά

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς η ρύθμιση για αποκατάσταση των μισθών των δικαστικών προκάλεσε το “αντάρτικο” πέντε βουλευτών της Ν.Δ που ζήτησαν αντίστοιχη ρύθμιση και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το Μαξίμου εξάλλου προεκλογικά είχε θέσει ως προτεραιότητα τον επαναπατρισμό των ένστολων ψηφοφόρων στη Ν.Δ και ενώ δεν έχει εγκαταλείψει αυτή τη λογική, επιθυμεί τώρα να καθησυχάσει τους αντιδρώντες με την υπόσχεση για αναδρομική επίλυση του θέματος όταν καταστεί δυνατόν. 

Όμως η ικανοποίηση αιτημάτων συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων, αναμένεται να προκαλέσει και άλλες αντιδράσεις, καθώς η κυβέρνηση και η Ν.Δ ειδικότερα εμφανίζεται να δίνει προτεραιότητα σε ορισμένα ακροατήρια ψηφοφόρων έναντι άλλων κατηγοριών πολιτών, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για υποβολή αντίστοιχων αιτημάτων και για άλλους κλάδους. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης την προαναγγελία πως εξετάζεται ρύθμιση για καταβολή αναδρομικών και μισθολογικές αυξήσεις στο μέλλον στα Σώματα Ασφαλείας σε εναρμόνιση με την απόφαση του ΣτΕ “επισήμως” έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Ο κ.Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά στους ένστολους, καθώς η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε το 2014 και δεν έχουν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό οι ανάλογες πιστώσεις.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά για τους δικαστικούς η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με την απόφαση του Μισθοδικείου, η οποία είχε εκδοθεί το 2013 και είχε προβλεφθεί η σχετική πίστωση τόσο για τα αναδρομικά τους όσο και για τα μισθολογικά τους στον προϋπολογισμό του 2014.

Λύση για το θέμα των ενστόλων προανήγγειλε και ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος. 

“Θεωρώ ότι θα υπάρξει λύση. …Για τους δικαστές η απόφαση είχε βγει το 2013 άρα πέρασε μέσα από το μεσοπρόθεσμο και προβλέφτηκε το κονδύλι.

Εμείς σεβόμαστε όλες τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Υπάρχει δέσμευση και σίγουρα θα δοθούν τα χρήματα αλλά πρέπει να δούμε από πού θα βρεθούν και στη συνέχεια με ανάλογη ρύθμιση θα πάρουν τα χρήματα τους και οι ένστολοι”, δήλωσε ο κ.Παπαμιμίκος στον Alpha. 

Των ανακοινώσεων του κ.Σταϊκούρα είχε προηγηθεί νέα δήλωση των Δάνη Τζαμτζή, Θεόδωρου Σολδάτου, Ηλία Βλαχογιάννη και Δημήτρη Κυριαζίδη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία αποκατάστασης των αποδοχών των δικαστικών, η οποία ψηφίζεται σήμερα. Οι βουλευτές, που χθες είχαν απειλήσει με καταψήφιση, διευκρίνισαν πως δεν αντιτάσσονται στην τροπολογία για τους δικαστικούς, αλλά θα έπρεπε σήμερα η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει και την αμετάκλητη απόφαση για την αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων. 

Εν τω μεταξύ και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει ως επόμενη προτεραιότητα την αποκατάσταση των εισοδημάτων των ανδρών και γυναικών και των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα