Το κράτος ως ύστατος “εργοδότης” για 300.000 ανέργους

Το κράτος ως ύστατος “εργοδότης” για 300.000 ανέργους

Τι θα επιδιώξει να προωθήσει άμεσα η νέα αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου

Πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης για 300.000 ανέργους, με το κράτος να παίζει το ρόλο του «εργοδότη ύστατης καταφυγής», θα είναι ίσως το πρώτο και βασικό μέτρο που θα επιδιώξει να προωθήσει άμεσα η νέα αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr η αρμόδια υπουργός για ζητήματα ανεργίας, έχει ήδη επεξεργαστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ως   ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, από τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση το κράτος πρέπει να λειτουργήσει άμεσα ως εργοδότης ύστατης καταφυγής, ως μια επιλογή ενάντια στην ύφεση. Το πρόγραμμα θα προσφέρει τον βασικό μισθό, δηλαδή 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών, 511 ευρώ μικτές αποδοχές και θα προβλέπει την τήρηση των νόμιμων εργασιακών δικαιωμάτων. Το πρόγραμμα έχει κοστολογηθεί και με την επικείμενη αύξηση στον βασικό μισθό όπου όπως έχει ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση θα υπάρξει επαναφορά στα 751 ευρώ. Σε αυτληγ την περίπτωση όμως οι δικαιούχοι άνεργοι που θα επωφεληθούν θα είναι 200.000.

Στο πρόγραμμα γίνεται σαφής αναφορά στη δημιουργία προσωρινών εργαζομένων, με συμβάσεις διάρκειας έως 11 μηνών, οι οποίοι θα παράγουν και θα προσφέρουν κοινωφελές έργο, ανάλογα με τα προσόντα τους. Ο σχεδιασμός του προγράμματος, θέλει η εξεύρεση των απαραίτητων πόρων χρηματοδότησης να προκύψει μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, από κεφάλαια που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, μια τόσο αισιόδοξη πρόταση, θα μπορούσε να αντλήσει κονδύλια μέσα από την όποια μείωση θα προέκυπτε από τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά και από έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού, τα οποία θα μπορούσαν να απευθυνθούν είτε στην Ομογένεια, είτε στην ελληνική διασπορά. Επιπλέον, θα μπορούσαν να προκύψουν έσοδα και από την καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το πρόγραμμα έχει κοστολογηθεί στα 4,1 δισ. ευρώ. Όμως υπολογίζεται ότι από τα οφέλη που θα προκύψουν για τα ασφαλιστικά ταμεία και από τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος, το τελικό κόστος μειώνεται στα 1,67 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα δίνει έμφαση στην εύρεση εργασίας σε μακροχρόνια ανέργους, στις γυναίκες και σε άνεργους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, με στόχο να δίνεται η ευκαιρία να καλύψουν τα ένσημα που απαιτούνται για να συνταξιοδοτηθούν.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika:

Κινδυνεύουν ή όχι οι συντάξεις;

Τελευταία ημέρα για το οικογενειακό επίδομα ΟΑΕΔ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα