Το μεγάλο θύμα της κρίσης: Στο 58,3% η ανεργία των νέων στην Ελλάδα

Το μεγάλο θύμα της κρίσης: Στο 58,3% η ανεργία των νέων στην Ελλάδα

Η άμεση στήριξη των μακροχρόνια ανέργων πρωταρχικός στόχος του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη

Περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2009 και του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, το ίδιο δε διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλιάδες, φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα.

«Η κρίση», είπε ο υφυπουργός, «έπληξε όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες εργαζομένων, ακόμη και τους άνδρες εργαζομένους επικεφαλής νοικοκυριών, αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας».

Ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας των νέων 15 έως 24 ετών, ανήλθε μεσοσταθμικά το 2013 στο 58,3%, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ανεργία των νέων ήταν στην Ελλάδα πάντοτε συστηματικά υψηλότερη του ενήλικου πληθυσμού, υποδηλώνοντας βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα που προϋπήρχαν της κρίσης.

Ωστόσο, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι, ήδη, από τα μέσα του 2013 η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει σταθεροποιηθεί, καθώς η ανοδική ορμή του ποσοστού ανεργίας ανακόπηκε και ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των ανέργων πέρασε σε αρνητικά επίπεδα.

Ακολούθως ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό κύκλο της εθνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός ο νέος κύκλος να μην χαρακτηρίζεται από μια «άνεργη οικονομική μεγέθυνση» (jobless growth) αλλά να συνοδεύεται από ένα δυνατό και μετρήσιμο μέρισμα απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, η πολιτική του υπουργείου Εργασίας «στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες» και συγκεκριμένα τη συνεπή εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου της χώρας και την άμεση στήριξη των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων.

Η στήριξη αυτή πρέπει να εκφράζεται, με στοχευμένες δράσεις απασχόλησης και ενίσχυσης προσόντων, προκειμένου να αποφευχθεί η απαξίωση την απαξίωση των δεξιοτήτων τους και να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα