Χάσμα υπουργείου Εργασίας και επιστημονικών φορέων

Χάσμα υπουργείου Εργασίας και επιστημονικών φορέων
Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Την ώρα που ο κ. Κατρούγκαλος αναλύει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και καλεί εκ νέου ελεύθερους επαγγελματίες και επιστημονικούς σε διάλογο εκείνοι απαντούν πως χωρίς μελέτες και στοιχεία δεν έχει νόημα καμία συζήτηση

Τη διαβεβαίωση ότι το κουαρτέτο δεν ζήτησε μείωση κύριων συντάξεων, ούτε καμίας σύνταξης, σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, έδωσε ο κ.Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το κλίμα ήταν ηπιότερο του αναμενόμενου», προσθέτοντας όμως πως “δεν ξέρω τι θα γίνει σε άλλη φάση”.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι όλα τα θέματα που είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών στο παρελθόν, είναι ανοιχτά. «Η τακτική τους είναι να κρατούν ανοιχτά τα ζητήματα αυτά. Οι θεσμοί μας λένε, δεν μας αρέσει αυτό που κάνετε, γιατί το αναδιανεμητικό σας σύστημα βοηθάει τους αδύναμους, και εμείς θέλουμε ένα σύστημα απόλυτα αναλογικό, όπως οι ιδιωτικές ασφαλίσεις. Αυτά που δίνεις αυτά να παίρνεις. Εμείς τους λέμε ότι το να βοηθάμε τους φτωχούς είναι δική μας δουλειά, γι’ αυτό μας έβγαλε ο ελληνικός λαός και αυτό θα κάνουμε» ανέφερε, ενώ διευκρίνισε: «Δεν μας έβγαλαν κόκκινη κάρτα για τις εισφορές, μας είπαν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να επηρεάσει την αγορά εργασίας και εμείς τους είπαμε ότι το σοκ από τη μείωση των συντάξεων η κοινωνία δεν θα το άντεχε».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή» να μην τεθούν τα εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη, όπως, επίσης και να μην μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ωφελούνται και από το ασφαλιστικό και από το φορολογικό. Όπως είπε, «μέχρι τώρα, αυτοί που τράβαγαν το κάρο ήταν οι μισθωτοί, το 63% του ελληνικού λαού που πληρώνει πάνω από το 80% των φορολογικών βαρών- και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας, όπως οι δικηγόροι οι ιατροί, οι μηχανικοί, οι αγρότες, οι πιο αδύναμοι. Επιδιώκουμε, γενικά, να ελαφρύνουμε την κατάσταση των φτωχότερων ανθρώπων, να πληρώσουν λίγο περισσότερο τα μεσαία στρώματα και περισσότερο οι πλούσιοι, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένας από τους λόγους που προσπαθούμε τώρα να συνδέσουμε το ασφαλιστικό με το φορολογικό, δηλαδή να έχουμε κοινή είσπραξη του φόρου και των εισφορών, είναι για να αντιμετωπίσουμε την εισφοροδιαφυγή. Δεν είναι καθόλου οριζόντιο μέτρο. Αυτό που κάνουμε είναι ο ορισμός των αντι-οριζόντιων μέτρων, αντί να πάμε να πάρουμε απ’ όλους, πάμε να τα πάρουμε από τους πλουσιότερους. Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη».

Χωρίς μελέτες και στοιχεία δεν έχει νόημα ο διάλογος

Από την πλευρά τους οι επιστημονικοί φορείς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απαντούν στον υπουργείο Εργασίας λέγοντας ότι χωρίς στοιχεία δεν έχει νόημα η συνέχιση του διαλόγου. «Η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή επιστολή τους οι επιστημονικοί φορείς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας,  ύστερα από πρόσκληση που τους απηύθυνε για συνάντηση και συνέχιση του διαλόγου.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, το υπουργείο απευθύνει πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου για το ασφαλιστικό των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία συνοδεύεται απλώς από ένα πίνακα εκπτώσεων στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Όπως αναφέρουν, «δεν παρέχεται καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τον χρόνο ισχύος τους και ούτε περαιτέρω διευκρίνιση για τη βάση υπολογισμού τους».

Οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς σημειώνουν ότι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα στις διμερείς συναντήσεις με το υπουργείο την πάγια θέση τους για παροχή συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν να κάνουν με αναλογιστικές μελέτες, ποσοτικοποιημένα στοιχεία με αριθμό επιστημόνων ανά εισοδηματική κατηγορία, ποσοτικοποιημένα στοιχεία άλλων μέτρων ή άλλες σχετικές μετρήσεις, καθώς επίσης και τους προς επίτευξη ποσοτικοποιημένους στόχους που οδηγούν στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών

Όπως υπογραμμίζουν, η παροχή ή ανακοίνωση τέτοιων στοιχείων δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά του υπουργείου, «συνεπώς η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα».

«Εμείς από την αρχή καλοπροαίρετα προσήλθαμε στον διάλογο, μολονότι εσείς δεν μας είχατε καλέσει σε τέτοιο πριν την δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου. Με την πεισματική άρνησή σας για την χορήγηση δεδομένων και στοιχείων, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε με αυτούς τους όρους να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο διάλογο. Θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαβούλευσης μόλις μας δοθούν τα παραπάνω στοιχεία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην κοινή επιστολή των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της χώρας.

Η επιστολή υπογράφεται από τους εξής φορείς: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα