Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Αχτσιόγλου – Θεσμών για τα εργασιακά
Επιμένουν στο θέμα των ομαδικών απολύσεων Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, με την κυβέρνηση να αρνείται την πλήρη απουσία διοικητικής παρέμβασης. Διαφωνία και στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
- 20 Νοεμβρίου 2016 16:50
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η διαπραγμάτευση μεταξύ της υπουργού εργασίας κ. Εφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και ειδικότερα το κομμάτι των ομαδικών απολύσεων και των ΣΣΕ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας ως το Δεκέμβρη.
Ζήτημα οι ομαδικές απολύσεις
Στις τέσσερις ώρες που διήρκεσε η συνάντηση το μεγαλύτερο πρόβλημα παρέμεινε η εμμονή των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ για την απελευθέρωση των απολύσεων μέσω της άρσης της οποιαδήποτε διοικητικής παρέμβασης από το υπουργείο εργασίας. Τα υπουργείο εργασίας από την άλλη μπορεί να συζητήσει την αύξηση του ορίου τω απολύσεων από το 5% που ισχύει σήμερα, αλλά θεωρεί ότι οι ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να έχουν διοικητική έγκριση.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, ωστόσο οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν ώστε να καταργηθεί η διοικητική έγκριση, δηλαδή η έγκριση των ομαδικών απολύσεων από το υπουργείο εργασίας, γεγονός που πρακτικά θα απελευθερώσει τελείως το όριο των απολύσεων.
Αποκλεισμό των κοινωνικών εταίρων ζητά ΔΝΤ και ΕΕ
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά για τα θέματα της αγορά εργασίας τη Δευτέρα.
Αυτή την ώρα η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την συνάντηση του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή κ. Γιώργο Χουλιαράκη γα τον προϋπολογισμό του 2017. Στην συνέχεια θα γίνει συνάντηση για τα θέματα φορολογικής διοίκησης όπου θα συζητηθεί και το θέμα της δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής εσόδων.
Η κοινή πρόταση των Θεσμών
Να θυμίσουμε πως νωρίς σήμερα επιδόθηκε στην κυβέρνηση αναλυτικά η πρόταση των δανειστών. Φαίνεται πως Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συνασπίζονται πίσω από ένα ενιαίο σχέδιο συμφωνίας. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έλεγε πριν λίγη ώρα, ότι στο πεδίο των δημοσιονομικών και σε ότι αφορά το 2017 η διαφορά με τους θεσμούς είναι πλέον μηδαμινή και δεν ξεπερνά τα 50 εκ ευρώ. Συνεπώς, ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου θα κατατεθεί κανονικά αύριο στην Βουλή.