Έρχεται “λίφτινγκ” στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Έρχεται “λίφτινγκ” στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Χρήματα iStock

Με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμίσεων οφειλών το οικονομικό επιτελείο προχωράει άμεσα στην ενίσχυση του Θεσμού της διαμεσολάβησης και το «ξεκαθάρισμα» αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμίσεων οφειλών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, ετοιμάζεται να φέρει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είχε γράψει το NEWS 24/7, σε ευρεία σύσκεψη των εμπλεκομένων μερών που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, διαπιστώθηκε η πενιχρή αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. Μάλιστα ο αρμόδιος Υπουργός Χρ. Σταϊκούρας ζήτησε τρόπους και βελτιώσεις ώστε ο συγκεκριμένος Μηχανισμός να επιταχύνει τα αποτελέσματα του.

Σε αυτή την κατεύθυνση το οικονομικό επιτελείο έκρινε ότι πρέπει αρχικά να ενισχυθεί σημαντικά ο θεσμός της διαμεσολάβησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις στις οποίες το αποτέλεσμα της εξωδικαστικής ρύθμισης αποβαίνει άκαρπο ή η ρύθμιση απορρίπτεται από τους πιστωτές.

Παράλληλα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, η ΕΓΔΙΧ θα «ξεκαθαρίσει» τις αιτήσεις στις πλατφόρμες του εξωδικαστικού από όσους μπήκαν και δεν προχώρησαν την αίτηση (σημειώνεται ότι πολλοί σύμβουλοι έχασαν την προθεσμία αποδοχής γιατί νόμιζαν ότι ο Αύγουστος θα ήταν νεκρός μήνας,) δίνοντάς τους προθεσμία να ολοκληρώσουν ή να επανεκκινήσουν την αίτηση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, ο διάλογος για την βελτίωση της διαδικασίας της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όπου και αναμένεται να κατατεθούν οι ολοκληρωμένες νομοθετικές προτάσεις. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απαραίτητη διαβούλευση κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου προκειμένου να οδηγήσει στις βελτιώσεις και πιθανότατα σε σειρά αλλαγών του νόμου 4738/2020.

Απρόθυμες οι τράπεζες

Κύκλοι του Οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν «απογοητευτικά» τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω του οποίου είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του περασμένου Ιουλίου μόλις 400 υποθέσεις ρύθμισης οφειλών και τονίζουν την ανάγκη να επισπευστεί η προώθηση των εκκρεμών υποθέσεων, συνολικής αξίας 3,9 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, στην ουρά του εξωδικαστικού μηχανισμού βρίσκονται άλλες 37.000 υποθέσεις οφειλετών που έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης για συνολικά χρέη 20 δισ. ευρώ, συναινώντας στην άρση του τραπεζικού απορρήτου τους, χωρίς όμως η διαδικασία να έχει προχωρήσει ακόμη, ενώ άλλες περίπου 11.000 υποθέσεις είναι στο αρχικό στάδιο της υποβολής της αίτησης.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν ως βασική αιτία την απροθυμία των τραπεζών να προωθήσουν λύσεις διευθέτησης μέσω της αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, απορρίπτοντας τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων που υποβάλλονται – το ποσοστό απόρριψης φθάνει το 77% –, ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά απόρριψης για τις εταιρείες διαχείρισης που λειτουργούν για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 34%. Από την πλευρά των εταιρειών διαχείρισης διαπιστώνονται δυσλειτουργίες στη λειτουργία της πλατφόρμας αλλά και λάθη στην υποβολή των αιτήσεων, με συνέπεια να «κολλάει» η διαδικασία.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα

Ήδη πάντως από τον Αύγουστο και μετά τις συστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών τα ποσοστά εγκρισιμότητας για ρυθμίσεις που έδωσαν οι πιστωτές παρουσιάζουν σαφή βελτίωση καθώς ξεπέρασαν το 70%, όταν ένα μήνα πριν μόλις που έφθαναν το 25%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οριστικά έχουν υποβληθεί αιτήσεις για ρυθμίσεις οφειλών 3,9 δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί ρυθμίσεις 800 εκατ. ευρώ. Οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις (και τέτοιες νοούνται οι ρυθμίσεις στις οποίες έχει καταβληθεί και η πρώτη δόση από τον οφειλέτη) ανέρχονται σε 175 εκατ. ευρώ. Ποσό που, στόχος είναι με την επιτάχυνση στη ροή του μηχανισμού να μπορεί να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ ολοκληρωμένων ρυθμίσεων μέχρι τα τέλη του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία πριν από περίπου ένα χρόνο με στόχο την ταχεία διευθέτηση των χρεών, καθώς η λύση ρύθμισης που «προτείνει» προκύπτει αυτοματοποιημένα με βάση ένα υπολογιστικό εργαλείο (αλγόριθμος) που υπολογίζει την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Η διαδικασία έχει ανοίξει για πρώτη φορά και για φυσικά πρόσωπα, εκτός δηλαδή από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για πρώτη φορά επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να υποβάλει αίτηση ρύθμισης οφειλών ακόμη και αν οι οφειλές που έχει δεν είναι σε καθυστέρηση. Προϋπόθεση είναι να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του κατά 20%, τα χρέη του να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο πιστωτή κατά 90%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα