Έρχονται “μπόνους” για όσους “ξετρυπώνουν” πλαστές αποδείξεις – Πώς θα αξιοποιήσετε το app “appodeixi”
Τα κίνητρα για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά, καθώς, εξαιτίας και αυτών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έφθασαν τα 53 δισ. ευρώ το 2021, ενισχυμένες κατά 13 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ.
- 08 Σεπτεμβρίου 2022 06:30
Μια νέα εφαρμογή σάρωσης αποδείξεων, την «appodixi» παρουσίασαν, χθες, σε συνέντευξη τύπου ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και ο Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Μέσω αυτής της εφαρμογής ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα διακρίβωσης της γνησιότητας του παραστατικού που παίρνει και βέβαια να πιστοποιεί εάν τα δεδομένα που αναγράφονται στην απόδειξη συμφωνούν με αυτά που έχουν σταλεί την ίδια στιγμή στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA.
Σε περίπτωση διαπίστωσης ανακριβειών ή πλαστών αποδείξεων ο χρήστης θα μπορεί να πραγματοποιεί άμεσα καταγγελία στις Αρχές. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και κίνητρα στους πολίτες για χρήση της εφαρμογής. Μάλιστα εξετάζεται η επιβράβευση να φτάνει και τα 2000 ευρώ.
Το μπόνους
«Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα να προβλεφθεί για τους πολίτες κίνητρο χρήσης της εφαρμογής, με τη μορφή της απόδοσης στον καταγγέλλοντα τμήματος του προστίμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία για τη μη νόμιμη απόδειξη που «σκάναραν» μέσω του Appodixi. Έτσι, μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποφέρει η αξιοποίηση της εφαρμογής, θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
«Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα, στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός, αυτό, το οποίο συζητούμε είναι μια χρηματική επιβράβευση, ως πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης και μέχρι κάποιο όριο, εφόσον η αναφορά της απόδειξης σε εμάς, οδηγήσει σε βεβαίωση προστίμου για παραβάσεις που αφορούν επέμβαση ή παραποίηση φορολογικών μηχανισμών ή για μη διασύνδεση της ταμειακής με την ΑΑΔΕ» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πιτσιλής.
«Και με αυτή την εφαρμογή, επιβεβαιώνουμε τη βασική μας στρατηγική, στην ΑΑΔΕ: Να υπηρετούμε πιστά το Δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο … συμμαχώντας με τον πολίτη. Πάνω απ΄ όλα… ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη» συμπλήρωσε ο κ. Πιτσιλής.
Το app
Όπως ανέφερε χθες ο Διοικητής της ΑΑΔΕ εφαρμογή λειτουργεί σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες σε λίγες ημέρες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google play (για κινητά android) και ΑppStore (για κινητά IOS, δηλαδή της Apple).
Επίσης, «ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης, μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης.
Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:
- Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου.
Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
- Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
- Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.»
Πώς θα «τσεκάρετε» τις αποδείξεις
Με βάση τον κ. Πιτσιλή, εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
- Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
- Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
- Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
- Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.
Άλλο ένα «όπλο»
Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπ. Οικονομικών προστίθεται άλλο ένα όπλο στην προσπάθεια ελέγχου των συναλλαγών και αντιμετώπισης φαινομένων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
«Εφαρμογές όπως το myDATA, που εισήγαγε τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με το timologio, την εφαρμογή για την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών των επιχειρήσεων και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στο myDATA, αποτελούν, πλέον, πυλώνες παρακολούθησης συναλλαγών από τη Φορολογική Αρχή σε πραγματικό χρόνο. Πυλώνες με σημαντική ανταπόκριση από την κοινωνία, όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, καθώς, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1,2 δισ. διαβιβάσεις παραστατικών, συνολικής αξίας άνω των 718 δισ. Ευρώ» τόνισε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών που σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εκτιναχθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων.
«Κίνητρα τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά, καθώς, εξαιτίας και αυτών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έφθασαν τα 53 δισ. ευρώ το 2021, ενισχυμένες κατά 13 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ.»
«Έργα όπως είναι η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, η αναβάθμιση της χρήσης των εσωτερικών δεδομένων της ΑΑΔΕ, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού φορολογικών ελέγχων, η εισαγωγή νέων εργαλείων με στόχο τη βελτίωση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις