Έρχονται νέα μέτρα στήριξης και “ενισχύσεις” στο μαξιλάρι ρευστότητας
Στην ενίσχυση του "κρατικού κουμπαρά" προχωρά το οικονομικό επιτελείο με την εκκίνηση των φετινών εκδόσεων κρατικού χρέους. Οι ανάγκες για περαιτέρω ανάπτυξη στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας απαιτούν αυξημένη ρευστότητα.
- 05 Ιανουαρίου 2022 07:15
Με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση να είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τη νέα χρονιά η κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια ενισχύσεων αναμένοντας παράλληλα να δει τις εξελίξεις και στα δύο μέτωπα, ώστε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μήνυμά του για τη νέα χρονιά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η ανατολή του 2022 μας βρίσκει αντιμέτωπους, πέρα από την όξυνση της πανδημικής κρίσης, με την ενεργειακή κρίση. Οι κρίσεις αυτές έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομίας», δίνοντας, έτσι, το στίγμα για τα μέτωπα που είναι ανοικτά με την έλευση του νέου έτους.
Είναι προφανές, ότι από τη μια η κίνηση του πληθωρισμού, για τον οποίον αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ τις επόμενες μέρες, οι νέες επικείμενες ανατιμήσεις σε πολλά είδη, σε συνδυασμό με τους ενεργειακούς λογαριασμούς Ιανουαρίου, αλλά και από την άλλη, το πλήγμα στους τζίρους πολλών επαγγελματικών κλάδων από την πανδημία καθιστούν επιτακτικό το νέο πακέτο μέτρων. Βέβαια το «δημοσιονομικό» ζύγισμα των όποιων παρεμβάσεων αλλά και η στάθμιση της πορείας του χρέους είναι προαπαιτούμενο, κάτι που άλλωστε θα τεθεί και στις συζητήσεις με τους θεσμούς που θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της νέας φάσης της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Εκδόσεις χρέους
Βέβαια, η εκκίνηση του προγράμματος δανεισμού για φέτος είναι «προ των πυλών» καθώς η ενίσχυση του «μαξιλαριού» ρευστότητας, τα διαθέσιμα του οποίου είναι στα 36 δισ. είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης.
Οι όποιες κινήσεις, πιθανότατα με νέο 10ετές ομόλογο για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, αναμένονται τις επόμενες μέρες εν όσω και η ΕΚΤ κρατά σταθερή τη στρατηγική για τα επιτόκια και την στήριξη της ρευστότητας στην ευρωζώνη. Να σημειωθεί ότι ο οίκος Fitch στις 14 Ιανουαρίου είναι ο πρώτος από όλους, για φέτος, που θα αποφανθεί για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2022 προβλέπει την έκδοση τίτλων αξίας 12 δισ. ευρώ από 15,8 δισ. ευρώ το 2021 στο φόντο πάντα των κινήσεων της ΕΚΤ.
Νέα μέτρα
Έτσι, με «βατήρα» το μαξιλάρι ρευστότητας, έπονται νέες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης με αιχμή κι άλλους κλάδους (όπως ξενοδοχεία 24μηνης λειτουργίας, εκμισθωτές ακινήτων) αλλά και βέβαια την ενεργειακή ακρίβεια. Ήδη, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, “κουρέματα” επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και ενοικίων.
Πάντως οι αποφάσεις αναμένονται να ανακοινωθούν σταδιακά, μετά από της στάθμιση των εξελίξεων, ενώ σε πρώτη φάση θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άμεσα μέτρα στήριξης σε πληττόμενους κλάδους κι βέβαια εφόσον υπάρξει παράταση των περιοριστικών μέτρων.
Ένα από αυτά, πέρα από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και της παράτασης του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ είναι και η δυνατότητα διορθώσεων στους Κωδικούς Δραστικότητας ώστε να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην περίμετρο προστασίας και βέβαια να ανοίξει έτσι η δυνατότητα για παροχή στήριξης σε εργαζόμενους. Αυτή η περίπτωση αφορά ειδικά καλλιτέχνες που εργάζονται σε καταστήματα εστίασης που δεν είναι δηλωμένα ως π.χ. καφωδεία.
Επίσης η περίμετρος σε δεύτερη φάση εξετάζεται να συμπεριλάβει με αναλογικό τρόπο και επιχειρήσεις που είδαν τους τζίρους τους να εξανεμίζονται λόγων των περιορισμών.
Για τη συνέχεια και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας εξετάζονται κι άλλα μέτρα στήριξης με την στήριξη των νοικοκυριών για τους ενεργειακούς λογαριασμούς να παίρνουν προτεραιότητα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Στο μενού είναι και η παράταση και αναβολή πληρωμής χρεών που θα έπρεπε να πληρωθούν 31 Ιανουαρίου, η νέα μείωση / διαγραφή επιστρεπτέων προκαταβολών που θα έπρεπε να πληρωθούν προς το δημόσιο από τα τέλη Μαρτίου εφέτος, για επιχειρήσεις αλλά και ενδεχόμενα νέα “κουρέματα” σε ενοίκια με συνακόλουθες αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες.
Η αγορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, (ΚΕΕΕ), Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έχει καταθέσει τις εξής 5 προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της νέας κρίσης στην οποία εισέρχονται, ειδικά οι επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος. Πιο συγκεκριμένα προτείνει:
- Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο
- Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων, να στηριχθούν με Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
- Να ανασταλούν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές ή που θα έχουν μεγάλη μείωση τζίρου
- Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος να δοθεί τρίμηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων
- Και τέλος, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που πλήττουν τα νέα μέτρα
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ σε δηλώσεις του έχει τονίσει μοναδικός τρόπος για «να δούμε μία ανάσα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, τα οποία ή θα αξιοποιηθούν υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή ουσιαστικά η κυβέρνηση θα πάρει την πολιτική ευθύνη, να καταργήσει ή να μειώσει πάρα πολύ τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δηλαδή την μικρομεσαία τάξη. Σήμερα οι τράπεζες έχουν αποκλείσει το 85% των επιχειρήσεων και αν η κυβέρνηση δεν βρει τρόπους ώστε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, να φτάσουν στο σύνολο των επιχειρήσεων, η μικρομεσαία τάξη δεν θα έχει καμία ελπίδα στο μέλλον».
Η κυβέρνηση
Όπως, πάντως, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το οικονομικό επιτελείο αναμένει να μετρήσει τις επιπτώσεις, τα πραγματικά δεδομένα από τη μετάλλαξη Όμικρον.
«Ως γνωστόν, τα πρώτα μέτρα που λήφθησαν προληπτικά, αφορούσαν τους εργαζόμενους. Αναμένουμε τις πραγματικές επιπτώσεις στον τζίρο των επιχειρήσεων γι αυτό και βλέπουμε εβδομαδιαία τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Πρέπει να δούμε τον χρόνο εξέλιξης της υπόθεσης για να δούμε πόσο θα κοστίσει. Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τη διαχείριση από τα αποθεματικά.
Έχουμε κάνει εκτεταμένες συζητήσεις, πρόσθεσε. Αναμένουμε τις επιπτώσεις στον πραγματικό τζίρο (να βλέπουμε τι αποδείξεις έκοψε κάθε επιχείρηση). Αυτή τη στιγμή, τα πρώτα μέτρα που επείγουν είναι όπου υπάρχει ανάγκη να μπουν εργαζόμενοι σε αναστολή όπως στα νυχτερινά κέντρα. Στην εστίαση, θα αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στις επόμενες μέρες» σημείωσε και προσέθεσε:
«Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αφορούν το τέλος Ιανουαρίου. Άρα έχουμε λίγες μέρες να μετρήσουμε τι όντως συμβαίνει στις επιχειρήσεις και τους ΚΑΔ. Θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον τζίρο των επιχειρήσεων, δηλαδή τι συμβαίνει στη μέγιστη δυνατή εξατομίκευση, παρά στη λήψη οριζόντιων μέτρων.»
Ενέργεια
Σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας, είπε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην αγορά του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι το πετρέλαιο επέστρεψε στα επίπεδα του 2019. Δεν είναι το πετρέλαιο το κύριο πρόβλημά μας. Είναι το φυσικό αέριο που αποτελεί σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειάς μας. Παράλληλα σημείωσε ότι τα μέτρα θα είναι εκτεταμένα σε κοινωνία και οικονομία, θα μοιάζουν λίγο με αυτό που λέμε “μόνιμο μηχανισμό” και θα προσαρμόζονται στο ύψος των αυξήσεων.
«Υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν αυτή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα κρατήσει ή θα αποκλιμακωθεί σε λίγες εβδομάδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε τα νοικοκυριά», είπε παράλληλα ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6» τονίζοντας ότι είμαστε έτοιμοι για στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις