Εστίαση: “Μεγάλος αδελφός” της εφορίας σε κάθε τραπέζι

Διαβάζεται σε 7'
Κατάστημα εστίασης στην Πλάκα
Κατάστημα εστίασης στην Πλάκα (φωτογραφία αρχείου) INTIME

Με τις νέες ταμειακές μηχανές, κάθε παραγγελία, σε κάθε τραπέζι θα καταγράφεται και θα μπορεί έτσι να ενημερώνεται η ΑΑΔΕ αυτόματα.

Νέες “έξυπνες” ταμειακές θα πρέπει, ήδη, από την 1η Αυγούστου να έχουν εγκατασταθεί στο σύστημα των καταστημάτων εστίασης επιτρέποντας στην ΑΑΔΕ να έχει πλήρη εικόνα για όλες τις εκκρεμείς παραγγελίες (ανοιχτά τραπέζια).

Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή του τρέχοντος μήνα, τα μαγαζιά που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εστίασης θα πρέπει να λειτουργούν με τους νέου τύπου μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή, εναλλακτικά, να συνάψουν σύμβαση με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Με τις νέας γενιάς ταμειακές μηχανές, τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς, όπως λέγονται, μπορεί να ενημερώνεται αυτόματα η ΑΑΔΕ για όλες τις εκκρεμείς παραγγελίες (ανοιχτά τραπέζια). Με αυτό τον τρόπο μπαίνει οριστικό τέλος στα φαινόμενα με τις διαγραφές τζίρου καθώς κάθε επιμέρους παραγγελία από τον πελάτη θα καταχωρείται στη φορολογική μνήμη της ταμειακής Επίσης, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά τραπέζια.

Όπως αναφέρεται, με τους νέους αυτούς φορολογικούς μηχανισμούς μπαίνει άλλο ένα ανάχωμα στη φοροδιαφυγή με τα “πειράγματα” των ταμειακών, που επέτρεπαν “σβήσιμο” αποδείξεων και διαγραφές τζίρου από επιμέρους παραγγελίες.

Να σημειωθεί ότι παλιοί μηχανισμοί δεν κατέγραφαν τραπέζια και παραγγελίες δίνοντας τη δυνατότητα σε επιτήδειους να ακυρώνουν δελτία παραγγελίας και να μην εκδίδουν αποδείξεις προχωρώντας έτσι σε απόκρυψη τζίρου από την εφορία τζίρος.

Να σημειωθεί επίσης, ότι με βάση τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες, υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων έχουν, από 1/8/2024:

  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου
  • Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων, [που υπάγεται στην 1059176/625/ΠΟΛ.1087/25.6.2003 (ΦΕΚ Β’ 932) απόφαση Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει κάθε φορά], με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων [που δεν υπάγεται στην 1059176/625/ΠΟΛ.1087/25.6.2003 (ΦΕΚ Β’ 932) απόφαση Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει κάθε φορά], με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ – φουντ), με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό)
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ιδίως εστιατόρια, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, οβελιστήρια, πιτσαρίες.

Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης (5/7/2024), ΕΑΦΔΣΣ για την έκδοση των παραστατικών τους και διαθέτουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κατηγοριών 56.10 και 56.2 χωρίς εξαιρέσεις.

Οι ΕΑΔΔΣΣ, ή αλλιώς Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείωνείναι  Φορολογικοί μηχανισμοί – ΕΑΦΔΣΣ είναι συσκεύες εγκεκριμένης φορολογικής σήμανσης παραστατικών λιανικής και χονδρικής πώλησης.

Οι εξαιρέσεις

Από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται (πλην της περίπτωσης χρήσης  ΕΑΦΔΣΣ – κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης):

  • Επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.
  • Οι συναλλαγές πώλησης σε πακέτο (take away), διανομής (delivery), αυτοεξυπηρέτησης (self-service), καθώς κατά τη διενέργεια των συγκεκριμένων συναλλαγών η επιχείρηση δεν παρακολουθεί “ανοικτά τραπέζια”.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις, εφόσον, κατά την ημερομηνία της έναρξης ισχύος της απόφασης δεν χρησιμοποιούν ΕΑΦΔΣΣ, δεν έχουν υποχρέωση να αντικαταστήσουν τον υφιστάμενο ταμειακό μηχανισμό τους, και μπορούν να λειτουργούν και με απλή εγκεκριμένη ταμειακή μηχανή.

Τέλος, με την απόφαση διευκρινίζεται ότι οι λοιπές επιχειρήσεις εστίασης, που λειτουργούν με ΚΑΔ των κατηγοριών 56.10 και 56.2 και δεν παρέχουν υπηρεσίες σερβιρίσματος, επιτρέπεται (αλλά δεν είναι υποχρεωτικό), για την έκδοση των παραστατικών τους, να χρησιμοποιούν ΦΗΜΑΣ εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή Πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης.

Αίτημα παράτασης

Με δεδομένο πάντως ότι η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης για την αντικατάσταση των παλαιών ΦΗΜ ήταν η 31/7/2024, από 1/8/2024 όποια επιχείρηση δεν έχει προβεί στην σχετική αντικατάσταση και δεν εκδίδει παραστατικά με τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς θα βρεθεί αντιμέτωπη με δρακόντειες κυρώσεις.

Στο φόντο αυτό, την εβδομάδα που πέραεσε, με κοινή επιστολή ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος) προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη με κοινοποίηση στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή, ζήτησαν παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αντικατάστασης υφιστάμενων ΦΗΜ, καθώς τίθεται θέμα βιωσιμότητας χιλιάδων επιχειρήσεων.

Η επιστολή

Θέμα: Παράταση καταληκτικής ημερομηνίας αντικατάστασης υφιστάμενων ΦΗΜ

Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε για ένα άκρως σημαντικό και επείγον ζήτημα το οποίο εάν δεν επιλυθεί θα προκαλέσει πρόβλημα βιωσιμότητας στην λειτουργία ενός πολύ σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων, καθώς πρόκειται για διαδικασίες συμμόρφωσης όπου για αντικειμενικούς λόγους είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος επισείοντας σοβαρές κυρώσεις.

Το ζήτημα αυτό, το οποίο μάλιστα λαμβάνει διαστάσεις άμεσης και επείγουσας διευθέτησης, είναι η αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ ή απλών ΦΗΜ) με νέους (νέοι ΦΗΜ ή  ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή Παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης) και αφορά επιχειρήσεις από τον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών και του εμπορίου.

Η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης για την αντικατάσταση των παλαιών ΦΗΜ ήταν η 31/7/2024. Αυτό σημαίνει ότι από 1/8/2024 όποια επιχείρηση δεν έχει προβεί στην σχετική αντικατάσταση και δεν εκδίδει παραστατικά με τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς θα βρεθεί αντιμέτωπη με δρακόντειες κυρώσεις και εξοντωτικά πρόστιμα.  Ειδικότερα, το πρόστιμο για έκδοση παραστατικών από μη εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό είναι το 15% επί των εσόδων των επιχειρήσεων, το οποίο  για μια μικρή ή/και πολύ μικρή επιχείρηση ισοδυναμεί με λουκέτο.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι λείπουν από την αγορά περίπου 20.000 νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν στην αντικατάσταση των παλαιών ΦΗΜ όχι γιατί δεν θέλουν ή γιατί το έχουν αμελήσει, αλλά γιατί δεν είναι διαθέσιμος ο νέος εξοπλισμός ή/ και δεν υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού από τις επιχειρήσεις-προμηθευτές-εγκαταστάτες να  τους εγκαταστήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Το πρόβλημα αυτό το έχουμε επισημάνει πλείστες φορές όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς το προηγούμενο διάστημα, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και έχοντας καταθέσει προτάσεις.

Η συστηματική αδυναμία τόσο του Υπουργείου όσο και της ΑΑΔΕ να το κατανοήσει και να ενεργήσει αναλόγως για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς θα έχει τραγικές συνέπειες για χιλιάδες επιχειρήσεις. Οι αναγκαίες παρατάσεις  που έχουν δοθεί ως σήμερα καταδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το χρονοδιάγραμμα, χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί, βάσει των δυνατοτήτων της αγοράς.

Με βάση τα προαναφερόμενα είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεσα παράταση για την αντικατάσταση των υφιστάμενων ΦΗΜ με νέους μέχρι τουλάχιστον τις 30/9/2024.  Σε αντίθετη περίπτωση θα κλείσετε, με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα