Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων: Οι πλατφόρμες ακινήτων το επόμενο πεδίο μάχης
Οι εταιρείες διαχείρισης συστήνουν εταιρείες ακινήτων για να τακτοποιήσουν τον αριθμό των ακινήτων, την κατηγοριοποίησή τους, το στάδιο ωριμότητας για αξιοποίηση. Σημαντικές υπεραξίες με δεδομένη την άνοδο των τιμών. Τι ετοιμάζουν οι doValue, Intrum, Quant και UCI.
- 18 Φεβρουαρίου 2022 07:24
Την ανάγκη για πιο ενεργή διαχείριση των ακινήτων που θα περιέρχονται στη διάθεσή τους, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου, ετοιμάζονται να καλύψουν με ταχύτατους ρυθμούς οι Εταιρείες Διαχείρισης των Κόκκινων Δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζουν ήδη ιδιόκτητες Εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων.
Η ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων της δεύτερης φάσης του «Ηρακλή» μέχρι τον Οκτώβριο, μαζί και οι πωλήσεις που απομένουν για να επιτευχθεί φέτος ο μονοψήφιος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων καθολικά από τις τράπεζες, επιτάσσει λύσεις από τις εταιρείες διαχείρισης για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου εμπράγματων εξασφαλίσεων των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το τελευταίο μεγάλο επικείμενο προς πώληση χαρτοφυλάκιο – το «Αριάδνη» της PQH -, περιλαμβάνει περίπου 95.000 ακίνητα.
Το ύψος των ακινήτων που διαθέτουν οι εταιρείες διαχείρισης, η κατηγοριοποίησή τους, το στάδιο ωριμότητας του καθενός για αξιοποίηση είναι αυτή τη στιγμή αχαρτογράφητα. Οι εταιρείες διαχείρισης διατηρούν συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Οι συνεργασίες αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν και θα επεκταθούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν προηγουμένως δεν τακτοποιηθούν τα collaterals που διαθέτουν και πρέπει να διαχειριστούν οι servicers.
Το κενό αυτό θα καλύψουν οι ιδιόκτητες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που θα συστήσουν οι εταιρείες διαχείρισης. Έργο τους θα είναι η καταγραφή, ανάλυση, ταξινόμηση και τμηματοποίηση των ακινήτων που συνοδεύουν ως collaterals τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια δανείων (κόκκινα και προσεχώς πράσινα) προκειμένου ακολούθως να χαράσσεται η στρατηγική διαχείρισης για το κάθε ακίνητο. Στη συνέχεια, είτε οι ίδιες είτε οι εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων με τις οποίες συνεργάζονται οι εταιρείες διαχείρισης θα υλοποιούν τη στρατηγική διαχείρισης, με τελικό στόχο την εύρεση επενδυτών για τα ακίνητα.
Σημειώνεται ότι μέχρι το στάδιο αυτό μεσολαβούν οι νομικές και πολεοδομικές τακτοποιήσεις των ακινήτων, η εύρεση ενοικιαστών, οι συμβολαιοποιήσεις και μεσιτικές εργασίες που σήμερα εκτελούνται από τις συνεργαζόμενες εταιρείες real estate.
Η σύσταση και λειτουργία ιδιόκτητων εταιρειών διαχείρισης ακινήτων από τους servicers θα συμβάλει καταρχάς στη βελτίωση των ανακτήσεων από χαρτοφυλάκια που έχουν τιτλοποιηθεί και μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή».
Άνοδος τιμών
Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι «τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών κρύβουν σημαντικές υπεραξίες με δεδομένη την άνοδο των τιμών 5%-6% σε ετήσια βάση για την επόμενη διετία και αναμένεται να αναδείξουν μια λευκή ‘τρύπα’ με υψηλά περιθώρια κέρδους εξ ου και χτίζεται η επενδυτική ενεργή διαχείρισή τους μέσω εξειδικευμένων εταιρειών, στις οποίες οι τράπεζες είναι μέτοχοι είτε άμεσα, είτε μέσω των servicers».
Το βάθος της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης ακινήτων του τραπεζικού συστήματος είναι τεράστιο με δεδομένο ότι περίπου 1.000.000 ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια μεταξύ των διαφόρων τραπεζών και σε περίπου 20%-25% από αυτά (ήτοι 200.000-250.000) δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες.
Έτσι, οι servicers θα κληθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων να βρουν απαντήσεις και να διαχειριστούν με επενδυτικό τρόπο τα εν λόγω ακίνητα.
Στην ενίσχυση της νέας πηγής εσόδων για τις τράπεζες συμβάλλουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι νομοθετικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, με κορυφαία τις νέες αντικειμενικές αξίες. Με τις ήδη ανακοινωμένες αλλαγές εντάσσονται στο σύστημα μια σειρά από περιοχές με αποτέλεσμα τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές να αποκτούν εμφανή αξία, κάτι που συμπαρασύρει προς τα πάνω και όσα από αυτά αποτελούν εγγυήσεις επί δανείων. Επίσης, η ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων αλλά και του κτηματολογίου βοηθούν στην καλύτερη δόμηση της κτηματαγοράς, καθώς ενισχύεται η διαφάνεια στο χωροταξικό πλαίσιο της χώρας.
Οι θυγατρικές των Servicers στο Real Estate
Η doValue έχει ήδη στελεχώσει την DoValue Greece Real Estate Services με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και, σε συνεργασία με την Altamira Asset Management, έχει λανσάρει τη νέα πλατφόρμα υπηρεσιών προς επενδυτές και ιδιώτες. Πρόκειται για την Altamira Properties που προβλέπει την πραγματοποίηση επενδύσεων για τη βελτίωση της εμπορικότητας των ακινήτων. Όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Τάσος Πανούσης, διευθύνων σύμβουλος της doValue, σε αρκετές περιπτώσει ακινήτων θα προηγούνται επενδύσεις για τη βελτίωση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, ακόμα και την ανακατασκευή τους, με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας τους.
Αντίστοιχα, η Intrum Hellas έχει συστήσει την Intrum Real Estate Services/REO, με στόχο την αύξηση της ζήτησης για τα ακίνητά της, απευθυνόμενη όχι μόνο σε θεσμικούς επενδυτές, αλλά και σε μέλη της μεσαίας τάξης, η οποία παραδοσιακά αποτελεί τον βασικό αγοραστή, ιδίως για κατοικίες.
Τη δική της εταιρεία για τη διαχείριση των ακινήτων της έχει δημιουργήσει και η Quant, επιδιώκοντας επίσης εξειδικευμένες λύσεις διαχείρισης, πέραν της μέχρι σήμερα προώθησης των ακινήτων μέσω μεσιτικών γραφείων ή ηλεκτρονικών αγγελιών. Η δραστηριότητα της νέας εταιρείας έχει ήδη ξεκινήσει στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, με την αξία των μέχρι σήμερα υπό διαχείριση ακινήτων να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ στο πλάνο της εντάσσεται η επέκταση στις αγορές της Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και της Ασίας μέσω του δικτύου συνεργατών του ευρύτερου ομίλου.
Στην ελληνική αγορά real estate προσφέροντας ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις στην διαχείριση ακίνητης περιουσίας επεκτείνεται ο ισπανικός όμιλος UCI στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα επενδυτικής εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα ο όμιλος UCI με αποκλειστικούς μετόχους την Banco Santander και την BNP Paribas, που στην Ελλάδα ήδη δραστηριοποιείται μέσω της UCI GREECE LMS προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας RETAMA Real Estate με κύριο σκοπό δραστηριότητας την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης, πώλησης και εκμετάλλευσης ακινήτων στην ελληνική αγορά.
Την ίδια στιγμή στην ελληνική αγορά λειτουργεί επίσης και η ελληνική νεοφυή εταιρεία Prosperty (https: theprosperty.com/el) ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων βρίσκονται σε συζητήσεις με την πλατφόρμα BidXl, με αντικείμενο τη δραστηριοποίησή της και στην ελληνική αγορά. Η BidXl ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2011 στην Ιρλανδία, αρχικά για την προώθηση ακινήτων προς πλειστηριασμό και στη συνέχεια ως μια πλήρως ψηφιακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών ακινήτων, με παρουσία σε Μεγάλη Βρετανία, Νότια Αφρική, κι από το 2019 σε Ισπανία και Κύπρο. Μέχρι σήμερα, από την πλατφόρμα της ΒidΧΙ έχουν πουληθεί 10.000 ακίνητα αξίας άνω του 1,8 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις