ΕΤΕ: Τα 23 ελληνικά προϊόντα που είναι δυνητικά ευάλωτα στους δασμούς

Διαβάζεται σε 3'
ΕΤΕ: Τα 23 ελληνικά προϊόντα που είναι δυνητικά ευάλωτα στους δασμούς
Εικόνα αρχείου Istock

Τα επιμέρους προϊόντα που είναι δυνητικά ευάλωτα ακόμα και στις άμεσες επιπτώσεις των δασμών αναδεικνύει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Η μικρή συμμετοχή των ΗΠΑ στις συνολικές εξαγωγές και η διπλή πρόκληση.

Καθώς το διεθνές εμπόριο εισέρχεται σε μια εποχή έντονων προκλήσεων με επίκεντρο τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, η σχετικά μικρή έκθεση των ελληνικών εξαγωγών στην αγορά των ΗΠΑ μετατοπίζει το ενδιαφέρον των αναλυτών στις αναμενόμενες έμμεσες επιδράσεις στη διεθνή ζήτηση.

Ωστόσο, μέσω μιας αναλυτικότερης προσέγγισης που επιχειρείται στο νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, αναδεικνύονται δυνητικά σημαντικές άμεσες επιδράσεις σε επιμέρους προϊόντα που βρήκαν στήριγμα στην αγορά των ΗΠΑ την τελευταία εξαετία.

Ξεκινώντας από τις πρόσφατες επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών αγαθών (εκτός πετρελαίου), διαπιστώνεται άνοδος 6,7% σε αποπληθωρισμένους όρους το τρίμηνο Νοέμβριος 2024 – Ιανουάριος 2025, συνεχίζοντας την τάση ανάκαμψης που ξεκίνησε τον Ιούλιο (Ιούλιος-Οκτώβριος 2024: 5,3%) μετά το πτωτικό ξεκίνημα του έτους. Μάλιστα, καθώς η επίδοση των ελληνικών εξαγωγών ήταν ισχυρότερη έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, οδήγησε σε ενίσχυση του ελληνικού μεριδίου στις εξαγωγές της ΕΕ στο 0,56%, από 0,53% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εμβαθύνοντας στις επιδόσεις του τριμήνου:

Σε επίπεδο κλάδων, η πλειοψηφία κινήθηκε ανοδικά (σε αποπληθωρισμένους όρους), με υψηλότερη δυναμική να εντοπίζεται στα τρόφιμα (+18% σε αποπληθωρισμένους όρους) που κάλυψαν τα ⅔ της ανόδου (με το ¼ να προκύπτει από το ελαιόλαδο, που ανέκαμψε από πτώση προηγούμενου έτους). Δυναμικά επίσης κινήθηκαν τα μέταλλα (+8%) και χημικά (+18%) συνεισφέροντας 1,3 και 0,8 ποσοστιαίες μονάδες ανόδου αντίστοιχα.

Όσον αφορά τους προορισμούς εξαγωγών, καθώς οι επιδόσεις των βασικών ευρωπαϊκών αγορών Δυτικής Ευρώπης και Βαλκανίων (⅗ των ελληνικών εξαγωγών) παραμένουν υποτονικές το τελευταίο 1½ έτος, οι εξαγωγείς αναζήτησαν την αντιστάθμιση των απωλειών σε εναλλακτικές αγορές. Πέρα από τα σταθερά στηρίγματα από αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής (που κάλυψαν τα ¾ της ανόδου), κρίσιμη ήταν και η συμβολή της Βόρειας Αμερικής – η οποία τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση λόγω της πρωτοφανούς επιθετικής πολιτικής δασμών από τις ΗΠΑ.

Εμβαθύνοντας στην αγορά των ΗΠΑ, διαπιστώνεται ότι έχει αναδειχθεί σε μια δυναμική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα την τελευταία εξαετία (2019-2024), απορροφώντας το 5,3% των ελληνικών εξαγωγών το 2024 (από 4,5% το 2019) και συνεισφέροντας το 7% της ανόδου την αντίστοιχη περίοδο. Παρά την άνω δυναμική, το συνολικό μερίδιο των ΗΠΑ στις ελληνικές εξαγωγές παραμένει σχετικά χαμηλό συγκριτικά με το ευρωπαϊκό (καθώς οι ΗΠΑ απορροφούν το 20% των ευρωπαϊκών εξαγωγών), με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των αναλυτών να στρέφεται κυρίως στις δυνητικά υψηλότερες έμμεσες επιδράσεις των δασμών, μέσω του οικονομικού πλήγματος που θα επιφέρουν σε βασικούς μας εταίρους. Ενδεικτικά οι σημαντικές για τις ελληνικές εξαγωγές Γερμανία και Ιταλία (απορροφούν άνω του 1/5 των ελληνικών εξαγωγών), κατευθύνουν άνω του 10% των εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα