ΕΤΕπ: 500 εκατ. ευρώ στήριξη στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΕΤΕπ: 500 εκατ. ευρώ στήριξη στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΑΘHΝΑ-η ΓΣΕΒΕ παρουσιάζει πανελλαδική έρευνα για τα «λουκέτα» στην αγορά.// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Ποια είναι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το 2013

Επέκταση των δράσεών της για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2013 σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW, αυτό επιβεβαιώνεται από τη συζήτηση για τα πεπραγμένα της ΕΤΕπ το 2011 που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία του επικεφαλής της τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ.

Οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων πολλοί Έλληνες, υπογράμμισαν ότι οι χώρες του Νότου που υφίστανται κρίση προσβλέπουν σε χρηματοδότηση από την τράπεζα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, μιλώντας στην Deutsche Welle, επισημαίνει ότι η τράπεζα έχει προσφέρει ήδη σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα και θα επεκτείνει τις δράσεις της μέσα στο 2013.

“Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ακόμα και κάποιες που μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, ούτε καν για περιορισμένες επενδυτικές κινήσεις.  Αποφασίσαμε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους 500 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση, ώστε, σε συνεργασία και με τις ελληνικές τράπεζες, να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό|, σημείωσε.

Την απόφαση χαιρέτισε η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά, σημειώνοντας πάντως, πως ήρθε με αρκετή καθυστέρηση.

“Ελπίζουμε μετά τη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης να μην ακολουθήσει αντίστοιχη καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης. Η επάρκεια κεφαλαίων είναι πολύ σημαντικό θέμα, αλλά εξίσου- αν όχι περισσότερο- σημαντικό είναι η ευελιξία που πρέπει να επιδείξει η ΕΤΕπ στην αξιολόγηση προγραμμάτων, προτάσεων και σχεδίων προς χρηματοδότηση”, δήλωσε.

Η κα Ποδηματά επέκρινε το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι εκταμιεύσεις από την Τράπεζα του Λουξεμβούργου, ζητείται σημαντική μείωση εκταμιεύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες συνοχής.

Επιφυλάξεις για την επάρκεια των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου:

“Παρά τα ‘μαγικά’ με τα οποία τα 10 δισ. γίνονται 180 δισ. επενδύσεων και δανειοδοτήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια βάση μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ της ΕΕ. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα πολύ μεγαλύτερο, κατά την προσωπική μου άποψη 4 ή 5 φορές μεγαλύτερο”, δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα