Εθνική Ασφαλιστική: Αμέσως μετά το Πάσχα η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης στο CVC

Εθνική Ασφαλιστική: Αμέσως μετά το Πάσχα η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης στο CVC
Εθνική Ασφαλιστική. Eurokinissi

Η DG Comp δεν διαπίστωσε προσκόμματα που να επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των μετοχών στο CVC αμέσως μετά το Πάσχα.

Στο τέλος του φθάνει, έπειτα από πέντε χρόνια, το σήριαλ της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) άναψε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας με το CVC Capital Partners.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι η DG Comp δεν διαπίστωσε παρεκκλίσεις, ή άλλου είδους προσκόμματα που να επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τον ανταγωνισμό και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την μεταβίβαση των μετοχών και την οποία τοποθετούν αμέσως μετά το Πάσχα.

Πιο αναλυτικά η DG Comp που κλήθηκε στις 20 Ιανουαρίου να διαπιστώσει εάν η συμφωνία δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά εμφανίζεται να έχει αποφανθεί πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται η λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας του ανταγωνισμού ενημερώνοντας, μάλιστα, σχετικά, τόσο την Εθνική Τράπεζα, όσο και τον επενδυτή.

Υπενθυμίζεται πως είχαν προηγηθεί καταγγελίες από ανταγωνιστές του CVC ότι το fund με την απόκτηση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα γίνει εκτός από πάροχος υπηρεσιών υγείας (σ.σ. μέσω της Hellenic Health που έχει το Metropolitan, το «Υγεία», το «Μητέρα», το «Λητώ» κ.ά.) και πάροχος ασφαλιστικών προϊόντων υγείας.

Η συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε στις 26 Μαρτίου του 2020 την πώληση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners’ Fund VII. Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Παράλληλα, οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει και 15ετή συμφωνία συνεργασίας στο bancassurance.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital ολοκληρώνεται σε μία φάση έντονης κινητικότητας και ανακατατάξεων στην ασφαλιστική αγορά, με πιο πρόσφατες τις εξαγορές της MetLife από την NN και της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz.

Ολοκληρώνεται δε, πέντε χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα πώλησής της από τη μητρική Εθνική Τράπεζα, ως δέσμευση που η τελευταία ανέλαβε στο πλαίσιο αναγκαστικού προγράμματος αναδιάρθρωσης μετά τη λήψη κρατικής ενίσχυσης το 2012 και το 2015. Σημειώνεται ότι η αρχική δέσμευση της ΕΤΕ ήταν για πώληση του 75% της θυγατρικής ασφαλιστικής και το ποσοστό αυξήθηκε ως πέναλτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις καθυστερήσεις της διαδικασίας.

Οι διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας με το CVC είχαν διαρκέσει σχεδόν 1 χρόνο, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή που να είναι ικανοποιητική για την τράπεζα.

Οι στόχοι της CVC

Τα στελέχη του CVC πάντως έχουν ήδη σαφέστατη και σε βάθος εικόνα για την εταιρεία – ακόμα και σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας – ώστε η αλλαγή ιδιοκτησίας και κυρίως οι ενδεχόμενες αλλαγές στη διοικητική ομάδα να γίνουν ομαλά και να μη δημιουργηθούν έστω και παροδικές δυσλειτουργίες.

Ακόμα πιο σαφής είναι και η πρόθεση της CVC για περαιτέρω ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής και οι επισημάνσεις των στελεχών της που ασχολούνται με το εν λόγω project κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, εστιάζοντας σε «τρωτά» σημεία της εταιρείας, με δεδομένο ότι μετά και το deal της Ευρωπαϊκής Πίστης με την Allianz, ο μετασχηματισμός της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι δεδομένος.

Η εθελούσια

Στο μεταξύ, 116 άτομα αποχώρησαν από την Εθνική Ασφαλιστική στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο στόχος που είχε τεθεί ήταν τα 150 άτομα, ενώ οι όροι προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 150.000 ευρώ ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας, με τον αριθμό των μηνιαίων μισθών αποζημίωσης να ξεκινά από τους 10 μισθούς για την ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών και με έως 10 έτη προϋπηρεσίας και να κλιμακώνεται στους 35 μισθούς για όσους είναι άνω των 55 ετών και διαθέτουν πάνω από 35 χρόνια προϋπηρεσίας στην Εθνική Ασφαλιστική.

Η εξοικονόμηση σε επίπεδο λειτουργικού κόστους αναμένεται να προσεγγίσει τα οκτώ εκατ. ευρώ – έναντι στόχου έξι εκατ. ευρώ – δεδομένου ότι μεγάλη μερίδα όσων αποχώρησαν προερχόταν από τα υψηλότερα οικονομικά κλιμάκια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα