Εθνική Ασφαλιστική: Ενδιαφέρον εξαγοράς από Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα

Διαβάζεται σε 5'
Eθνική Ασφαλιστική
Eθνική Ασφαλιστική EUROKINISSI

Το CVC έβαλε πωλητήριο στην Εθνική Ασφαλιστική και ήδη καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Τα όπλα της κάθε τράπεζας. Γιατί το πιστωτικό σύστημα επιστρέφει στις Ασφάλειες.

Τρία – μόλις – χρόνια μετά την εξαγορά του 90,1% της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC Capital Partners, το fund προχωράει στην πώληση της εν λόγω συμμετοχής του, με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς να δηλώνουν παρούσες στη σχετική διαδικασία.

Με ανακοίνωση της, την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποίησε ότι «εξετάζει και αξιολογεί το τρέχον διάστημα διάφορες πιθανές επενδύσεις σε τομείς συναφείς με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τομέων διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλιστικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και την Εθνική Ασφαλιστική».

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι η διοίκηση της Πειραιώς βρίσκεται αρκετό καιρό σε διαπραγματεύσεις με το CVC και «για να γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον του Ομίλου την περασμένη Παρασκευή, είμαστε κοντά ακόμη και στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Μάλιστα για τις διαπραγματεύσεις προφανώς είναι ενήμερη και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς αποτελεί μέτοχο με ποσοστό 9,9% της ασφαλιστικής εταιρείας» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν το ενδιαφέρον της Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική στη διάθεση του Ομίλου να επεκταθεί στον ασφαλιστικό κλάδο προκειμένου να διευρύνει σε βάθος χρόνου τα μη επιτοκιακά του έσοδα, σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών αναμένεται να συρρικνωθούν λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ. Παράλληλα επισημαίνουν και την γενικότερη τάση των τραπεζών να μπουν πιο δυνατά στον ασφαλιστικό κλάδο, με πρώτη τη Eurobank όπου εκτός του 20% της Eurolife κατέχει πλέον -μέσω της Ελληνικής Τράπεζας- ηγετικά μερίδια στην κυπριακή αγορά (Hellenic, Παγκυπριακή, CNP Insurance, CNP Cyprialife).

Στο παιχνίδι και η Εθνική Τράπεζα

Ανάλογες βλέψεις για την Εθνική Ασφαλιστική έχει εκδηλώσει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει κατ΄ επανάληψη επισημάνει τους τελευταίους μήνες ότι επιδιώκει την αξιοποίηση των κεφαλαίων της για εξαγορές που έχουν νόημα για τους μετόχους της. Ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ερωτώμενος στο πρόσφατο road show της Morgan Stanley για το αν η τράπεζα θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, σε περίπτωση που η CVC βγάλει προς πώληση την Εθνική Ασφαλιστική, αφού απάντησε κατ’ αρχάς θετικά, σημείωσε ότι η άλλοτε θυγατρική της ΕΤΕ παραμένει μια «δύσκολη» περίπτωση, λόγω μεγέθους και κλάδου και υπό το παραπάνω πρίσμα, η Εθνική θα αξιολογήσει τα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα παραμένει μέτοχος μειοψηφίας στην Εθνική Ασφαλιστική με 9,9% ενώ διαθέτει και το πλεονέκτημα να είναι συμβεβλημένη με την Εθνική Ασφαλιστική μέσω πολυετούς σύμβασης bancassurance.

Κατέχει, επίσης, εξ ολοκλήρου εκδόσεις Tier I της Εθνικής Ασφαλιστικής, ύψους 175 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εκδόσεις που συμβάλλουν στη φερεγγυότητά της ασφαλιστικής και επέτρεψαν τις διανομές κερδών παρελθουσών χρήσεων.

Επιστρέφουν στις ασφάλειες

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η απόφαση του CVC να αποεπενδύσει από την Εθνική Ασφαλιστική αποδίδεται στην ικανοποιητική απόδοση που καταγράφει η επένδυσή του, με δεδομένο το χαμηλό τίμημα που είχε συμφωνηθεί κατά την εξαγορά, προ τριετίας, της εταιρείας. Παράλληλα η κίνηση του CVC συμπίπτει με την στρατηγική των τραπεζών να επιστρέψουν στις ασφαλιστικές δραστηριότητες, από τις οποίες αποσύρθηκαν σταδιακά την προηγούμενη 15ετία και οριστικά υπό την πίεση της τρόικας στη διάρκεια των μνημονίων. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε πουλήσει τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Πίστη, η Eurobank την Eurolife διατηρώντας ποσοστό 20%, η Alpha Bank την Alpha Life και παλαιότερα την Alpha Ασφαλιστική και, φυσικά, η Εθνική Τράπεζα την Εθνική Ασφαλιστική.

Η τάση αυτή φαίνεται ότι έχει αλλάξει λόγω της ευνοϊκής ρυθμιστικής μεταχείρισης των ασφαλιστικών συμμετοχών των τραπεζών από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του λεγόμενου συμβιβασμού της Δανίας και της Βασιλείας 3. Ο συμβιβασμός της Δανίας μειώνει έστω κατά περίπτωση , κατά τη δήλωση του επόπτη, το κόστος κεφαλαίου για τις τράπεζες για να αγοράσουν μια ασφαλιστική επιχείρηση. Αυτή ήταν η θρυαλλίδα για να εκδηλωθεί μια σειρά από παρόμοιες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η προσφορά της BNP Paribas για την ΑΧΑ Investment Managers και της Banco BPM για την Anima Holding.

Το ιστορικό

Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής έγινε το 2022 οι υπογραφές είχαν πέσει το 2021 καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ασκούσε ασφυκτική πίεση στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει τη μεγαλύτερη θυγατρική της. Το τίμημα για το 100% της ασφαλιστικής καθορίστηκε στα 505 εκατ. ευρώ (454,5 εκατ. ευρώ για το 90%), αλλά με πλήθος αιρέσεων, που προοιωνιζόταν ότι το τελικό ποσό που θα κατέβαλλε το fund, θα ήταν πιθανόν χαμηλότερο. Με βάση αυτές τις αιρέσεις το τίμημα που κατέβαλε άμεσα το CVC εκτιμάται ότι ανήλθε σε 234 εκατ. ευρώ. Αλλα 220 εκατ. ευρώ θα κατ ταβάλλονταν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε βάθος 5ετί ας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα