Εθνική Τράπεζα: 1,5 δισ. ευρώ νέα δάνεια σε ΜμΕ την τελευταία 3ετία
Η ανάπτυξη και έμπρακτή στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αποτελούν στρατηγικό στόχο της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα έχει συγκεντρώσει το 25% των αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» και έχει διαθέσει μέσω ψηφιακών κανανιών 350.000 δανειακά προϊόντα.
- 02 Ιουνίου 2023 06:41
Σε «ισχυρό» στήριγμα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων επιχειρεί να καταστεί η Εθνική Τράπεζα αναγνωρίζοντας τον στρατηγικό τους ρόλο στην ελληνική οικονομία, την ίδια στιγμή που η έχει ήδη υποδεχθεί το 25% των αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» και έχει διαθέσει μέσω Digital Banking περίπου 350.000 δανειακά προϊόντα
Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι την τελευταία τριετία χορηγήθηκαν περίπου 1,5 δις ευρώ νέα κεφάλαια αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς νέων επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων σε 26% το 2022 με το αντίστοιχο ποσοστό να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 30% το 2023.
Για τον στόχο αυτό η Εθνική Τράπεζα έχει αναπτύξει συνεργασία με 200.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανατεθεί σε 450 επαγγελματικούς συμβούλους ανά την Ελλάδα που προσφέρουν ποιοτική εξυπηρέτηση και απλές διαδικασίες. Παράλληλα παρέχεται στους πελάτες συμβουλευτική υποστήριξη, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση και καθοδήγηση για την εξυπηρέτηση των άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών αναγκών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις αλλά και μετασχηματισμό συστημάτων προκειμένου η Εθνική Τράπεζα να κατακτήσει την 1η θέση στην ψηφιακή τραπεζική.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι οι ΜμΕ να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ενδεχομένως, προς όφελος των ιδίων αλλά και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Η ακτινογραφία των ΜμΕ
Στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 865 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ, της Απασχόλησης και ευρύτερα στην υγιή διάρθρωση της Οικονομίας, καθώς:
- αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων
- απασχολούν περίπου το 55% των εργαζομένων της χώρας
- συνεισφέρουν περίπου στο 38% της Προστιθέμενης Αξίας
Αν και σε αριθμό υπερτερούν οι ατομικές επιχειρήσεις(80%), το μεγαλύτερο μερίδιο του κύκλου εργασιών (της τάξης του 60%) παράγεται από εταιρείες διάφορων νομικών μορφών (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κτλ.)
Βάσει πρόσφατης έρευνας της ΕΤΕ ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ υποδηλώνει δυνατή ανάπτυξη το 2023 καθώς αυξήθηκε κατά 8 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2023 (φτάνοντας τις 16), με ατμομηχανή τις επενδύσεις καθώς το 43% των ΜμΕ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία θα αυξήσει το συνολικό ύψος των επενδύσεών του συγκριτικά με την προηγούμενη τριετία ενδεικτικά στους άξονες:
- Πράσινες επενδύσεις
- Αναβάθμιση εγκαταστάσεων
- Ψηφιακά εργαλεία
- Επέκταση στο εξωτερικό
Ειδικότερα, το 54% του τομέα εκτιμά αύξηση πωλήσεων το 2023 και 59% για την επόμενη τριετία (έναντι 46% του τομέα με ανοδικές πωλήσεις την προηγούμενη τριετία)
Παράλληλα οι αναλυτές της ΕΤΕ εκτιμούν ότι τα στοιχεία αβεβαιότητας που παραμένουν αφορούν κυρίως το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών (με 63-65% του τομέα να δηλώνει υψηλή επίδραση) και σε δεύτερο βαθμό η δυσκολία εύρεσης προσωπικού και η αδύναμη ζήτηση (46% και 43% αντίστοιχα)
Παρά τις πιέσεις της συγκυρίας, η χρηματοοικονομική υγεία των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημάδια υψηλής ανθεκτικότητας, αφού το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας μειώθηκε σε 8% του τομέα, από 10% το προηγούμενο εξάμηνο
35.000 αιτήσεις το Πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνουν το τεράστιο ενδιαφέρον που καταγράφεται για την χορήγηση στεγαστικών δανείων μέσω του Προγράμματος «Σπίτι μου» καθώς η τράπεζα υποδέχθηκε 35.000 αιτήσεις ήτοι μερίδιο αγοράς 25%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν προεγκριθεί και δεσμεύσει χρήματα δηλαδή έχουν λάβει οικονομική προέγκριση και βρει συγκεκριμένο ακίνητο 2.500 πελάτες με 265 εκατ. ευρώ όταν ο συνολικός Προϋπολογισμός Προγράμματος ανέρχεται σε 500 εκ. ευρώ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζήτησης που καταγράφεται όπως το υψηλό μέσο ποσό αίτησης στα 125.000 Ευρώ με μέγιστο τα 150.000 Ευρώ και η καλή εγκρισιμότητα , καθώς περισσότερα από 6 στις 10 αιτήσεις εγκρίνονται,
Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται το πρόβλημα ανεύρεσης ακινήτων με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προγράμματος ενώ όπως ήταν φυσικό η μεγάλη ζήτηση αύξησε τις τιμές. Ενδεικτικά αναφέρεται μόνο μόνο 1 στους 10 ενδιαφερόμενους έχει βρει συγκεκριμένο ακίνητο – που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προχωρήσει και σε αγορά.
Σε ότι αφορά στην ακτινογραφία των αιτούντων το 60% είναι έγγαμοι, το 10% έχουν από 3 παιδιά και πάνω, ενώ το 84% των αιτημάτων έγιναν από μισθωτούς, και το 13% από πελάτες με ατομική επιχείρηση. Όσον αφορά στους μισθωτούς, αυτοί κατανέμονται σε μεγάλο πλήθος επαγγελμάτων (80+ επαγγέλματα), αν και εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις στα Σώματα Ασφαλείας (16%) και στην Εκπαίδευση (10%). Σχεδόν οι μισές αιτήσεις είναι από άτομα ηλικίας 35 – 40 ετών και φυσικά από την Αττική.
Μέσω Digital Banking 350.000 προϊόντα
Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφουν και οι υπηρεσίες Digital Banking της Εθνικής Τράπεζας οι οποίες ήδη αριθμούν 3,8 εκατ. χρήστες (από τους οποίες 3,6 εκατ. ιδιώτες και 200 χιλ. επιχειρήσεις.
Συνολικά το 2022, πελάτες της Εθνικής απέκτησαν 350.000 προϊόντα με καθαρά Digital διαδικασία (κάρτες, καταναλωτικά, τραπεζοασφαλιστικά, νέοι λογαριασμοί) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 70% των καταναλωτικών δανείων δίνονται από τα ηλεκτρονικά κανάλια της τράπεζας.
Οι επιδόσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα να καταστεί πρώτη ανάμεσα στις Ελληνικές τράπεζες και μέσα στις 20 καλύτερες παγκοσμίως ως προς τις δυνατότητες που προσφέρει το digital banking.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις