Εθνική Τράπεζα: Η δύσκολη εξίσωση για τη διάθεση του 10%

Διαβάζεται σε 5'
Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

Το νέο εύρος τιμής θα καθορίσει και το μείγμα μεταξύ μακροπρόθεσμων επενδυτών και hedge funds, ώστε η νέα σύνθεση του χαρτοφυλακίου που θα προκύψει να διασφαλίζει μια μετοχική ποιότητα για την επόμενη μέρα της τράπεζας.

Στη σκιά της ραγδαίας επιδείνωσης του γεωπολιτικού σκηνικού χθες βράδυ στη Μέσα Ανατολή και των τριγμών που προκλήθηκαν στις αμερικανικές αγορές, ξεκινάει σήμερα η τρίτη και τελευταία ημέρα της διαδικασίας για την διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με δύο εκκρεμότητες κομβικής σημασίας. 

Η πρώτη έχει να κάνει με το νέο, μικρότερο, εύρος τιμής διάθεσης που θα ορίσει νωρίς σήμερα το πρωί το ΤΧΣ μετά την χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση κατά την διάρκεια της οποίας αξιολογήθηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα.

Η δεύτερη αφορά στο «μείγμα» που θα επιλέξει το Ταμείο μεταξύ των μακροπρόθεσμων επενδυτών (long term funds) και των hedge funds, μέσω της διαχείρισης των προσφορών του accelarating book buinding ώστε η νέα σύνθεση του χαρτοφυλακίου των νέων μετόχων που θα προκύψει να διασφαλίζει μια μετοχική ποιότητα για την επόμενη μέρα της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως εξηγεί έμπειρη τραπεζική πηγή «η ισχυρή ζήτηση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που εκδηλώθηκε από τους διεθνείς επενδυτές τις δύο πρώτες ημέρες αλλά και η συμπεριφορά της μετοχής στο ΧΑ τις δύο τελευταίες ημέρες οδήγησε χθες βράδυ το ΤΧΣ να κλείσει το εύρος της τιμής διάθεσης χαμηλώνοντας το ανώτερο όριο των 7,95 ευρώ. Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η τιμή θα οριστεί χαμηλότερα καθώς οι προσφορές στο υψηλό επίπεδο τιμής προέρχονται κυρίως από hedge funds, που αποσκοπούν μόνο στο εύκολο κέρδος, ενώ λόγο μικρού μεγέθους του placement οι μεγάλοι και μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές επιθυμούν να τοποθετηθούν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή για να έχει δυνητική αξία η επένδυσή τους.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, το ΤΧΣ θα αποφασίσει για το τίμημα, όχι μόνο με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των εσόδων, αλλά και με βάση την τρέχουσα πορεία της μετοχής και κυρίως την ποιότητα των αγοραστών που έχουν υποβάλλει προσφορά και θα αποκτήσουν εν τέλει τίτλους της τράπεζας. Την ίδια στιγμή η τιμή στην οποία θα γίνει η πώληση των μετοχών, πρέπει να σημειωθεί ότι θα αποτελέσει και τη βάση για τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της τράπεζας από εδώ και στο εξής.

Το ΤΧΣ συνεδρίασε αργά χθες βράδυ και αναμένεται σήμερα πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου, να ανακοινώσει ένα πιο στενό εύρος στην τιμή διάθεσης των μετοχών, από το αρχικό των 7,30-7,95 ευρώ.  Ανάλογη επιλογή είχε προκριθεί και στο placement της Εθνικής που είχε πραγματοποιήσει το ΤΧΣ τον Νοέμβριο του 2023, περιορίζοντας το εύρος τιμής που είχε καθοριστεί αρχικά μεταξύ των 5 έως και 5,44 ευρώ ανά μετοχή στα 5,30 έως 5,44 ευρώ.

Σημειώνεται ότι αρχικά το εύρος τιμής καθορίστηκε μεταξύ 7,30 και 7,95 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μετοχή της Εθνικής έκλεισε την Παρασκευή (τελευταία ημέρα πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών) στα 7,84 ευρώ και χθες ολοκλήρωσε την συνεδρίαση του ΧΑ στα 7,65 ευρώ.

Άνετη υπερκάλυψη

Μέχρι και χθες πάντως η ζήτηση που εκδηλώθηκε για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ήταν ακόμη υψηλότερη των προοπτικών που είχαν διαμορφωθεί κατά την ζήτηση της περασμένης εβδομάδας, με την έκδοση να καταγράφει υπερκάλυψη που υπερβαίνει τις 11 φορές ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι η υπερκάλυψη στο ανώτατο όριο τιμής των 7,95 ευρώ ανήλθε στις δύο φορές. Να σημειωθεί πως το γεγονός που «εκτόξευσε» το επενδυτικό ενδιαφέρον παρά το αρχικό μούδιασμα που υπήρξε από την απόφαση του Δημοσίου να μην προχωρήσει στην διάθεση του συνόλου της συμμετοχής του, ήταν η διαβεβαίωση της Κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου ότι το ποσοστό που θα διατηρήσει στην κατοχή του το Δημόσιο (ήτοι το 8,39%) θα έχει επενδυτικό και μόνο χαρακτήρα, χωρίς δικαίωμα άσκησης βέτο.

Σημειώνεται ότι τα βιβλία προσφορών που έχουν ανοίξει σε Ελλάδα και εξωτερικό θα κλείσουν σήμερα το απόγευμα, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του placement θα γίνουν αύριο. Η τελική τιμή θα καθοριστεί από το διεθνές βιβλίο. Το ∆ημόσιο δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών πριν από την πάροδο ενός έτους από το placement. Στο προηγούμενο placement η περίοδος αυτή ήταν 6 μήνες και η επιμήκυνσή της στους 12 μήνες στοχεύει στο να καταστήσει πιο ελκυστική τη συμμετοχή επενδυτών στην παρούσα φάση.

Τα έσοδα του ∆ημοσίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ, ανάλογα πάντα με την τελική τιμή που θα διαμορφωθεί.

Από 15% έως και 20% σε Έλληνες επενδυτές

Σε ότι αφορά την μοιρασιά του «πακέτου» του 10%, ποσοστό της τάξεως του 15%, που αντιστοιχεί σε 13.720.727 προσφερόμενες μετοχές, θα κατανεμηθεί σε Έλληνες επενδυτές που συμμετέχουν δημόσια προσφορά με την επιλογή, κατά την αποκλειστική και απόλυτη διακριτική κρίση του ΤΧΣ, να αυξηθεί έως και 20%, που αντιστοιχεί σε επιπλέον 4.573.576 μετοχές (που αντιπροσωπεύουν συνολικά 18.294.303 προσφερόμενες μετοχές). Στην ελληνική δημόσια προσφορά, οι ιδιώτες και ειδικοί επενδυτές θα υποβάλλουν αιτήσεις για αγορά προσφερόμενων μετοχών στην ανώτατη τιμή του εύρους. Σε ότι αφορά το ελληνικό βιβλίο αυτό φαίνεται ότι θα είναι ενιαίο για ιδιώτες επενδυτές και φυσικά πρόσωπα, χωρίς δηλαδή εκ των προτέρων ξεχωριστή κατανομή.

Το 85%, που αντιστοιχεί σε 77.750.788 προσφερόμενες μετοχές, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στο ξένο βιβλίο μέσω accelerated book building, με την επιφύλαξη κάθε αναγκαίας προσαρμογής σε περίπτωση που η διαδικασία δημόσιας προσφοράς αυξηθεί κατά τα ανωτέρω.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα