Εθνική Τράπεζα: Κοντά σε συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής
Κατά την ενημέρωση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε ότι "είμαστε κοντά στη συμφωνία για τη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής". Τι είπε για τα νέα κόκκινα δάνεια, την στήριξη των δανειοληπτών και το κλείσιμο καταστημάτων
- 30 Νοεμβρίου 2020 20:52
Ύψιστης σημασία για τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας χαρακτήρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Μυλωνάς την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, χαρακτηρίζοντας την υπογραφή συμφωνίας ως “θέμα χρόνου”.
Κατά την ενημέρωση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τα οικονομικά αποτελέσματα του ενιαμήνου, ο κ. Μυλωνάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι “είμαστε κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας για τη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής” προσθέτοντας ότι “με την συγκεκριμένη συναλλαγή επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την ισχυρή θέση μας στην χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστική αγορά μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας”.
Στήριξη των πελατών
Παράλληλα ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει θέσει σε moratorium πληρωμών δάνεια 3,6 δις. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δις. στεγαστικά, 2,1 δις. ευρώ επιχειρηματικά, 200 εκατ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματικά και λιγότερα των 100 εκατ. ευρώ δάνεια καταναλωτικά. Σημειώνεται ότι δάνεια 1,2 δις. ευρώ, περίπου το 40% των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα “Γέφυρα”.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στους πελάτες λιανικής οι οποίοι θα εξέλθουν από τα moratoria , αλλά θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω Covid, η Τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης για περίοδο 12 μηνών.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων προσφέρουν:
•ο πρόγραμμα Γέφυρα που βασίζεται στην κρατική επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία.
•Οι λύσεις step up που ετοιμάζει η τράπεζα και βασίζονται στην σταδιακή κλιμακωτή αύξηση της μηνιαίας δόσης, με στόχο να μην προκληθεί ασφυξία στους πελάτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις).
•Στήριξη αναμένεται να προσφέρουν και οι οργανικές λύσεις που προσφέρει η τράπεζα και βασίζονται στις ρυθμίσεις δανείων με άφεση χρέους κ.ά.
Κατά την διάρκεια της πανδημίας η Εθνική Τράπεζα ενισχύει τους πελάτες της προχωρώντας σε εκταμιεύσεις δανείων μέσω των κρατικών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Συνολικά η Τράπεζα είχε εκταμιεύσει στο 9μηνο νέα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό εκτιμήθηκε ότι θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.
Κατά την διάρκεια του 2020, «στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας και την Ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς προσφέροντας στοχευμένα μέτρα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών και δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, σε συνδυασμό με την ταχεία ενεργοποίηση των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης.
1 δις. νέα κόκκινα δάνεια
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ανέφερε στους αναλυτές ότι το 2021 η ΕΤΕ αναμένει νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων 1 δις. ευρώ, με την διοίκησή να εκτιμά ότι 15% – 20% των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών δεν θα επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή.
Συνολικά πάντως ο Όμιλος με την τιτλοποίηση Frontier για την οποία θα υποβληθεί αίτηση λήψης των κρατικών ενισχύσεων του “Ηρακλή” μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα επιτύχει δείκτη NPE κάτω του 15% και μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του περισσότερο από 60%. Η τιτλοποίηση θα καθαρίσει σχεδόν το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας, καθώς αυτά κινούνται ήδη κάτω των 10 δις. ευρώ.
Η συναλλαγή θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, στο α΄ τρίμηνο 2021 η Τράπεζα θα λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ οι δεσμευτικές, η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή της συναλλαγής θα γίνουν στο β΄ τρίμηνο του 2021.
Κλείσιμο 40 καταστημάτων
Παράλληλα ο κ. Μυλωνάς γνωστοποίησε στους διεθνείς επενδυτές ότι η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του δικτύου κατά 40 καταστήματα ους προσεχείς μήνες στο πλαίσιο της επιχειρησιακού πλάνου που εφαρμόζει η διοίκηση για τη μετάβαση σε ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας με μειωμένα κόστη.
Το νέο επιχειρησιακό μοντέλο της ΕΤΕ θα εστιάζει σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες και εναλλακτικά δίκτυα τραπεζικής εξυπηρέτησης, τα οποία ενισχύουν τη δυναμική τους λόγω και της πανδημίας.
Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΤΕ ο αριθμός των συναλλαγών στα καταστήματα μειώθηκε πλέον του 60% τον Οκτώβριο σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, με τις συναλλαγές μέσω ψηφιακών και εναλλακτικών καναλιών να τις υπερκαλύπτουν, ενισχυόμενες κατά 33%. Οι συναλλαγές e-banking κατέγραψαν θεαματική αύξηση κατά 71% κατά την ίδια περίοδο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr