Εθνική Τράπεζα: Με εφαλτήριο την Standard and Poor΄s, η διάθεση του 20%

Διαβάζεται σε 4'
Εθνική Τράπεζα: Με εφαλτήριο την Standard and Poor΄s, η διάθεση του 20%
SOOC

Με ορίζοντα την δεύτερη επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor΄s την Παρασκευή, συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ του ΤΧΣ για την διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα.

Με ισχυρό όπλο την αναμενόμενη – δεύτερη από οίκο επίσημα αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ – επενδυτική βαθμίδα, που θα λάβει η Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή 20 Οκτωβρίου από την Standard and Poor΄s, συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντικείμενο την εκκίνηση της αποεπένδυσης του Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα.

Όπως έγραφε το news247.gr την περασμένη εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης σχεδιάζει να προχωρήσει με την διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας μέσα στον Νοέμβριο. Το σχέδιο προβλέπει την διάθεση ποσοστού έως 20% από το 40,4% των μετοχών της ΕΤΕ που κατέχει το ΤΧΣ.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας. Η συμμετοχή των τελευταίων θα ικανοποιηθεί από το 15% που θα διατεθεί σε θεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδος. Ωστόσο, εάν το κλίμα στις αγορές έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω των πολεμικών εξελίξεων στο Ισραήλ, δεν αποκλείεται η διάθεση ποσοστού της ΕΤΕ να περιοριστεί στο 10%.

Όπως τονίζει πηγή με γνώση του θέματος «μπορεί το κλίμα στις αγορές τη δεδομένη χρονική στιγμή να χαρακτηρίζεται από έντονες αναταράξεις και νευρικότητα λόγω πολλών αβεβαιοτήτων, στις οποίες προστέθηκε ο πόλεμος στο Ισραήλ, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ διατηρείται ως είχε και αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με την στάση της αυτή θέλει να δώσει σαφές μήνυμα αποφασιστικής υλοποίησης της στρατηγικής επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών» καταλήγει η ίδια πηγή.

Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας αλλά και του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για αυξημένο μέχρι στιγμής επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα μηνύματα που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες όπου και ολοκληρώθηκσαν στο εξωτερικό road shows που έκανε η Goldman Sachs σε υποψήφιους πελάτες – επενδυτές.
Παρά το γεγονός ότι η επιδείνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αυξημένη μεταβλητότητα, δεν δημιουργούν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να πατηθεί το κουμπί τις απόεπένδυσης, το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες ενίσχυσε περαιτέρω την απόφαση να προχωρήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αποεπένδυση στην Εθνική Τράπεζα.

Διεθνές ενδιαφέρον

Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον επιβεβαίωσε χθες και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Ηλίας Ξηρουχάκης. Σε εκδήλωση χθες με την ευκαιρία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Eurobank ο κ. Ξηρουχάκης επιβεβαίωσε την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές τράπεζες, συμφωνώντας πως η παρουσία μεγάλων ξένων τραπεζών θα ήταν ένα εξαιρετικό σενάριο και θα αποτελούσε και επιθυμία του Ταμείου η υλοποίησή του, αλλά για την ώρα δεν έχει εκδηλωθεί τέτοιο ενδιαφέρον.

Παρά ταύτα σημείωσε πως παρατηρείται ισχυρό ενδιαφέρον από πλήθος αξιόπιστων θεσμικών επενδυτών μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, που υπό το φως των ιδιαίτερα θετικών μακροοικονομικών εξελίξεων αλλά και των μεσομακροπρόθεσμων αναπτυξιακών προοπτικών, επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα και κυρίως στον τραπεζικό τομέα.

Χρονικός ορίζοντας και τιμή

Σε ότι αφορά στον χρονικό ορίζοντας, η έναρξη της διαδικασίας τοποθετείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Σημεία κλειδιά είναι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S& P (στις 20 Οκτωβρίου), που θα δώσει θεωρητικά ένα ακόμη κίνητρο στους αγοραστές να προχωρήσουν και η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας για το Γ΄ τρίμηνο προς τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας και να βγει μία πιο δίκαιη αποτίμηση.

Σε ότι αφορά στο τίμημα ουδείς παίρνει μέχρι στιγμής το ρίσκο να προδικάσει την τιμή ανά μετοχή για το placement αν και άπαντες συμφωνούν ότι θα ήθελαν η να είναι πάνω από τα 5 ευρώ. Μία αποτίμηση κοντά στα 6 ευρώ θεωρείται ένα συντηρητικό σενάριο, ενώ το βέλτιστο σενάριο να υπάρξει αποτίμηση στα 7 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα