Εθνική Τράπεζα: Ψήφος εμπιστοσύνης από μακροπρόθεσμους επενδυτές

Διαβάζεται σε 4'
Εθνική Τράπεζα: Ψήφος εμπιστοσύνης από μακροπρόθεσμους επενδυτές
Εθνική Τράπεζα EUROKINISSI

Η υψηλή συμμετοχή επενδυτών στο διεθνές βιβλίο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της Εθνικής τράπεζας, κάτω από συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας και γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνής επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε διεθνείς αλλά και εγχώριους επενδυτές.

Παρά την ανησυχία που επικράτησε τις προηγούμενες μέρες ότι το «μικρό μέγεθος» της έκδοσης θα ήταν αποτρεπτικό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» να καταλήγει σε hedge funds με στρατηγική το γρήγορο κέρδος, τελικά η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου έφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Το γεγονός που «εκτόξευσε» το επενδυτικό ενδιαφέρον παρά το αρχικό μούδιασμα που υπήρξε από την απόφαση του Δημοσίου να μην προχωρήσει στην διάθεση του συνόλου της συμμετοχής του, ήταν η διαβεβαίωση της Κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου ότι το ποσοστό που θα διατηρήσει στην κατοχή του το Δημόσιο (ήτοι το 8,39%) θα έχει επενδυτικό και μόνο χαρακτήρα, χωρίς δικαίωμα άσκησης βέτο.

Παράλληλα το Δημόσιο δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών πριν από την πάροδο ενός έτους από το placement. Στο προηγούμενο placement η περίοδος αυτή ήταν 6 μήνες και η επιμήκυνσή της στους 12 μήνες στοχεύει στο να καταστήσει πιο ελκυστική τη συμμετοχή επενδυτών στην παρούσα φάση.

Η υψηλή συμμετοχή επενδυτών στο διεθνές βιβλίο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Εθνικής τράπεζας, κάτω μάλιστα από συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας λόγω και της γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Συμμετοχή 20 μακροπρόθεσμων επενδυτών

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, με την ολοκλήρωσή της, υπήρξε αξιοσημείωτη συμμετοχή παραδοσιακών θεσμικών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειονότητα των παραδοσιακών μακροπρόθεσμων επενδυτών (long only funds) μετά τον περιορισμό του εύρους διάθεσης από το ΤΧΣ χθες το μεσημέρι, αναπροσάρμοσε τις προσφορές του στα 7,55 ευρώ που αποτελεί και την τιμή διάθεσης και ανέμενε την κατανομή που θα γίνονταν χθες βράδυ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο βιβλίο συμμετέχουν περίπου 20 από τους top class οίκους διαχείρισης κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενώ εκτιμάται ότι θα τους κατανεμηθεί περίπου το 60% των μετοχών που θα διατεθούν μέσω του διεθνούς βιβλίου.

Το πρωί, το ΤΧΣ είχε προχωρήσει σε κλείσιμο του εύρους των προσφορών μεταξύ 7,55 με 7,65 ευρώ, έναντι 7,30 – 7,95 ευρώ που ήταν το αρχικό εύρος της τιμής διάθεσης.

Με την τιμή για το placement του 10% της Εθνικής Τράπεζας στα 7,55 ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αντλήσει €690,6 εκατ. ευρώ με έκπτωση περίπου 1% επί της τιμής της μετοχής. Σημειώνεται ότι η τιμή των 7,55 ευρώ ενσωματώνει μικρό discount της τάξης του 5% σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής της μετοχής την περασμένη Παρασκευή στα 7,84 ευρώ.

Συνολικά η έκδοση σημείωσε συνολικά 12 φορές υπερκάλυψη και με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό βιβλίο προσφορών, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσφορές άνω των 130 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό που θα διατεθεί τους Έλληνες επενδυτές να ανέρχεται στο 15% του συνολικού placement ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση που εκδηλώθηκε.

Σήμερα θα υπάρξουν οι τελικές ανακοινώσεις από το ΤΧΣ και την Εθνική Τράπεζα, τόσο για την τελική τιμή προσφοράς, όσο και για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα πιστωθούν οι μετοχές στις μερίδες των επενδυτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα