Εθνική Τράπεζα: Στην EVO Payments οι υπηρεσίες καρτών

Εθνική Τράπεζα: Στην EVO Payments οι υπηρεσίες καρτών
Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

Η Εθνική Τράπεζα θα αποσχίσει τον τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών και θα τον εισφέρει σε νέα εταιρεία στην οποία η EVO Payments θα αποκτήσει ποσοστό άνω του 50%. Καθολική η τάση αποχώρησης των τραπεζών από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Λεπτομέρειες απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας της Εθνικής Τράπεζας με τον αμερικανικό όμιλο συστημάτων πληρωμών EVO Payments, για τον τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών (POS).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της EVO Payments έχουν επί της αρχής συμφωνήσει για τη σύναψη μικτής εταιρείας στην οποία η Εθνική θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό. ακολουθώντας την τάση – σταδιακής – αποχώρησης των τραπεζών από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Οι λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας προβλέπουν ότι η Εθνική Τράπεζα θα αποσχίσει τον τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών και θα τον εισφέρει σε νέα εταιρεία (σ.σ. θα λάβει άδεια ιδρύματος πληρωμών), στην οποία η EVO Payments θα αποκτήσει ποσοστό άνω του 50%. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης διανομής των προϊόντων της μεικτής εταιρείας από το δίκτυο (καταστήματα) της Εθνικής.

Από ενδεχόμενη υλοποίηση της συμφωνίας η Εθνική θα εγγράψει, αφενός, το κέρδος μεταβίβασης του πλειοψηφικού ποσοστού της νέας εταιρείας, στην οποία θα εισφέρει τον τομέα αποδοχής καρτών, αφετέρου, θα εμφανίσει υπεραξία στα βιβλία της για το εναπομείναν ποσοστό. Τέλος, θα συνεχίσει να εισπράττει προμήθειες λειτουργώντας ως broker του joint venture για το -επιχειρηματικό- πελατολόγιό της.

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, τότε θα πρόκειται για την 3η διαδοχική συμφωνία των ελληνικών τραπεζών για την αξιοποίηση των εν λόγω υπηρεσιών.

Κοινή στρατηγική για όλες τις τράπεζες

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε προηγηθεί η συμφωνία της Alpha Bank με την ιταλική Nexi, ενώ η Πειραιώς είχε προσφάτως διαθέσει το 100% του κλάδου υπηρεσιών POS στην Euronet. Το άμεσο όφελος για την Alpha Bank εκτιμάται γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, με θετική επίπτωση στα κεφάλαια της τάξεως των 40 μονάδων βάσης.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την πώληση του αντίστοιχου συστήματος, κλείνοντας συμφωνία με την άλλη κορυφαία εταιρεία πληρωμών στην Ευρώπη τη Euronet. Από την κίνηση αυτή, υπολογίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει όφελος 300 εκατ. ευρώ, όπως, άλλωστε είχε ανακοινώσει στις παρουσιάσεις της προς τους επενδυτές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαγωνιστική διαδικασία της Eurobank, η οποία φέρεται να συζητάει με τη Nexi και τη γαλλική Wordline. Ο προτιμητέος επενδυτής αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων. Από τις πρώτες διερευνητικές επαφές, οι προτάσεις κυμαίνονται γύρω στα 250 με 300 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση της δραστηριότητας αυτής θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Eurobank άμεσα κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης που υπολογίζονταν αρχικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Worldline υπέγραψε στα τέλη Μαΐου συμφωνία εξαγοράς του 92,5% της Cardlink από τον Όμιλο Quest. Ανάλογα με το ποιος θα επικρατήσει στη διαγωνιστική διαδικασία της Eurobank, επομένως, θα καθοριστεί και ποιος από τους δύο ομίλους – Nexi ή Wordline – θα ισχυροποιήσει τη θέση του στην ελληνική αγορά.

Μονόδρομος

Κοινό παρονομαστή των παραπάνω κινήσεων αποεπένδυσης ή συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι ο τομέας των πληρωμών καθοδηγείται πλέον από τις τεχνολογικές εξελίξεις και γι’ αυτό οι συνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς αποτελούν μονόδρομο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Με την παγκόσμια αγορά να εμφανίζει έντονα σημάδια συγκέντρωσης και την πανδημία να έχει εκτοξεύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι εγχώριοι παίκτες αναζητούν να αναπτύξουν στρατηγικές συνεργασίες που θα τουςεπιτρέψουν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα