Εθνική Τράπεζα: Στόχος το 1/3 της πίτας των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΤΕ Π. Μυλωνάς προανήγγειλε την χαλάρωση των κριτηρίων δανειοδότησης των επιχειρήσεων, με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη να υπόσχεται λιγότερη γραφειοκρατία και ταχύτερες εκταμιεύσεις.
- 23 Σεπτεμβρίου 2021 06:39
Με στόχο την διάθεση στην αγορά του 1/3 των δανείων που αναλογούν στις ελληνικές τράπεζες ήτοι περίπου 6 δις. ευρώ, ρίχνεται στην «κούρσα» αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του σχεδίου της ΕΤΕ, «Εθνική 2.0», η διοίκηση του Ομίλου ανέλυσε την στρατηγική της, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ενημέρωσε αναλυτικά τους πελάτες της τράπεζας για τις λεπτομέρειες του προγράμματος.
Χαλάρωση των κριτηρίων συμμετοχής
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς προαναγγέλοντας την χαλάρωση των κριτηρίων πιστοληπτικής αξιολόγησης των επιχειρήσεων ενόψει της συμμετοχής τους στου πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες θα πρέπει από εδώ και στο εξής να αντιμετωπίζουν με ανοικτό μυαλό τη βιωσιμότητα μια επιχείρησης. Να τις δούμε στο σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα επεσήμανε πως στόχος είναι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι εκταμιεύσεις και σημείωσε, πως η επιλεξιμότητα θα κρίνεται από ανεξάρτητο εξωτερικό σύμβουλο. Η προετοιμασία για την τράπεζα ήδη έχει ξεκινήσει με τη σύσταση εξειδικευμένης ομάδας, που θα παρέχει προσωποποιημένες πληροφορίες και θα κινείται γρήγορα με τηναπαραίτητη ευελιξία.
O κ. Μυλωνάς τόνισε χαρακτηριστικά «όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι θα ευνοηθούν, με αυξημένη έφεση στην κλιματική αλλαγή, στην ενεργειακή και στην ψηφιακή μετάβαση», ενώ παρατήρησε πως «άλλοι στόχοι του προγράμματος είναι η εξωστρέφεια, η τεχνολογία και η έρευνα».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ σημείωσε πως «πρέπει να στηθεί σωστά το πρόγραμμα. Οι όροι επιλεξιμότητας να είναι απλοί και ξεκάθαροι και οι ανεξάρτητοι αξιολογητές να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις». Ακόμα τόνισε πως οι συμβάσεις των τραπεζών θα πρέπει να υπογραφούν γρήγορα και να μην έχουν ψιλά γράμματα.
Σκυλακάκης: μέχρι τέλος του μήνα η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες του προγράμματος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος γνωστοποίησε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για να προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων, στόχος είναι οι πρώτες εκταμιεύσεις να πραγματοποιηθούν μεχρι το τέλος του έτους, ενώ τα δάνεια πρέπει να δοθούν έως το τέλος του 2026 και οι επιδοτήσεις έως τον Αύγουστο του 2026.
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε πως οι χρονοβόρες διαδικασίες που παρατηρούνταν στο παρελθόν για την εκταμίευση του δανείου ή της επιδότησης, μειώνονται σημαντικά στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το 37% των πόρων θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης ανάπτυξης και είναι προαπαιτούμενο για να απελευθερωθεί το υπόλοιπο 63% των πόρων.
«Ενθαρρύνουμε τις εξαγορές, συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, τις συνεργασίες μεταξύ τους σε όλους τους κλάδους» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας πως μετά από τη συνεργασία το άθροισμα του τζίρου της νέας εταιρείας που προκύπτει θα πρέπει να είναι αυξημένο κατά 50%. Δηλαδή μία εταιρεία με τζίρο 1 εκατ ευρώ μπορεί να συγχωνευτεί με ή περισσότερες εταιρείες που ο τζίρος τους είναι 500 χιλιάδες ευρώ.
Το ζητούμενο είναι η γρήγορη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου και όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης όποιος καταθέσεις αίτημα και αξιολογηθεί πρώτος θα χρηματοδοτηθεί και πρώτος.
Όπως τόνισε οι επιδοτήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η μια είναι οι επενδύσεις για μια σειρά από προγράμματα που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη ψηφιακή μετάβαση, στις βιομηχανικές επενδύσεις και στις αγροτικές επιχειρήσεις. Επίσης προβλέπονται κονδύλια για πανεπιστημιακά ιδρύματα και ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Ο ίδιος υπογράμμισε πως προβλέπονται επίσης ευκαιρίες ΣΔΙΤ.
Η άλλη είναι τα δάνεια, με τον κ. Σκυλακάκη να τονίζει πως περίπου 12,7 δισ. ευρώ θα περάσουν προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τρεις είναι οι διαδρομές των δανειοδοτήσεων, μέσω των εγχώριων τραπεζών που θα έχουν τη μερίδα του λέοντος, μέσω των δύο μεγάλων τραπεζικών θεσμών της EIB και της EBRD και το μικρότερο ποσοστό που θα πάει σε equity .
Όλο το σχέδιο έχει δημιουργηθεί στη βάση ελάχιστης γραφειοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά και εύστοχα είπε ο κ. Σκυλακάκης «πρώτος μπαίνεις, πρώτος βγαίνεις», σχολιάζοντας τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για έγκριση και εκταμίευση χρηματοδοτήσεων.
Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί, αυτός αφορά: – Στο αν πρόκειται πράγματι για επένδυση και όχι κατανάλωση
– Στο ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από την επένδυση
– Στο αν εντάσσεται η επιχείρηση στις επιλεξιμότητες
– Η βιωσιμότητα θα κριθεί από την τράπεζα
Τα παραπάνω θα ελεγχθούν σε μερικές εβδομάδες έως το αργότερο σε ένα μήνα, ενώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Καραμούζης: διάχυση των πόρων σε περισσότερες εταιρείες
Όπως ανέφερε ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας το ζητούμενο είναι να υπάρξει διάχυση των πόρων σε όσο το δυνατόν περισσότερους, καθώς μέσα από τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων θα ευνοηθούν και οι πιο μικρές.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τη στήριξη της ΕΤΕ θα υπάρξει αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό», αναφέροντας πως «ήρθε η ώρα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων».
Τέλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ταχύτητα μας έχει γίνει εμμονή» και συμπλήρωσε στόχος μας είναι να μην ξεπερνά τον 1 μήνα η έγκριση για απλά έργα και τους 2 μήνες για σύνθετα project.
Θεοφιλίδη: έλλειμμα ενημέρωσης
Με τη σειρά της η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη ανέφερε πως θα υπάρξει ειδική κεντρική ομάδα που θα συμβουλεύει τους εργαζομένους στα δίκτυα, ενώ θα ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα καθοδηγείται ο κάθε επιχειρηματίας στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να καταθέσει αίτηση για νέο δανεισμό.
Η κα Θεοφιλίδη αναφέρθηκε και στο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει ειδικά στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό η ΕΤΕ έχει συστήσει ειδική ομάδα που ενημερώνεται για κάθε νέα δράση του ταμείου και «εργαλεία» με τα οποία εντοπίζει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι ο χρόνος απάντησης της τράπεζας στο αίτημα του επιχειρηματία. «Έχουμε αναπτύξει υποδομές για να αντιμετωπίζουμε με επάρκεια τα αιτήματα που δεχόμαστε» σημείωσε η κα Θεοφιλίδη, λέγοντας πως για μικρού ύψους αιτήματα η τράπεζα απαντά μέσα σε 48 ώρες.
Οι βασικοί τομείς του σχεδίου της ΕΤΕ
Σύμφωνα με τους κεντρικούς τομείς του σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας, οι νέες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, θα ακολουθηθούν γρήγορες διαδικασίες έγκρισης δανείων, θα υπάρχει προσωποποιημένη πληροφόρηση από εξειδικευμένους συμβούλους και θα επικεντρωθούν σε ψηφιοποίηση, εξωστρέφεια και πράσινη μετάβαση.
Το πρόγραμμα Εθνική 2.0 της ΕΤΕ είναι ένα πρόγραμμα με στόχο μια Ελλάδα πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, που θα προάγει την παραγωγή και την καινοτομία. Με άξονες την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή αναβάθμιση, την κοινωνική συνοχή αλλά και την επιχειρηματικότητα, το σχέδιο Ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας , Ελλάδα 2.0, προβλέπει τη διάθεση πάνω από 50 δις στην ελληνική οικονομία, είτε σε μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα και στους αναδόχους τους, είτε σε επιχειρήσεις που δικαιούνται επιδοτήσεις και προνομιακή χρηματοδότηση για δικά τους έργα αναβάθμισης.
Η τράπεζα θα δώσει πρόσβαση σε πολλαπλές επιλογές δανεισμού καιεπιδοτήσεων, ενώ ήδη υπάρχει ειδική εξειδικευμένη ομάδα που ενημερώνεται για τις διαδικασίες και θα συμβουλεύει τους εργαζομένους που θα εξυπηρετούν του πολίτες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις