Έτσι θα είναι το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στην Ελευσίνα

Έτσι θα είναι το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στην Ελευσίνα

Ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός από την Hellenic Seaplanes.

Η μεγαλύτερη επένδυση, μέχρι στιγμής, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, αναφορικά με τα υδατοδρόμια και τη λειτουργία τους στην Ελλάδα, προκειμένου να επιχειρήσουν εκ νέου υδροπλάνα, βρίσκεται σε πολύ ώριμο στάδιο.

Μόλις ολοκληρώθηκε από την Hellenic Seaplanes ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στην Ελευσίνα, μελέτη που ετοίμασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects και είναι έτοιμη να παρουσιαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η επένδυση, κόστους 25 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αλλάξει ριζικά το χάρτη των μετακινήσεων, καθώς η Ελευσίνα θα αποτελέσει κόμβο μετακινήσεων με υδροπλάνο. Βρίσκεται μόλις 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και μπορεί να εξυπηρετήσει ολόκληρη την Αττική.

Βέβαια, κι ενώ ο νόμος για τα υδατοδρόμια είναι γεγονός, εντούτοις η γραφειοκρατία, όσον αφορά την αδειοδότηση των υδατοδρομίων, αλλά και οι πολλές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που χρειάζονται για τη λειτουργία τους, καθυστερούν την κατασκευή τους και την έλευση των υδροπλάνων, με κίνδυνο να χαθεί μια ακόμη χρονιά, αν τελικά δεν επιτευχθεί κάτι ουσιαστικό μέχρι το καλοκαίρι.

Πρωταρχικός σκοπός της μελέτης για το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο της Αττικής στην Ελευσίνα, είναι ο σχεδιασμός ενός υπερσύγχρονου αερολιμένα υψηλών προδιαγραφών και η αξιοποίηση των υποδομών του κτιρίου, για τη δημιουργία συνεχούς κοινωνικής δραστηριότητας με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.

Τώρα, από πλευράς Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας, ο φάκελος για την αδειοδότηση έχει ολοκληρωθεί, ενώ ο επικεφαλής της εταιρείας που θα επενδύσει στο μητροπολιτικό υδατοδρόμιο (Petrichor Capital Partners), Ιωάννης Χάσικος, ανέφερε στην Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας, ότι η εταιρεία του είναι εδώ για την επένδυση και αναμένει τις εξελίξεις.

«Η δημιουργία ενός μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην Ελευσίνα θεωρώ είναι μεγάλης σημασίας για τον τομέα των υδροπλάνων αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας. Το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο Ελευσίνας θα είναι ένας υπερσύγχρονος θαλάσσιος αερολιμένας υψηλών προδιαγραφών και η αξιοποίηση των υποδομών του λιμένα θα ενισχύσει οικονομικά την πόλη και την γύρω περιοχή και ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες. Ο Οργανισμός έχει κάνει ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Ελλάδα γιατί η Αττική χρειάζεται ένα μητροπολιτικό υδατοδρόμιο, » δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας, Χαράλαμπος Γαργαρέτας.

Το υδατοδρόμιο θα είναι άρτια εξοπλισμένο, με άνετους, λειτουργικούς και υψηλής αισθητικής χώρους υποδοχής, γραφείων και ιατρικής μονάδας με ασθενοφόρο, για την άμεση διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής. Ταυτόχρονα, θα λειτουργούν καταστήματα, τρία εστιατόρια καθώς επίσης και χώρος για παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η μελέτη των Pieris
Architects, ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογίες στο χώρο της αειφόρου ανάπτυξης σε ένα βιοκλιματικό κτίριο, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τοπόσημο και καταλύτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής γύρω από το λιμάνι της Ελευσίνας., η οποία παρουσιάζει σήμερα στοιχεία απαξίωσης και εγκατάλειψης.

«Σήμερα πάνω από 80 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης, που αν όλα πάνε καλά από το 2019 οι Έλληνες θα μπορούν να πετούν σχεδόν παντού με υδροπλάνα. Είναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών μας περιοχών, την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου Ελληνικού χώρου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο,» επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hellenic Seaplanes S.A., Νικόλας Χαραλάμπους, τονίζοντας ότι «θέλουμε την Ελλάδα να είναι ανοιχτή σε επενδύσεις με ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο και την ύπαρξη των απαραίτητων επενδυτικών κινήτρων, όπως αυτά ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία. Η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου υδατοδρομίων μπορεί να δώσει ώθηση στα τουριστικά επαγγέλματα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξει την εξυπηρέτηση ασθενών με αεροδιακομιδές, τόσο για τους Έλληνες όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα