ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Τα σχέδια για επεκτάσεις αλλά και ο στόχος για νέες Βιομηχανικές Περιοχές

Διαβάζεται σε 3'
ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Τα σχέδια για επεκτάσεις αλλά και ο στόχος για νέες Βιομηχανικές Περιοχές
Βιομηχανική περιοχή, φωτό αρχείου ISTOCK

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ επιθυμεί μια νέα ΒΙΠΕ στην Αττική και εξετάζοντας 13 περιοχές κατέληξε στην περιοχή του Θριασίου Πεδίο.

Επενδύσεις 95 εκατ. ευρώ έχει υπό εξέλιξη η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για την αναβάθμιση των ΒΙΠΕ αλλά και την επέκταση σε νέες. Σε δημοσιογραφική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε εχθές ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Ψαθάς, σημείωσε πως ήδη 50 εκατ. ευρώ επενδύσεις έχουν εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης που επιχορηγεί το 50%, δηλαδή 25 εκατ. ευρώ.

Το ποσό περιλαμβάνει την αναβάθμιση 14 ΒΙΠΕ με κυριότερο στόσο τη ΒΙΠΕ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει στοχεύσει σε τρεις επιμέρους κατηγορίες επενδύσεων 45 εκατ. ευρώ.

Πρώτος στόχος είναι η υποβολή συμπληρωματικών προτάσεων για υφιστάμενες και νέες ΒΙΠΕ ύψους 15 εκατ. ευρώ. Η επιπλέον χρηματοδότηση θα προέλθει και παλι από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η δεύτερη κατηγορία είναι μέσω της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (απολιγνιτοποίηση) που αφορά ΒΙΠΕ στο Ηράκλειο, στην Τρίπολη, στον Μελιγαλά, στην Φλώρινα και στην Κοζάνη. Η συνολική χρηματοδότηση για την κατηγορία αυτή προϋπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη κατηγορία επίσης με χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ είναι για την επέκταση σε νέες ΒΙΠΕ. Οι περιοχές που έχει στοχεύσει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι το Λιτόχωρο (1.000 στρέμματα), η Φαρκαδόνα (1.000 στρέμματα), ο Βόλος (5.000 στρέμματα), η Μάνδρα Αττικής, η Τρίπολη κ.α. Εδώ είμαστε σε πιο πρώιμο στάδιο και δεν έχει ακόμα υποβληθεί κάποια πρόταση για την χρηματοδότηση τους.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ οδεύει προς την τέταρτη συνεχόμενη κερδοφόρα χρήση της. Από το 2018 που είχε κλείσει με ζημίες 12 εκατ. ευρώ, θα φτάσει σε κερδοφορία 4,3 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα έφθασαν τα 18 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ για την τρέχουσα χρήση εκτιμώνται σε 25 εκατ. ευρώ.

Οι επεκτάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σχετικά με τις επεκτάσεις των ΒΙΠΕ, ο κ.Ψαθάς ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την ΒΙΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί υπάρχει μια έκταση 550 στρεμμάτων
τα οποία λειτουργούν ως αγροτική έκταση εντός της Σίνδου. Εδώ έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική παρέμβαση και απομένει να αγοραστούν οι εκτάσεις. Επίσης εξετάζονται επιπλέον 330 στρέμματα που συνορεύουν με την ΒΙΠΕ ως νέα προσθήκη.

Παράλληλα η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ επιθυμεί μια νέα ΒΙΠΕ στην Αττική και εξετάζοντας 13 περιοχές κατέληξε στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου. Η έκταση έχει βρεθεί, είναι 5.000 στρέμματα, είναι κρατική και έγινε ήδη αίτηση για παραχώρηση της.

Ο κ. Ψαθάς έκανε ακόμη αναφορά και στα σημαντικότερα προβλήματα των ΒΙΠΕ, με βασικό αυτό της έλλειψης των εξωτερικών υποδομών. Το ζητούμενο είναι σε όποιο σημείο βρίσκεται εγκατεστημένη η ΒΙΠΕ, οι πρώτες ύλες να μπορούν να φτάσουν εύκολα και εξίσου εύκολα να μπορούν να διακινηθούν στις αγορές για τις οποίες προορίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ προχώρησε σε διαβούλευση για τη διασύνδεση των ΒΙ.ΠΕ με τον σιδηρόδρομο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα