Eurobank: Η πρώτη τράπεζα που εξέρχεται από τον έλεγχο του Δημοσίου

Eurobank: Η πρώτη τράπεζα που εξέρχεται από τον έλεγχο του Δημοσίου
Eurobank sooc

Οι μέτοχοι της Eurobank ενέκριναν  την επαναγορά του 1,4% των μετοχών, σε τιμή που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα η τράπεζα προχωράει το 2024 στη διανομή μερίσματος το 25% των κερδών του 2023 

Γεγονός είναι η «έξοδος» της πρώτης τράπεζας από τον έλεγχο του Δημοσίου, με την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank να εγκρίνει πριν από λίγο την επαναγορά του ποσοστού των μετόχων που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα οι μέτοχοι της Τράπεζας ενέκριναν την επαναγορά του 1,4% των μετοχών (52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές), σε τιμή που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο στο εύρος των 1,10 – 1,90 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως είπε κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, η επαναγορά των μετοχών είναι προς όφελος των μετόχων, καθώς αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή. Από το 2024, όπως είπε ο κ. Καραβίας, η Eurobank θα επιστρέψει – μετά το 2008 – στη διανομή μερίσματος, τουλάχιστον του 25% των κερδών του 2023.

Όπως αναφέρθηκε, το εταιρικό συμφέρον επιβάλλει την επιστροφή της Τράπεζας σε πλήρως ιδιωτική σύνθεση και αυτό εξυπηρετεί η επαναγορά των μετοχών από το ΤΧΣ. Οι μετοχές που θα επαναγοραστούν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάθεσή τους στο προσωπικό ή/και σε μέλη του ΔΣ ή/και συνδεδεμένων εταιρειών ή για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.

Αναλυτικότερα ο κ. Καραβίας απευθυνόμενος στους μετόχους υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «είστε μέτοχοι ενός δυναμικού και αναπτυσσόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού με εξαιρετικές προοπτικές. Ας πάμε όμως 10 χρόνια πίσω. Στο 2014, όταν η Eurobank ολοκλήρωσε τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια. Και όταν το 2015 μας στηρίξατε και πάλι, σε ακραίες συνθήκες, και όταν συμβάλατε στην απαλλαγή μας από την κληρονομιά της κρίσης με τη συγχώνευση με τη Grivalia. Ήσασταν διαρκώς στο πλευρό μας, μολονότι η Τράπεζα δεν έχει δώσει μέρισμα από το 2008. Προτεραιότητά μας πλέον είναι μια σταθερά υψηλή απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίσαμε το στόχο για το 2023 πρώτα σε 13% και τώρα τουλάχιστον σε 14%. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε μια πρωτοβουλία που δημιουργεί αξία για τους μετόχους και, μετά από τον επιβεβλημένο εποπτικό διάλογο, εξασφαλίσαμε την έγκριση για να υποβάλουμε σήμερα την πρόταση προς της ΓΣ – με τους όρους που καλείστε να εγκρίνετε- για την εξαγορά από το ΤΧΣ του εναπομένον στην κατοχή του ποσοστού του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Συναλλαγή που αποτελεί μια έμμεση ανταμοιβή μετόχων, καθώς μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή. Και δεν είναι τυχαίο ότι λάβαμε τη σχετική έγκριση του SSM, η πρώτη τέτοια που δίνεται σε ελληνική τράπεζα μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Και θα είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή».

Μέρισμα το 25% των κερδών

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου επεσήμανε ότι οι μέτοχοι μπορούν να είναι υπερήφανοι που στήριξαν την Τράπεζα και αισιόδοξοι για τις προοπτικές της. Πλέον, με την επαναγορά των μετοχών της Τράπεζας από το ΤΧΣ, οι μέτοχοι θα έχουν μια πρώτη έμμεση ανταμοιβή, καθώς η επαναγορά αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή. Από το 2024 στόχος είναι η επιστροφή στη διανομή μερίσματος που η Τράπεζα έχει να μοιράσει από το 2008. Με τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών, θα μοιράσουμε το 2024 ως μέρισμα ποσοστό τουλάχιστον 25% των κερδών του 2023», σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Eurobank, ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι το 2022 η Τράπεζα υπερέβη όλους τους επιχειρηματικούς στόχους που είχε θέσει. Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας ενεργητικού, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω και η ρευστότητα του Ομίλου. Τα κέρδη του 2022 ενίσχυσαν οργανικά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων βελτιώθηκε κατά περίπου 300 μονάδες βάσης στο 19%. Συγχρόνως, η ενσώματη εσωτερική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 20%, στο 1,70 ευρώ.

Ζαννιάς: αύξηση 60% των πράσινων χρηματοδότησεων

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς τόνισε ότι το 2022 ήταν μια χρονιά-σταθμός στην πορεία της Eurobank προς τη Βιωσιμότητα, καθώς ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η μακρόπνοη και φιλόδοξη Στρατηγική ESG της Τράπεζας, η οποία στοιχειοθετεί το όραμα για το σύνολο του Ομίλου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. «Παραμένοντας συνεπείς στη στρατηγική μας προσέγγιση για στήριξη της πράσινης μετάβασης της οικονομίας, ορίσαμε συγκεκριμένους στόχους σε σχέση με την χρηματοοικονομική επίδραση, με απώτερο στόχο τουλάχιστον το 20% του συνολικού χαρτοφυλάκιού προς εταιρικούς πελάτες στην Ελλάδα να αφορά χρηματοδοτήσεις πράσινης μετάβασης μέχρι το 2027. Ήδη, το 2022 αυξήσαμε κατά 60% τις πράσινες χρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Ζανιάς τόνισε επίσης ότι η τρέχουσα συγκυρία βρίσκει τη χώρα σε ένα σημείο όπου ο κορονοϊός έχει υποχωρήσει, δίνοντας τη θέση του στην καθημερινότητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει τα σημάδια του, η ενεργειακή κρίση δεν έχει κλείσει ακόμα αλλά δείχνει να βρίσκει κάποιο σημείο ισορροπίας, τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνουν, “αλλά μάλλον βλέπουμε μπροστά μας την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Στο εσωτερικό προχωρούμε σε περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης όπου η Ελλάδα αναμένεται ότι θα αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια με ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ώθηση θα δώσει και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας”.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας όπως το έλλειμμα επενδύσεων, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα της αποταμίευσης. “Αυτά δημιουργούν, όπως είπα, την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική επαγρύπνηση”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα