Eurobank: “Κίνηση ματ” για την ανταμοιβή των μετόχων

Eurobank: “Κίνηση ματ” για την ανταμοιβή των μετόχων
Eurobank Alexandros Michailidis / SOOC

Μετά το στοπ του SSM, η Eurobank αξιοποίησε το ποσό που είχε προϋπολογίσει για την διανομή μερίσματος και προχωρά στην εξαγορά του 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ στην τράπεζα προς όφελος των μετόχων. Το 2024 η διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών στους μετόχους.

Υπομονή για ακόμη ένα χρόνο θα πρέπει να κάνουν οι μέτοχοι των συστιμικών τραπεζών, προκειμένου «η επιστροφή στην κανονικότητα» να συνοδευτεί και με τη διανομή μερίσματος.

Η διοίκηση της Eurobank που δεν έκρυψε τους τελευταίους μήνες την πρόθεσή της να «ανοίξει πρώτη φέτος τον χορό» της διανομής μερίσματος, αντιλαμβανόμενη ότι ο SSM δεν αρκείται από την επιστροφή στην κερδοφορία προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως», βρήκε άλλο τρόπο για να ανταμείψει τους μετόχους τους.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών χθες το απόγευμα για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2022 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φ. Καραβίας αφού τόνισε ότι «η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί το κλειδί της στρατηγικής της τράπεζας» προχώρησε στην αποκάλυψη ότι η Eurobank έχει καταθέσει στις εποπτικές αρχές επίσημη πρόταση επαναγοράς του ποσοστού 1,4% του ΤΧΣ.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, στο πλαίσιο του σχεδίου αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, η Eurobank συζήτησε διεξοδικά την προοπτική επαναγοράς με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) έχοντας λάβει θετικά σχόλια. Η έγκριση του επόπτη αναμένεται εντός του προσεχούς διμήνου, θα ακολουθήσει η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας και κατόπιν η κατάθεση επίσημης πρότασης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2023.

«Έχοντας εξετάσει τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, είναι προς όφελος και των μετόχων να προχωρήσουμε στην απόκτηση του ποσοστού. Έχουμε ήδη συζητήσει με τον SSM, έχουμε λάβει θετικό feedback και περιμένουμε την έγκριση τους επόμενους μήνες. Εκτιμάται ότι το δεύτερο μισό του 2023 θα μπορούμε να υποβάλουμε επίσημη πρόταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά η διοίκηση της Eurobank το ποσό που είχε προϋπολογίσει για την διανομή μερίσματος το 2023, θα το αξιοποιήσει με το βέλτιστο τρόπο υποβάλλοντας προσφορά για την εξαγορά του ποσοστού 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ στην τράπεζα. Από το επόμενο έτος και μετά, η τράπεζα θα προχωρήσει στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Στο μεταξύ, το νέο business plan της τράπεζας προβλέπει, μεταξύ άλλων, απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% – 13% κατ’ έτος, αύξηση κερδών ανά μετοχή 12% ετησίως και αύξηση χορηγήσεων 7% κατ’ έτος, με «μοχλό» κυρίως τους εξής πυλώνες: υποδομές και ακίνητα, ενέργεια – πράσινη μετάβαση, τηλεπικοινωνίες – ψηφιακή αναβάθμιση και τουρισμός.

«Κόκκινα» δάνεια

Νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αναμένει για το 2023 η Eurobank, με τη διοίκηση, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει πως μέχρι το 2025 δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια νέα συναλλαγή μείωσης των NPEs. Όσον αφορά στην ευαισθησία των χαρτοφυλακίων, το corporate είναι αυτό που εμφανίζει τις καλύτερες αντιστάσεις, με το στεγαστικό να είναι υπό στενή παρακολούθηση.

Διεθνείς δραστηριότητες

«Θέλουμε να αυξήσουμε το διεθνές ‘αποτύπωμά’ μας – οργανικά ή και μέσω εξαγορών – εστιάζοντας στις βασικές μας αγορές, Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία». Αυτό τόνισε ο κ. Καραβίας, αναφερόμενος και στην πρόσφατη αποεπένδυση από την αγορά της Σερβίας, κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της τράπεζας, συμβάλλοντας έτσι, στη υλοποίηση της μερισματικής της πολιτικής.

Σημείωσε δε ότι τόσο η βουλγαρική όσο και η κυπριακή αγορά βρίσκονται σε τροχιά συγκέντρωσης, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω ευκαιρίες επέκτασης για τη Eurobank. Όσον αφορά στην ανάλυση των κερδών ύψους 224 εκατ. ευρώ που παράγονται στο εξωτερικό, διευκρινίστηκε ότι το 50% προέρχεται από τη Βουλγαρία, το 40% από την Κύπρο και το 10% από το Λουξεμβούργο.

Επενδυτική βαθμίδα

Το β’ μισό του 2023 εκτιμά η διοίκηση της Eurobank πως η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, σημειώνοντας πως η επίδραση για την τράπεζα θα είναι το χαμηλότερο κόστος, στο πλαίσιο των εκδόσεων ομολόγων MREL.

«Ένα τραπεζικό σύστημα θωρακισμένο κεφαλαιακά και απαλλαγμένο από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα σύντομα», σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Τέλος η διοίκηση της τράπεζας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών τα τελευταία έτη, και την περαιτέρω βελτίωση έως το τέλος του 2025. Συγκεκριμένα για τον δείκτη CET1, ανήλθε στο 16% το 2022 και, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, υπερβαίνει ήδη με “άνεση” τα εποπτικά ελάχιστα όρια.

Ωστόσο, στόχος της τράπεζας σύμφωνα με τον CEO είναι η ενίσχυση του δείκτη CET1 κατά 200 μονάδες βάσης περίπου ώστε να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα σε σύγκριση με τις εποπτικές απαιτήσεις. Το προβάδισμα αυτό θα δώσει “χώρο” στην τράπεζα αφενός για ενέργειες M&A και αφετέρου για την επιβράβευση των μετόχων της.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα