Eurobank: Ολοκληρώνεται η συμφωνία εξαγοράς της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria

Eurobank: Ολοκληρώνεται η συμφωνία εξαγοράς της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria
Eurobank ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών για την "τεχνική ολοκλήρωση" της συναλλαγής βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Η συναλλαγή αυτή ενδυναμώνει τη θέση της Eurobank στη λιανική τραπεζική της Βουλγαρίας.

Λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση και τυπικά της συμφωνίας για την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria από την Postbank, θυγατρική του ομίλου Eurobank στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών για την «τεχνική ολοκλήρωση» της συναλλαγής βρίσκονται στο τελικό στάδιο καθώς ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις τόσο με τα όργανα εκπροσώπησης των εργαζομένων της BNP Paribas Personal Finance όσο και για την λήψη των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με σχετική ανακοίνωση στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών (“Eurobank”) ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι συμφώνησε με την BNP Paribas Personal Finance για την εξαγορά από τη θυγατρική της στη Βουλγαρία, Eurobank Bulgaria AD (“Postbank”) της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria.

Ειδικότερα, η Postbank υπέγραψε επιστολή που παρέχει στην BNP Paribas Personal Finance το δικαίωμα πώλησης (put option) της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria με βάση συμφωνηθέντες όρους.

Από το 2007, η BNP Paribas Personal Finance έχτισε ισχυρή παρουσία στην αγορά καταναλωτικής πίστης της Βουλγαρίας. Λειτουργεί μέσω ενός δικτύου 44 υποκαταστημάτων και κατά το τέλος του Σεπτεμβρίου 2022 είχε σύνολο περιουσιακών στοιχείων €450 εκατ. και καταθέσεις κοντά στα €100 εκατ., με ισχυρή κερδοφορία. Η εν λόγω τράπεζα απασχολεί 700 εργαζομένους και έχει εστιάσει σε δραστηριότητες με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βουλγάρικης οικονομίας με εξειδίκευση την χορήγηση δανείων και την έκδοση καρτών.

Η συναλλαγή αυτή ενδυναμώνει τη θέση της Postbank στη λιανική τραπεζική της Βουλγαρίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες σταυροειδών πωλήσεων, δεδομένης της πελατειακής βάσης της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria, που ξεπερνά τις 270 χιλιάδες πελάτες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τραπεζική αγορά της Βουλγαρίας δεν θα αποτελέσει την μοναδική αποχώρηση για τον όμιλο της BNP Paribas καθώς ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός σχεδιάζει την αποχώρηση από όλες τις δραστηριότητές που διαθέτει στη κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με την αγορά την Τσεχίας να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η επόμενη.

Με αφορμή πάντως την ενημέρωση των αναλυτών για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2022 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας είχε επισημάνει ότι ««Θέλουμε να αυξήσουμε το διεθνές ‘αποτύπωμά’ μας – οργανικά ή και μέσω εξαγορών – εστιάζοντας στις βασικές μας αγορές, Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία». Σημείωσε δε ότι τόσο η βουλγαρική όσο και η κυπριακή αγορά βρίσκονται σε τροχιά συγκέντρωσης, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω ευκαιρίες επέκτασης για τη Eurobank. Όσον αφορά στην ανάλυση των κερδών ύψους 224 εκατ. ευρώ που παράγονται στο εξωτερικό, διευκρινίστηκε ότι το 50% προέρχεται από τη Βουλγαρία, το 40% από την Κύπρο και το 10% από το Λουξεμβούργο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα