Eurobank: Σήμερα η πρόταση στο ΤΧΣ για την επαναγορά του 1,4%

Διαβάζεται σε 4'
Eurobank: Σήμερα η πρόταση στο ΤΧΣ για την επαναγορά του 1,4%
EUROBANK EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με την επαναγορά των μετοχών της, η Eurobank θα γίνει η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη Τράπεζα στην Ελλάδα, ανταμείβοντας παράλληλα τους μετόχους της και προχωρώντας στην διανομή μερίσματος για την χρήση του 2023.

Λεπτομέρειες απομένουν πλέον προκειμένου η Eurobank να καταστεί η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα καθώς χθες το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την τιμή που θα προτείνει στο ΤΧΣ για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο.

Για την επαναγορά των 52.080.673 ιδίων μετοχών, η Eurobank έχει ανακοινώσει ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα πουλήσει το 1,4% της Eurobank στην τιμή των 1,60 ευρώ από περίπου 1,45 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή στο ΧΑ αντλώντας περί τα 80 εκατ. Ευρώ.

Μετά την χθεσινή απόφαση του ΔΣ, σήμερα θα σταλεί στο ΤΧΣ η επίσημη πρόταση της Eurobank, ενώ τη Δευτέρα το Ταμείο, όπως είναι άλλωστε υποχρεωμένο να πράξει, θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για την προσφορά που έλαβε και σε ποια τιμή.

Κύκλοι της Eurobank επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα είναι ταχύτατες, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Η εκτίμηση αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι το ποσοστό της τράπεζας είναι μικρό και προφανέστατα δεν πρόκειται να ενδιαφέρει κάποιον τρίτο να το αποκτήσει ενώ και η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές για την επενδυτική βαθμίδα.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς με την επαναγορά των μετοχών της, η Eurobank θα γίνει η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη Τράπεζα στην Ελλάδα. Παράλληλα, η επαναγορά των μετοχών ανταμείβει έμμεσα και τους μετόχους της Eurobank, καθώς αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ μετά από 15 χρόνια ανοίγει πλέον ορθάνοικτά ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος από το 2024 και εφεξής. Όπως έχει ήδη ενημερώσει τους μετόχους η Διοίκηση της Τράπεζας, ο στόχος είναι το 2024 να προχωρήσει στην καταβολή μερίσματος, το ύψος του οποίου θα αναλογεί τουλάχιστον στο 25% των κερδών του Ομίλου για το 2023.

Ποιος θα είναι ο επόμενος

Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του ΤΧΣ προβλέπει ότι την σκυτάλη θα παραλάβει το Νοέμβριο η Εθνική Τράπεζα, τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να μπει «σφήνα» η Alpha Bank καθώς η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα είναι πρακτικά εξίσου εύκολη με αυτήν της Eurobank, αφού το ποσοστό του ΤΧΣ ανέρχεται σε 9% και υπάρχει ήδη ενδιαφέρον επενδυτών για την απόκτησή του.

Αλώστε κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων το περασμένο καλοκαίρι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης έκανε λόγο για την ύπαρξη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση της συμμετοχής του ΤΧΣ. Ειδικότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχοντας μιλήσει με πλήθος επενδυτών στις πάνω από 50 συναντήσεις που κάναμε ανά τον κόσμο σας διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον που εξέφρασαν ήταν σαφές. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή για την Alpha Bank, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά».

Σε ότι αφορά στην Εθνική Τράπεζα, η σχετική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο και η διάθεση του 20% από το 40,4% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω ΤΧΣ θα γίνει με βιβλίο προσφορών. Υπ’ αυτές τις συνθήκες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζει τις επαφές με επενδυτές, με πλέον πρόσφατη αυτή στο 11ο Συμπόσιο Χρηματοοικονομικών Εταιρειών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (11th CEEMEA Financials) που διοργάνωσε η Goldman Sachs.
Τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς, το 27% της οποίας κατέχει το ΤΧΣ, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024, αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα