Εurobank: την άλλη εβδομάδα η επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ

Διαβάζεται σε 3'
Eurobank
Eurobank INTIME NEWS ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ολοκληρώνεται σήμερα η προθεσμία υποβολής ανταγωνιστικής προσφοράς για το 1,4% της Eurobank που κατέχει το ΤΧΣ, χωρίς ενδιαφέρον από τρίτο υποψήφιο επενδυτή. Γεγονός η πρώτη τράπεζα εκτός του ελέγχου του ελληνικού δημοσίου.

Και τυπικά γεγονός θα πρέπει να θεωρείται από σήμερα η πρώτη αποχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις τράπεζες καθώς ολοκληρώνεται η προθεσμία για ενδεχόμενη ανταγωνιστική προσφορά για το 1,4% της Eurobank που κατέχει το ΤΧΣ.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός πως δεν πρόκειται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιον τρίτο υποψήφιο επενδυτή, καθώς η πρόταση της Εurobank για την αγορά των μετοχών της περιέχει σημαντικό premium. Οι παραπάνω πληροφορίες εδράζονται στο γεγονός ότι το ποσοστό της τράπεζας είναι μικρό και προφανέστατα δεν πρόκειται να ενδιαφέρει κάποιον τρίτο να το αποκτήσει ενώ και η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές μετά και την επενδυτική βαθμίδα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει η έκπληξη της τελευταίας στιγμής, την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα μεταξύ 9 και 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και η συναλλαγή μεταβίβασης από το ΤΧΣ στη Eurobank του πακέτου μετοχών του 1,4% και θα είναι πλέον γεγονός η πρώτη τράπεζα εκτός του ελέγχου του ελληνικού δημοσίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, έχει αποφασίσει την ακύρωση των συγκεκριμένων μετοχών, ενισχύοντας έτσι την αξία των υπόλοιπων μετοχών. Παράλληλα, η επαναγορά των μετοχών ανταμείβει έμμεσα και τους μετόχους της Eurobank, καθώς αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ μετά από 15 χρόνια ανοίγει πλέον ορθάνοικτά ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος από το 2024 και εφεξής. Όπως έχει ήδη ενημερώσει τους μετόχους η Διοίκηση της Τράπεζας, ο στόχος είναι το 2024 να προχωρήσει στην καταβολή μερίσματος, το ύψος του οποίου θα αναλογεί τουλάχιστον στο 25% των κερδών του Ομίλου για το 2023.

Την σκυτάλη στην Εθνική Τράπεζα

Η σκυτάλη θα περάσει στην Εθνική Τράπεζα καθώς τόσο η Κυβέρνηση όσο και η διοίκηση του ΤΧΣ δείχνουν αποφασισμένες να πραγματοποιηθεί η διάθεση του 20% των μετοχών τον επόμενο μήνα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι τόσο από την πλευρά του ΤΧΣ, όσο και από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία. Συγκεκριμένα οι επαφές των συμβούλων με τα διάφορα funds έχουν ήδη ξεκινήσει και παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις αγορές, καταγράφεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διάθεση του ποσοστού θα προσελκύσει επενδυτές μεσοπρόθεσμου ορίζοντα.

Πρόθεση του ΤΧΣ είναι σε πρώτη φάση και μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, η διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, τουλάχιστον 15%, θα διατεθεί σε ξένους επενδυτές ενώ εξετάζεται το σενάριο να διατεθεί ένα ποσοστού της τάξης του 5% στην ελληνική αγορά και σε Έλληνες επενδυτές.

Σε ότι αφορά την διαδικασία που τελικά θα υιοθετηθεί, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς τα τέλη του μήνα και εφόσον η Διοίκηση του ΤΧΣ ανάψει το πράσινο φως για την επίσημη έναρξη της διάθεσης του 20% της Εθνικής Τράπεζας και φυσικά των σχετικών παρουσιάσεων στους ξένους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κατέχει το 40,3% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ποσοστό που αποτελεί και τη μεγαλύτερη θέση που διαθέτει σε μετοχικό κεφάλαιο τράπεζας. Ακολουθεί το ποσοστό 27% που ελέγχει στην Τράπεζα Πειραιώς και το 9% στην Alpha Βank.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα