Eurogroup: Χαμένοι… στις προτάσεις Ελλάδα και δανειστές ενώ ο χρόνος εξαντλείται
Προπομπός νέων εξελίξεων και όχι ορόσημο για συμφωνία το σημερινό Eurogroup. Το δύσκολο έργο του Βαρουφάκη και το σκληρό πρόσωπο των ομολόγων του
- 18 Ιουνίου 2015 06:14
Προπομπός περαιτέρω εξελίξεων και όχι τελικός σταθμός για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα είναι το σημερινό Eurogroup, καθώς ο πήχης των προσδοκιών για άμεση λύση έχει μειωθεί δραματικά.
Δεδομένου ότι το ελληνικό ζήτημα απαιτεί λύση με πολιτική σφραγίδα, γίνεται αντιληπτό ότι την τελευταία λέξη δεν θα την πουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Οι πληροφορίες για μη επίτευξη συμφωνίας δεν περιορίστηκαν σε διαρροές, αλλά αντίθετα επισφραγίστηκαν από τα πιο επίσημα χείλη, όπως του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, αλλα και του Γερμανού ομολόγου του, B. Σόιμπλε.
Και οι δύο έσπευσαν να δηλώσουν ήδη από την Τετάρτη πως δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup.
Δεδομένης ωστόσο της ασφυστικής πίεσης του χρόνου, τα σενάρια για καθοριστικές εξελίξεις εντός του σαββατοκύριακου δίνουν και παίρνουν.
Οι πληροφορίες για διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής το σαββατοκύριακο μπορεί να μην έχουν επιβεβαιωθεί, ωστόσο ούτε έχουν επισήμως διαψευσθεί, γεγονός που αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο οι επόμενες πράξεις στο ελληνικό δράμα να καταγραφούν τα προσεχή 24ωρα.
Σε κάθε περίπτωση το έργο του Γ. Βαρουφάκη δεν αναμένεται εύκολο απόψε.
Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών αναμένεται να του δείξουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο, χωρίς να εκτιμάται πως θα συγκινηθούν ιδιαιτέρως από τη χθεσινή δέσμευση του Γ. Βαρουφάκη για εφαρμογή σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων, κατόπιν της συνάντησής του στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η Ελλάδα κατόρθωσε να εξαγοράσει λίγο ακόμη χρόνο, μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 1,1 δισ. ευρώ, στα 84,1 δισ. ευρώ το ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Η απόφαση για νέα αύξηση του ELA επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, M. Ντράγκι – ήδη από την περασμένη Δευτέρα – πως μόνο πολιτική απόφαση θα δώσει τη λύση στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όσο αυτό είναι φερέγγυο και διαθέτει επαρκείς εγγυήσεις (collaterals) για την άντληση ρευστότητας.
Χαμένοι… στις προτάσεις
Την ίδια στιγμή συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που έρχονται αναφορικά με τα προσχέδια συμφωνίας τόσο της ελληνικής πλευράς, όσο και εκείνης των δανειστών.
Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα αντιπρόταση του προέδρου της Κομισιόν, Z.K. Γιούνκερ, χωρίς να γίνεται σαφές εάν αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιούνκερ είναι εκείνος που περιμένει την αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με διαφορετικές διαρροές, νέα πρόταση δεν αποκλείεται να καταθέσει στο Eurogroup και ο πρόεδρός του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα πρόταση που σχεδιάζει να παρουσιάσει προς την ελληνική κυβέρνηση ο Γιούνκερ θα περιλαμβάνει γερό ψαλίδι στις συντάξεις, αφού εκτός από κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, θα προβλέπει και μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων.
Η πρόταση εκτιμάται πως θα περιλαμβάνει πάγωμα των αλλαγών στα εργασιακά, καθώς και αύξηση των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες στα 450 εκατ. ευρώ, από 200 εκατ. ευρώ προηγουμένως.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κορυφαίες πηγές αποκαλύπτουν πως εάν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τις εν λόγω προτάσεις, τότε οι δανειστές δεν αποκλείεται να δεχθούν την πρόταση της Αθήνας για τον ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται εδώ πως οι δανειστές επιμένουν για δύο συντελεστές ΦΠΑ και συγκεκριμένα για συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και συντελεστή 23% για όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στον αντίποδα, η Αθήνα επιμένει στην καθιέρωση τριών συντελεστών ΦΠΑ (6%, 13% και 23%), με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% στο ηλεκτρική ρεύμα να αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά σε εισπράξεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ, ενώ οι δανειστές αξιώνουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, Ελλάδα και δανειστές φέρεται πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία ως προς τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017.
Ωστόσο η διαφωνία φέρεται να έγκειται στον τρόπο επίτευξης των στόχων για το πλεόνασμα.