Eurogroup: Δόση 748 εκατ. και “πράσινο φως” για έξοδο από την μεταμνημονιακή εποπτεία

Eurogroup: Δόση 748 εκατ. και “πράσινο φως” για έξοδο από την μεταμνημονιακή εποπτεία
Eurogroup. Φωτο αρχείου. AP

Δρομολογείται η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο με βάση τις αποφάσεις της Ευρώπης. Για σημαντική επιτυχία έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η Ελλάδα έλαβε το “πράσινο φως” για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ ενώ δρομολογείται η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο με βάση τις αποφάσεις της Ευρώπης. Στην πρώτη, δε, αξιολόγηση υπό το νέο καθεστώς τον Νοέμβριο θα κριθεί αν η χώρα εκπλήρωσε τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις.

Με την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας κλείνει μια περίοδος προκλήσεων που ξεκίνησε το 2010 και χαρακτηρίστηκε από αυξημένη διεθνή εστίαση στις ελληνικές οικονομικές πολιτικές, ενώ ολοκληρώνεται η επιστροφή της Ελλάδας στο τακτικό πλαίσιο οικονομικής εποπτείας, επισημαίνει το ανακοινωθέν του Eurogroup.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, P. Donohoe μετά την συνεδρίαση η Ελλάδα παρά τις μεγάλες προκλήσεις έχει δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε ισχυρά σημάδια αντοχής της οικονομίας της. Δεδομένης της προόδου που έχει γίνει «καλωσορίζουμε» την πρόθεση των θεσμών να μην ανανεωθεί το καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας». Πρόκειται για πολύ σημαντική επιτυχία, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σήμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Ο επίτροπος P. Gentiloni σημείωσε ότι το γεγονός πως η χώρα βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είναι σημαντικό βήμα. Η χώρα επιτυχημένα υλοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν. Πιστεύω ότι είναι αρκετά εντυπωσιακό ότι πολλές από τις δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν σε χρόνια κρίσεων, με την πανδημία και τώρα τον πόλεμο. Βέβαια υπάρχουν ακόμα προκλήσεις και δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές.

«Σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε την εξέλιξη ο επικεφαλής του ESM K. Regling. Βλέπουμε ισχυρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν το 2018 εκπληρώθηκαν.

Το ανακοινωθέν

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα το 2018, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν μεταρρυθμίσεις – κλειδιά που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα του ESM και να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν.

Το Eurogroup χαιρέτισε αυτή τη δέσμευση καθώς και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιήσει την ενισχυμένη εποπτεία σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013. Το Eurogroup συμφώνησε ότι οι τριμηνιαίες εκθέσεις υπό την ενισχυμένη εποπτεία θα χρησιμεύσουν ως βάση για να συμφωνήσει το Eurogroup για την επιστροφή των ποσών που προβλέπονται από τα προγράμματα ομολόγων SMP-ANFA και την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου που σχετίζεται με τα δάνεια από τον EFSF.

Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές της προοπτικές, με βάση τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου 2022.

Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021, οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν τη συνέχιση της ανάκαμψης μετά την πανδημία, αν και με κάπως βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Η ανάπτυξη αναμένεται να λάβει ώθηση κυρίως από τις επενδύσεις και σε μικρότερο βαθμό από την κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές.

Η ανάπτυξη ενισχύεται επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από μια συνολική υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική.

Το Eurogroup χαιρετίζει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί μετά τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης στις 23 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την εκπλήρωση των ειδικών δεσμεύσεων στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης, και τη συμφωνία για την παράταση της εντολής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επιπλέον, η Ελλάδα ολοκλήρωσε επίσης ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στις δημόσιες συμβάσεις και τη δημιουργία τμήματος Στατιστικής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία καθώς και η παγκόσμια αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που προσδιορίζονται στη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου χρέους, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των εξωτερικών ανισορροπιών, της ανεργίας και της ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής.

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή στοιχεία.

Το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, μειώνοντας έτσι σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα μέλη κράτη της ζώνης του ευρώ.

Το Eurogroup σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022. Μαζί, η ενδεχόμενη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η νωρίτερη κατάργηση των εναπομείναντων κεφαλαικών ελέγχων θα κλείσουν μια περίοδο προκλήσεων από το 2010 που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη διεθνή εστίαση στις ελληνικές οικονομικές πολιτικές και θα ολοκληρώσει την επιστροφή της Ελλάδας στο τακτικό πλαίσιο οικονομικής εποπτείας. Στην περίπτωση αυτή, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί τόσο στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεταπρογραμματικής επιτήρησης όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο ESM θα συνεχίσει την παρακολούθηση της ικανότητας αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, σύμφωνα με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις. Επιπλέον, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα συνεχίσουν επίσης να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας.

Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης τα συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών να ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, όπως ορίζεται στη δέκατη τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό περιλαμβάνει πολιτικές στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δικαιοσύνη, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κτηματογράφηση, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το Eurogroup συμφωνεί ότι η παρακολούθηση αυτών των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας πρώτης έκθεσης εποπτείας μετά το πρόγραμμα που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για τη λήψη απόφασης για την τελική δόση των μέτρων για το χρέος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα