Eurogroup: Η δόση των 765 εκατ. ευρώ και ο σκόπελος του “μαζέματος” του ελλείμματος

Eurogroup: Η δόση των 765 εκατ. ευρώ και ο σκόπελος του “μαζέματος” του ελλείμματος
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας AP Photo/Thanassis Stavrakis

Την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 765 εκατ. ευρώ, ποσού που αντιστοιχεί στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα δίνει σήμερα το Eurogroup.

Η οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης το 2022 αλλά και η δημοσιονομική κατάσταση στο φόντο και της κατάθεσης του Προσχεδίου προϋπολογισμού αναμένεται σήμερα να τεθούν στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα μετάσχει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, με βάση την ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών σήμερα το μεσημέρι ο κ. Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Paschal Donohoe.

Εκεί αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της αλλαγής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ζήτημα ζωτικό για τη χώρα ,που αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση το επόμενο έτος. Το «μάζεμα» ενός πρωτογενούς ελλείμματος, που μόνο μέχρι τον Οκτώβριο ξεπερνά τα 9 δισεκ. ευρώ. Ουσιαστικά η διαμόρφωση «χαλαρών» δημοσιονομικών κανόνων και για το 2022, κάτι που ζητούν κι άλλες χώρες με χρέος και ελλείμματα στην Ευρωζώνη, μπορεί να αποτρέψει μια επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή το επόμενο έτος, καθώς το 2023 με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα προβλέπεται επιστροφή σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Όπως αναμένεται θα δοθεί «πράσινο φως» στην εκταμίευση της δόσης των 765 εκατ. ευρώ, ποσού που αντιστοιχεί στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Επίσης θα τεθούν επί τάπητος τα προαπαιτούμενα με τις εκκρεμείς συντάξεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας και τη Δικαιοσύνη.

Η πορεία το 2022

Επιπλέον οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης τις εκθέσεις μετα-προγραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωζώνη, στο πλαίσιο του άρθρου 4, καθώς και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης το 2022. Ακόμη, προβλέπεται να εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωζώνης, επί τη βάσει των Προσχεδίων Προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη για το προσεχές έτος. Επιπροσθέτως, θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το 1ο εξάμηνο του 2022.

20 χρόνια ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη σχετική ενημέρωση, μετά τη συνεδρίαση, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν ειδική οικογενειακή φωτογραφία, ενόψει της συμπλήρωσης – την 1η Ιανουαρίου 2022 – 20 χρόνων από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων και κερμάτων του ευρώ.

Θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος του Eurogroup στους Υπουργούς Οικονομικών, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του νέου έτους.

Συνεδρίαση Ecofin

Την Τρίτη, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να εγκρίνουν γενική προσέγγιση σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα ενημερωθούν για την πρόοδο επί της νομοθετικής δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (“Fit for 55”), σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ θα προβούν και σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την ένωση κεφαλαιαγορών, την οποία θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, θα συζητηθεί η φθινοπωρινή δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ανακοινώσεις για το ΑΕΠ

Στο μεταξύ σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ουσιαστικά θα δώσουν και στίγμα για το τελικό ποσοστό του έτους, καθώς στο τρίτο τρίμηνο ενσωματώνεται σε μεγάλο ποσοστό ο «βασικός τουριστικός πυρήνας» του έτους. Για’ υτό, άλλωστε υπάρχει αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις, θα ανοίξει δρόμος για μια ακόμη επί τα βελτίω αναθεώρηση του ποσοστού της ανάπτυξης για φέτος, που τώρα είναι στο 6,9%. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη 7,1% το 2021, αν και βέβαια τελική εικόνα θα υπάρξει με τις ανακοινώσεις και για το τέταρτο τρίμηνο, όπου θα αποτυπωθεί και το πώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός επηρέασαν τα τελικά νούμερα.

Εκτόξευση ηλεκτρονικών συναλλαγών

Πάντως με βάση τα τελευταία στοιχεία Νοεμβρίου καταγράφεται εκτόξευση στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Το ποσοστό είναι στο +30% σε σχέση με το 2019, δείχνοντας μια τάση ανάκαμψης της ζήτησης. Η κίνηση αυτή δίνει και μεγάλη ώθηση στα φορολογικά έσοδα που το Νοέμβριο αναμένονται αυξημένα κατά σχεδόν 450-500 εκατομμύρια ευρώ .

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα