Eurogroup: Πακέτο 540 δισ. ευρώ κατά του κορονοϊού – Το παρασκήνιο της συμφωνίας
Τι σηματοδοτεί ο "λευκός καπνός" που βγήκε από το Eurogroup. Πώς θα διοχετευθούν τα χρήματα στις χώρες που έχουν ανάγκη. "Όχι" σε κορονομόλογο αλλά ανοιχτή η συζήτηση για ένα ταμείο διάσωσης σε δεύτερο χρόνο.
- 10 Απριλίου 2020 01:59
Σε πακέτο ενισχύσεων 540 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και τα συστήματα υγείας των κρατών μελών συμφώνησε τελικά το Eurogroup αφήνοντας το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας για αργότερα.
Μετά από διαδοχικές αναβολές που ξεκίνησαν από τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης (09/04) βρέθηκε η λύση για να συνεδριάσει από απόσταση το Eurogroup και να καταλήξει λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε μια λύση που ικανοποιούσε τους πάντες.
Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φιλανδία κατάφεραν να βγάλουν κάθε συζήτηση γα κορονοομόλογο ή οποιαδήποτε άλλη αμοιβαιοποίηση χρέους από το τραπέζι, χρειάστηκε όμως να υποχωρήσουν στο θέμα του απαραίτητου φορέα παροχής ρευστότητας οποίος θα πρέπει να δημιουργηθεί. Ωστόσο συμφωνήθηκε αυτό να γίνει αργότερα και να χρησιμοποιηθεί μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία πέτυχαν να βάλουν στο τραπέζει την δημιουρία ενός ταμείου διάσωσης για την επόμενη φάση το οποίο όμως δεν θα συνδέεται με τον ESM .
Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θα έχει ως μοναδικό ρόλο την χρηματοδότηση αποκλειστικά των συστημάτων υγείας των κρατών μελών με μοναδικό όρο τα κράτη μέλη να αποδεικνύουν ότι όντως ξοδεύουν τα χρήματα αυτά για την στήριξη των συστημάτων υγείας τους .
Πώς φτάσαμε στη συμφωνία
Με το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων να έχουν ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, το Eurogroup, η κυρίως συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά σύντομη. Αμέσως μετά το τέλος της ο Πρόεδρος του σώματος κ. Μάριο Σεντένο, έκανε λόγο για μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν και τα οποία θα ήταν αδιανόητα πριν από λίγες εβδομάδες.
“Σήμερα όλα είναι διαφορετικά, έχουμε μια τεράστια παρέμβαση περί το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ συνεισφέρει 16% του ΑΕΠ. Αν συνδυάσουμε τα ποσά μιλούμε για τρισεκατομμύρια ευρώ” τόνισε ο κ. Σεντένο
“Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο”, πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο, γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη. Εστίασε σε τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες.
Όπως εξήγησε το δίχτυ προστασίας των επιμέρους χωρών για τους εργαζόμενους αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτό ενεργοποιείται το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν που θα διοχετεύσει έως 100 δισ. ευρώ στις επιμέρους χώρες που έχουν ανάγκη.
“Η συμφωνία δείχνει ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε τον ESM κατάλληλο για την σημερινή κρίση. Το σύστημα θα είναι ενεργό σε λίγες εβδομάδες”, κατέληξε ο κ Σεντένο
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, υπήρξε από τα κράτη προσπάθεια στήριξης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΤΕΠ θα δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δύναμη πυρός 200 δισ. ευρώ.
Τέλος, για τις χώρες-μέλη συμφωνήθηκε να υπάρξει μια γραμμή στήριξης 2% του ΑΕΠ, συνολικά 240 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη του ESM. Οποια χώρα τα χρησιμοποιήσει δεν θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες που μοιάζουν πολύ με μνημόνια. Μόνη προϋπόθεση να στηριχθεί το σύστημα υγείας και δαπάνες που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Σε ό,τι αφορά το ταμείο διάσωσης συμφωνήθηκε οι θεσμοί να συσκευθούν και να καταλήξουν σε προτάσεις τόσο για τα προγράμματα και τις δράσεις που θα χρηματοδοτεί όσο και για το κεφάλαιο που θα διαχειρίζεται. Το μόνο που έχει συμφωνηθεί είναι ότι το ταμείο θα είναι έκτακτο με στόχο να παρέχει βοήθεια στα κράτη μέλη που εχουν ανάγκη .
Επίσης συμφωνήθηκε και το επόμενο ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης να διατεθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και τα επόμενα χρόνια.
Θετική αποδοχή
“Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να συμφωνήσει σε περιόδους κρίσης” σημείωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής κ. Πάολο Τζεντιλόνι .
Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ευχαριστημένος και ευχαρίστησε στον Μάριο Σεντένο. “Ξέρουμε ότι είμαστε σε κρίση”, τόνισε ο επικεφαλής του ESM και πρόσθεσε: “Είναι σημαντικό ότι ελήφθησαν μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες. Όπως είπε είναι σημαντικά τα μέτρα που ελήφθησαν και είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τις χώρες που πιέζονται περισσότερο και δυσκολεύονται να βρουν πόρους περισσότερο από άλλες”.
Σε ό,τι αφορά τον ESM, ο Κλ. Ρέγκλινγκ είπε ότι θα είναι το δίχτυ προστασίας για τις χώρες. Θα προσφέρει στήριξη μέσω πιστωτικής γραμμής ECCL που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Η γραμμή θα δώσει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο και τα κράτη μέλη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα μόνο για μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
“Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα”, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο έκανε λόγο για μια “καλή συμφωνία” προκειμένου οι χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Σειρά έχει η σύνοδος κορυφής
Η πρόταση αυτή από την σύνοδο των υπουργών οικονομικών θα πρέπει να εγκριθεί άμεσα από την σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών ώστε να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης
Σταϊκούρας: “Έχουμε μια Ικανοποιητική συμφωνία”
«Το Eurogroup κατέληξε τελικά, σε συμφωνία, μέσα από συμβιβασμούς. Μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού τόνιζε σε δήλωση του μετά την συνεδρίαση ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας .
Τόνιζε επίσης ότι ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.
Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Τέλος ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.