Eurogroup προς θεσμούς: Διαπραγματεύσεις γρήγορα για να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα

Eurogroup προς θεσμούς: Διαπραγματεύσεις γρήγορα για να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα
European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, on Saturday, July 11 and 12, 2015. / , 11 12 2015. SOOC

Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ ενέχυρο για το δάνειο - γέφυρα των 7,16 δισ. ευρώ

Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για την κατάρτιση του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας επιβεβαιώνει με τη σειρά του και το Eurogroup.

Το Eurogroup καλωσορίζει την ψήφιση της πρώτης δέσμης μέτρων το βράδυ της Τετάρτης, ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίτευξη συμφωνίας για το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ενώ γνωστοποιεί και τη μορφή των εγγυήσεων που θα χορηγηθούν για να λάβει η χώρα το βραχυπρόθεσμο δάνειο, ήτοι το δάνειο των 7,16 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, το ανακοινωθέν του Eurogroup που εκδόθηκε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης έχει ως εξής:

Το Eurogroup καλωσορίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο που συνδέονται με την απόφαση για καταρχήν έγκριση στη χορήγηση προς την Ελλάδα τριετούς δανειοδοτικού προγράμματος μέσω του ESM.

Tο Eurogroup καλωσορίζει επίσης την πρόσφατη ψήφιση των μέτρων από την ελληνική βουλή, που αποτελούν το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, oι θεσμοί έχουν λάβει εντολή να ξεκινήσουν άμεσα τη διαπραγμάτευση για ένα Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU) στο οποίο θα αναλύονται λεπτομερώς οι όροι που θα συνδέονται με τη χορήγηση της οικονομικής στήριξης.

Σε πλήρη εναρμόνιση με το ανακοινωθέν του Eurogroup της 12ης Ιουλίου, το Eurogroup συζήτησε το θέμα του βραχυπρόθεσμου δανείου προς την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστεί πως η χώρα μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές της στο ΔΝΤ αλλά και να εξυπηρετήσει το χρέος της τις επόμενες εβδομάδες.

Το Eurogroup χαιρετίζει την απόφαση για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμου δανείου στην Ελλάδα, ύψους 7,16 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τον EFSM.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Eurogroup συμφώνησε επί της αρχής να μεταφέρει τα κέρδη που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της σε ειδικό λογαριασμό της ΕΚΤ, προκειμένου να θωρακιστεί νομικά η προστασία των εκτός Ευρωζώνης χωρών και να μην υποστούν ζημιές από τη χορήγηση του δανείου – γέφυρα στην Ελλάδα από τον EFSM.

Η εν λόγω απόφαση θα επιβεβαιωθεί από επιστολή του προέδρου του Eurogroup στον ESM.

Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά είτε ως αποζημίωση προς τις χώρες εκτός Ευρωζώνης, σε περίπτωση που αυτά υποστούν ζημιές, είτε θα επιστραφούν στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, εάν δεν χρειαστούν.

Εάν η Ελλάδα αποτύχει να αποπληρώσει το δάνειο προς τον EFSM, οι εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν με στόχο την προστασία του προϋπολογισμού της ένωσης.

Το Eurogroup καλωσορίζει την εποικοδομητική προσέγγιση – στάση που τήρησαν τα ευρωπαϊκά κράτη που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα