Eurogroup: Προσεκτική η Ελλάδα – Έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα
Στα σημαντικά αποτελέσματα που έχει πετύχει η Ελλάδα, αναφέρθηκαν Σεντένο, Σολτς και Μοσκοβισί κατά την άφιξή τους στο Eurogroup. Παράλληλα ανέφεραν ότι η χώρα μας θα είναι προσεκτική και πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
- 16 Μαΐου 2019 17:58
Η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όμως μπορεί κάποιοι υπουργοί Οικονομικών να θέσουν το ελληνικό ζήτημα και τις παροχές της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά την άφιξή του σήμερα στο Eurogroup.
Κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για παροχές, ο Μάριο Σεντένο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τονίζοντας ότι η χώρα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά και στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σημείωσε, δε, ότι οι θεσμοί βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης της τρίτης έκθεσης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα είναι «προσεκτική» και ότι η χώρα έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές όπου πρέπει και να παραμείνει.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις μέτρων από την κυβέρνηση, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα ανήκει στη γενικότερη “ιστορία επιτυχίας” της Ευρωζώνης και τόνισε ότι όλες οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιούν ποια είναι τα “προβλήματα” που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την χρηματοδότησή τους από τις αγορές. «Νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού αλλά και του κοινωνικού αντίκτυπου. «Είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων για το 2019 και 2020 στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνω », σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος και υπογράμμισε: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές έχουν την απόλυτη ευθύνη των αποφάσεών τους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο των μέτρων στα πλεονάσματα. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχίσουμε το διάλογο και αυτό κάνουμε με τις ελληνικές αρχές».
Προσέθεσε πως ο διάλογος αυτός θα πρέπει να βασίζεται τόσο στο «δημοσιονομικό αντίκτυπο» των μέτρων όσο και στον «κοινωνικό» αλλά και στην ανάπτυξη. Επισήμανε, δε, πως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το κατά πόσο συμβάλλουν τα μέτρα στην αποκατάσταση της «κοινωνικής δικαιοσύνης», κάτι που είναι «σημαντικό» για τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν «μεγάλες δυσκολίες» και “υπέφεραν”».