Εurogroup: Σήμα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένει η Αθήνα

Εurogroup: Σήμα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένει η Αθήνα
European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, on Nov. 9, 2015 / , 9 , 2015 Aris Oikonomou / SOOC

Επιστρέφουν πριν τα τέλη της εβδομάδας επί ελληνικού εδάφους οι δανειστές. Όλα τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και τα "κρυφά" όπλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Την ετυμηγορία των δανειστών για την ακριβή ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα, αλλά και για το ύψος των νέων παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένει από το σημερινό Eurogroup η Αθήνα.

Δεδομένου ότι η κλεψύδρα του χρόνου έχει ήδη γυρίσει ανάποδα για την κυβέρνηση και η διαπραγμάτευση έπρεπε ήδη να είχε “πάρει μπροστά”, τα όσα συζητηθούν – και αποφασιστούν – στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι καθοριστικά για την επόμενη μέρα της αξιολόγησης.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και συγκεκριμένα προς Τετάρτη ή το αργότερο Πέμπτη. Μένει αυτό να επιβεβαιωθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, ώστε να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες. Στόχος είναι η διαπραγμάτευση να εισέλθει επισήμως στα τελευταία της στάδια, ώστε μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) να έχει μπει τέλος σε μια διαπραγμάτευση που, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, αποδείχθηκε και πολύμηνη και δύσκολη.

Το επόμενο 20ήμερο θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση – και δη το οικονομικό επιτελείο – αφού η μεγάλη πίεση χρόνου γεννά την ανάγκη για άμεσες και καθοριστικές εξελίξεις.

Όπως προκύπτει από την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα από την περασμένη εβδομάδα, «το Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου διαπίστωσε ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, ωστόσο θα απαιτηθεί περαιτέρω δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Στο Eurogroup θα εξεταστεί η πορεία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται άμεσα με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», επισημαίνεται.

Οι δράσεις που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, το δημοσιονομικό πεδίο, την έναρξη της λειτουργίας του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Μετά από τόσο καιρό πυρετωδών διαβουλεύσεων και εντατικής δουλειάς σε τεχνικό επίπεδο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα πρέπει να παρουσιάσει επαρκή στοιχεία για όλα τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Και αυτό γιατί χωρίς επαρκή στοιχεία, οι δανειστές μπορούν και πάλι να απειλήσουν πως δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. 

Εκείνο όμως που περιμένει περισσότερο από όλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το σημερινό Eurogroup είναι η “ποσοτικοποίηση” της επιπλέον δουλειάς που του ζητούν οι δανειστές. Επιπλέον δουλειά σημαίνει πρόσθετες παρεμβάσεις και νέα μέτρα.

Και παρά τις προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει τους δανειστές μεταξύ τους, οι διαφωνίες τους αναφορικά με τα μέτρα που αξιώνουν από την κυβέρνηση δεν έχουν πλήρως ξεπεραστεί. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν ωστόσο ήδη αρχίσει να εκφράζουν αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ, ως πιο παραδοσιακά αυστηρό, το ΔΝΤ συνεχίζει να παραμένει πιστό στις συντηρητικές του θέσεις.

Το δημοσιονομικό πεδίο έχει καταστεί το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως αυτόματα έχουν επιλυθεί όλες οι διαφορές σε ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Η δουλειά που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής θα είναι και απαιτητική αλλά και κρίσιμη…

Με στόχο όχι μόνο την άμεση επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αλλά και το μικρότερο δυνατό “καλάθι” μέτρων που θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στο Eurogroup με ορισμένα σημαντικά διαπραγματευτικά “χαρτιά”.

Σε πρώτη φάση, η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στη μικρότερη ύφεση που καταγράφηκε το 2015 (στο 0,2% έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 0,7%), για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα “όπλα” της βελτίωσης των εισπράξεων το περασμένο έτος, αλλά και η εντός στόχων πορεία του προϋπολογισμού για το 2016 (στοιχεία Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου).

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα