Eurostat: Στο 11,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ελλάδα

Eurostat: Στο 11,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ελλάδα
Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Eurokinissi

Οριακή πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, με βάση τη Eurostat, ενώ την ίδια στιγμή σε επίπεδο Ευρωζώνης, κατέγραψε νέα άνοδο κλείνοντας στο ιστορικό ρεκόρ 8,9% από το 8,6% του Ιουνίου.

Κατά 11,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα πριν, η εκτίμηση της Eurostat για την Ελλάδα ήταν 11,6%, ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 12,1% ετησίως τον Ιούνιο.

Για μία ακόμη φορά, στην Εσθονία (22,7%) και στη Λετονία (21%) παρατηρήθηκαν οι υψηλότερες τιμές, και ακολουθεί η Λιθουανία με ποσοστό 20,8%.

Η ενέργεια έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση των τιμών (αυξήθηκαν 39,7% από το +42% τον Ιούνιο), και ακολουθεί ο τομέας τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (9,8% από το 8,9% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,5% από το 4,3% του Ιουνίου) και οι υπηρεσίες (3,7% σε σχέση με το 3,4% τον Ιούνιο).

Ο υποκείμενος πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, διαμορφώθηκε στο 5% από το 4,6% του Ιουνίου, ενώ αν προστεθεί και η εξαίρεση για αλκοόλ και καπνό, οι τιμές διαμορφώνονται στο 4% από το 3,7%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα